Instalația electrică pentru apartament cu o cameră

Cuprins referat Cum descarc?

Argument 3
Cap. I
Conditii generale privind proiectarea si executarea instalatii electrice 
1.1. Executarea unei instalatii electrice si schema electrica 5
1.2. Transpunerea schemei dupa proiect 5
1.3. Alegerea materialelor, aparatelor si utilajelor electrice 5
Cap. II 
Echipamente specifice instalatiilor electrice interioare 
2.1. Generalitati 6
2.2. Componentele necesare executarii instalatiei 6
2.2.1. Conductoare 6
2.2.2. Paturi de cablu si tuburi de protectie din PVC 7
2.2.3. Aparate de conectare si comanda (intreruptoare, prize si fise) 8
2.2.4. Sigurante fuzibile si automate, aparate de protectia instalatiilor 10
2.2.5. Doze de aparataj si de distributie 12
2.2.6. Tablou de distributie 14
Cap III
Executarea instalatiilor electrice
3.1. Trasarea circuitelor electrice si amplasarea dozelor 13
3.2. Executarea canalelor si a locasurilor pt doze 14
3.3. Montarea tuburilor de protectie si a dozelor 15
3.4. Montarea conductorilor electrici si efectuarea legaturilor din doze 16
3.5. Montarea intreruptoarelor si prizelor 16
3.6. Montarea corpurilor de iluminat 17
Cap IV
Intretinerea instalatiilor electrice interioare
4.1. Intretinerea instalatiilor electrice interioare de joasa tensiune 17
4.2. Intreruperea circuitului electric 17
Cap V 
Defecte la instalatiile electrice
5.1. Defecte la izolatie 18
5.2. Defecte la tabloul electric 18
5.3. Defecte la prize si intreruptoare 19
5.4. Defecte la corpurile de iluminat 19
Cap VI
Norme de protectia muncii 20
Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

