Lucrarea 4 - Tehnologia de Fabricatie a Miezurilor Magnetice

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni de baza;
Avem in vedere urmatoarele:
- pierderi in materialele magnetice;
- materiale magnetice;
- procesarea miezurilor magnetice;
Pentru constructia miezurilor magnetice se folosesc materiale cu permeabilitate magnetica mare, denumite materiale feromagnetice din fier, otel, fonta etc. Aceste materiale au caracteristica magnetica neliniara, starea lor magnetica fiind caracterizata prin vectorul inductiei magnetice;
H= campul magnetic, ?
M= este magnetizatia
u = permitivitatea aerului 
Curba care reprezinta dependenta B=f(H) se numeste caracteristica de maonetizare. Dupa forma acestei caractertistici materialele feromagnetice se clasifica in doua categorii:
a) materiale magnetice moj., al caror caracteristica de magneti formeaza un ciclu de histerezis ingust, suplu (fig. 6.1, a);
b) materiale magnetice dure, al caror ciclu de magnetizare este mai larg (fig. 6.1, b).
In materialele magnetice se dezvolta caldura, daca ele se gasesc In campuri magnetice variabile in timp.Caldura se dezvolta prin histerezis magnetic si prin curenti turbionari.Pierderile prin histerezis magnetic sunt proportionale cu frecventa si cuinductia magnetica:
a) ph reprezinta pierderile specifice (In unitatea de masa) a materialului;
b) f - frecventa;
c) ? - constanta de material;
d) Bmax -inductia magnetica maxima, iar n coeficientul lui Steinmetz, pentru materialele feromagnetice uzuale l,6<n<2.
Materiale magnetice moi Materiale magnetice dure
Pierderile specifice prin curenti turbionari intr-o tola cu arie mare, de grosime ? si de rezistivitate electrica ? sunt: 
Clasificarea miezurilor magnetice.Dupa natura fluxului magnetic, se deosebesc:
A o miezuri magnetice pentru flux variabil in timp , fabricate din tole sau ferite;
B o miezuri magnetice pentru flux constant in timp, fabricate din material masiv.
A. Materialele pentru circuitele magnetice cu flux magnetic variabil tn timp. Din aceasta categorie face parte tabla de otel electrotehnic. Fluxul magnetic variabil produce pierderi magnetice prin histerezis si curenti turbionari; reducerea pierderilor prin histerezis se poate obtine prin utilizarea unui material caracterizat printr-un ciclu de histerezis cu o panta cat mai mare si o suprafata cat mai mica. Pentru reducerea pierderilor prin curenti turbionari se folosesc materiale feromagnecice sub forma de table laminate (tole) de grosimi 0,27, 0,30, 0,35, 0,50, 0,65 mm din otel electrotehnic (otel aliat cu siliciu 1-5%), ceea ce face sa creasca rezistivitatea materialului.
Obtinerea teblei din otel electrotehnic se poate face in doua moduri :prin laminare la cald si prin laminare la rece.Tabla silicioasa laminata la rece, poate fi cu cristale orientale (graunti orientati) si cu cristale neorientate.
Tabla laminata la rece, in comparatie cu cea laminata la cald prezinta pierderi specifice mai mici si solenatie de magnetizare redusa. Tabla cu cristale orientate, numita si tabla "texturata", este un material anizotrop, avand proprietati magnetice superioare pe directia de laminare; se foloseste mai mult la transformatoarele de putere. Notarea calitatilor tablei electrotehnice cu graunti orientati conform STAS 11526-80 Oteluri electrotehnice cu graunti orientati cuprinde grupul de litere FeM avand semnificatia de otel nealiat cu proprietati magnetice; grupul de litere este urmat de un numar care corespunde valorii maxime a pierderilor magnetice totale in W/kg, pentru inductia magnetica de 1,5 T despartite de un numar care corespunde grosimii nominale a tablei. Exemplu: FeM97-3O STAS 11526-80.
Caracteristicile magnetice si tehnologice ale tablei electrotehnice cu cristale orientate sunt date In tabelul 6.1 (conform STAS 11526-80). Densitatea calitatii de otel electrotehnic este considerata conventional 7,65 kg/dm3.
Tabelul 6.1
Caracteristici magnetice si tehnologice ale tablei electrotehnice laminate la rece cu cristale orientate. 
Calitatea Grosimea
nominala
[mm] Pierderi magnetice totale
(W/kg) 
FACTOR DE
IMPACHETARE
1,5 T/50 Hz 1,7 T/50 Hz 
FeM 89-27 0,27 0,89 1,4 0,950
FeM 97-30 0,30 0,97 1,5 0,955
FeM 111-35 0,35 1,11 1,65 0,960
Otelul electrotehnic cugraunti orientati se livreaza sub forma de table sau benzi cu o acoperire izolata pe ambele fete,In general constituita dintr-o pelicula de silicati de magneziu.
Tabla silicioasa laminata la cald, se utilizeaza la executia miezurilor magnetice pentru aparate si masini electrice rotative, are un continut de 2-4% Si si are pierderi specifice intre 1,15-3,0 W/kg, la inductia de 1T si la frecventa de 50 Hz, respectiv intre 2,5-9 w/kg la inductia de 1,5 T si 50 Hz. Conform STAS E 11508-89 Benzi laminate la rece, cu graunti neorientati pentru electrotehnica exista urmatoarele calitati de tabla electrotehnica cu graunti neorientati D11, D12, D13, D14, D15, D16, D17, D18, D19, D20, D21, D22, D23, D24, cu grosimi 0,28 (numai D24), 0,35, 0,5, 0,65 mm. Suprafata acestor table pot fi:
-neacoperite (cu strat de oxid rezultat din procesul de fabricatie) avand simbolul Co;
-acoperite pe ambele fete cu izolatie organica, simbol C3; 
-acoperite pe ambele fete cu izolatie anorganici, simbol C4. Izolatia C3 se realizeaza cu lac electroizolant.
In clasa termica F iar, izolatia C4 isi mentine proprietatile pana la 800 C. Parametrii tehnologici ai factorului de umplere sunt dati in tabelul 6.2.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lucrarea 4 - Tehnologia de Fabricatie a Miezurilor Magnetice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!