Argument
In aceasta lucrare mi-am propus sa prezint realizarea instalatiei electrice a unui apartament cu o camera, pentru ca oricare ar fi marimea unei case, instalatia electrica asigura minimul de confort necesar.
Constructia de locuinte s-a dezvoltat semnificativ in ultima perioada. La marginea oraselor, acolo unde inainte erau terenuri virane,acum au aparut o multime de case, vile si blocuri.
Avand in vedere faptul ca si in viitor aceste constructii nu vor inceta sa apara, este necesar sa cunoastem cat mai multe despre construirea caselor, despre instalatiile electrice necesare intr-o casa.
Ca viitor electrician este important sa cunoastem modul in care se face proiectarea, executia, intretinerea si verificarea instalatiilor electrice interioare.
Am ales aceasta tema deoarece este o chestiune practica, care imi va fi de folos si in continuare in viitoarea profesie.
In primul capitol am prezentat conditiile generale privind proiectarea si executarea instalatiilor electrice, transpunerea schemei dupa proiect dar si alegerea materialelor , aparatelor si utilajelor electrice.
In al doilea capitol am scris despre conductoare , tuburi protective , aparate de conectare si comanda , sigurante fuzibile si automate , doze de aparataj si distributie , contorul electric de inductie si despre tabloul de distributie.
In capitolul trei este vorba despre executarea instalatiilor electrice , adica , trasarea circuitelor electrice si amplasarea dozelor , executarea canalelor si a locasurilor pentru doze , montarea tuburilor de protectie si a dozelor , montarea conductorilor electrici si efectuarea legaturilor din doze , montarea intreruptoarelor si prizelor dar si montarea corpurilor de iluminat.
In capitolul patru este vorba despre intretinerea instalatiilor electrice de joasa tesiune cat si despre intreruperea circuitului electric cauzata de diferite probleme.
Capitolul cinci este bazat pe defectele instalatiilor electrice , cuprinzand defecte la izolatie, defecte la tabloul electric , defecte la prize si intrerupatoare cat si defecte la corpurile de iluminat.
Ultimul capitol , capitolul sase cuprinde norme de protectie a muncii la utilizarea sculelor si dispozitivelor specific pentru lucrari in instalatiile electrice dar si metode de protectie impotriva incendiilor si stingerea acestora.
Instalatiile de iluminat electric trebuie sa realizeze un anumit cadru de iluminare concomintent cu indeplinirea unor conditii de calitate. In afara de aceasta, instalatiile de iluminat artificiale sau electrice trebuie sa aiba in vedere, pentru a fi economice, o mare adaptabilitate la conditiile variate de functionare, data fiind corelatia cu iluminatul natural.Iluminatul fluorescent este eficient si economic. Eficacitatea luminilor tuturor lampilor fluorescente este ridicata, comparative cu a altor surse de lumina. Culoarea nominala a lampilor TLD creeaza o atmosfera care variaza de la alb cald, la alb rece la lumina zilei. Culoarea nominala este determinate de temperatura culorii lampii.
Orice instalatie electrica se executa dupa un proiect de executie intocmit de proiectanti de specialitate. 
Instalatiile electrice de iluminat sunt alimentate de la tablouri de distributie separate de cele care alimenteaza instalatiile electrice de forta.
Succesiunea tuturor operatiilor necesare pentru executare unei instalatii electrice formeaza procesul tehnologic de executie al instalatiei respective. 
Principalele operatii care trebuie executate sunt: 
1. trasarea pe tavan si pe peretii incaperilor a instalatiei electrice, indicate pe planul de executie, saparea santurilor in pereti ,a locasurilor pentru doze, dibluri, prize, intrerupatoare si fixarea acestora in montaj aparent sau ingropat;
2. tragerea conductoarelor in tuburile de protectie, executarea legaturilor intre conductoare si izolarea lor;
3. montarea aparatelor de comutare, a consumatorilor de energie electrica si a tablourilor de distributie;
4. verificarea instalatiei.
Procesul tehnologic difera de o lucrare la alta si uneori de la un santier la altul , in functie de materialele si utilajele folosite, de specificul cladirilor in care se executa.
Transpunerea schemei electrice dupa proiect este o operatie importanta, care consta in indentificarea si transpunerea cu precizie pe teren, a continutului planurilor. Cu aceasta ocazie se va insemna locul unde se monteaza corpurile de ilumunat, intreruptoarele, prizele, dozele, masinile electrice, precum si tablourile de distributie, tuburile de protectie si locurile unde se vor executa strapungerile prin ziduri si plansee. Trasarea circuitelor se efectueaza cu ajutorul sforii de trasat, innegrite de negru de fum. a instalatiile ingropate ,circuitele se traseaza pe constructia netencuita.
Trasarea se face cu creta sau carbune, folosindu-se semnele conventionale pentru aparatele respective. Orientarea orizontala a sforii inainte de trasare se verifica cu nivela cu bula de aer, cu metrul sau cu compasul de lemn, masurandu-se la circa 30-50 cm de la tavan. Directia verticala a traseelor se verifica in prealabil cu cu firul de plumb sau cu nivela cu bula.
Saparea santurilor se executa cu dalta lata, dalta cu varf, si cu ciocanul pneumatic sau masini electrice de gaurit si frezat santuri. 
In tavane nu se daltuiesc santuri. Tubul de protectie se monteaza peste planseu. La planseele din prefabricate, gaurile se dau de obicei inainte de montarea elementelor pe plansee la locul lor. Grinzile prefabricate nu se strapung .
Montarea tuburilor de protectie si fixarea acestora este precedata de unele lucrari pregatitoare, in cadrul carora se confectioneaza unele piese care asigura innadirea tuburilor si fixarea lor, se efectueaza unele operatii de taiere si indoire. 
Tuburile de protectie IP montate aparent se fixeaza cu ajutorul unor bratari sau scoabe, care sunt prinse la randul lor in dibluri. Cand sunt montate ingropat, tuburile IP se fixeaza in santuri prin agrafe. Fiecare agrafa este confectionata dintr-o bucata de sarma de otel de circa 1mm grosime, legata de capatul unui cui. Cuiul se bate in fundul santului daltuit, in dreptul unui rost dintre doua caramizi, iar apoi capetele sarmei se impletesc.
Conductoarele electrice care compun circuitele instalatiilor electrice au caracter de lunga durata si trebuie protejate prin tuburi protectoare. Cand instalatiile electrice au caracter de scurta durata, conductoarele se monteaza aparent, fixandu-se direct pe pereti sau pe tavan,cu ajutorul rolelor. Trecerea conductoarelor prin perete, prin planseele dintre etaje se face introducandu-se conductoarele in tuburi de protectie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatia electrica pentru apartament cu o camera.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ing. Traian C., Alexandru I.S. -  Tehnologia lucrarilor electrotehnice, editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1983
2. Ing. Isac E. -  Masurari electrice si electronice, editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 1993
3. Hiloghi S., Popescu M. -  Instalatii si echipamente, Tehnologia meseriei, editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 1993


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!