Fiabilitate si Mentenanta

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 2
1. Fiabilitatea 3
2. Fiabilitatea lagarelor 6
2.1 Lagarele - generalitati 6
2.2 Fiabilitatea lagarelor cu alunecare 7
2.3 Fiabilitatea rulmentilor 18
3. Masuri pentru marirea fiabilitatii 22
3.1 Masuri pentru marirea fiabilitatii in etapa de proiectare 22
3.2 Masuri pentru marirea fiabilitatii in etapa de elaborare 32
a tehnologiei si in etapa de executie 32
3.3 Masuri pentru marirea fiabilitatii in exploatare si intretinere 33
4. Concluzii 37
BIBLIOGRAFIE 41


Extras din referat Cum descarc?

1. Fiabilitatea
Fiabilitatea este o disciplina din domeniul ingineriei care utilizeaza cunostinte stiintifice pentru asigurarea unor performante ridicate ale functiilor unui echipament, intr-un anumit interval de timp si conditii de exploatare bine precizate. Aceasta include proiectarea, abilitatea de a intretine, de a testa si a mentine echipamentul la parametri acceptabili pe toata durata ciclului de viata. Fiabilitatea unui echipament este descrisa cel mai bine de pastrarea performantelor acestuia in timp. Performantele de fiabilitate ale unui echipament sunt concretizate in faza de proiectare prin alegerea judicioasa a arhitecturii echipamentului, a materialelor, a procesului de fabricatie, a componentelor - atat soft cat si hard - urmate de verificarea rezultatelor obtinute in urma simularilor si a testelor de laborator. 
Pentru a obtine echipamente fiabile sunt necesare cunostinte si deprinderi din urmatoarele domenii:
- analiza statistica
- modelarea fiabilitatii echipamentelor
- studii de marketing
- metode de predictie a fiabilitatii
- proiectare prin metoda cazului cel mai defavorabil
- analiza fizica a defectiunilor
- analiza modurilor de defectare si a defectelor
- planificarea si realizarea incercarilor de fiabilitate / incercari accelerate 
- definirea conceptului de mentenanta
- analiza mentenabilitatii 
- planificarea si realizarea mentenantei 
- analiza sigurantei echipamentelor
- fiabilitate / mentenabilitate / siguranta echipamentului / calitate / suport logistic / factorii umani / software performant pentru monitorizare.
Fiabilitatea este un atribut al echipamentelor care nu trebuie ignorat. Caracteristicile de fiabilitate reprezinta "ingredientele" critice pentru orice activitate de proiectare a echipamentelor industriale. Este de preferat sa se tina cont de aspectele legate de fiabilitate inca din faza de proiectare decat sa nu se faca acest lucru in speranta ca lucrurile vor merge bine.
Aparitia unei teorii a fiabilitatii a fost determinata de cresterea complexitatii echipamentelor si de caracterul de masa al productiei moderne.
Principalele obiective ale fiabilitatii sunt:
- studiul defectiunilor echipamentelor (al cauzelor, al proceselor de aparitie si dezvoltare si al metodelor de combatere a defectiunilor);
- aprecierea cantitativa a comportarii echipamentelor in timpul exploatarii in conditii normale, tinand seama de influenta pe care o exercita asupra acestora factorii interni si externi;
- determinarea modelelor si metodelor de calcul si prognoza ale fiabilitatii, pe baza incercarilor de laborator si a urmaririi comportarii in exploatare a echipamentelor;
- analiza fizica a defectiunilor;
- stabilirea metodelor de proiectare, constructive, tehnologice si de exploatare pentru asigurarea, mentinerea si cresterea fiabilitatii echipamentelor, dispozitivelor si elementelor componente;
- stabilirea metodelor de selectare si prelucrare a datelor privind analiza fiabilitatii echipamentelor.
Definita din punct de vedere calitativ, fiabilitatea reprezinta capacitatea unui sistem de a functiona fara defectiuni, la parametri acceptabili, in decursul unui anumit interval de timp, in conditii de exploatare bine precizate. Definita din punct de vedere cantitativ, fiabilitatea unui sistem reprezinta probabilitatea ca acesta sa-si indeplineasca functiile sale cu anumite performante si fara defectiuni, intr-un anumit interval de timp si in conditii de exploatare specificate.
In cazul echipamentelor a caror perioada de fabricatie este suficient de mare (luni, ani), performantele de fiabilitate pot fi imbunatatite utilizand o structura cu reactie negativa de tipul celei prezentate in figura de mai jos: 
Pentru realizarea unei imbunatatiri a performantelor de fiabilitate este necesar sa existe instrumente pentru exprimarea cantitativa a fiabilitatii astfel incat sa se poate face o evaluare a nivelului real de fiabilitate al echipamentului. Cu cat evaluarea nivelului real de fiabilitate se poate face intr-un timp mai redus, cu atat mai repede se va ajunge la nivelul dorit al fiabilitatii. Nivelul optim al fiabilitatii poate fi stabilit utilizand diferite criterii, dintre care cel economic este utilizat in cele mai multe cazuri. Exista insa si domenii in care aspectul economic se afla in planul secund, pe primul plan fiind siguranta in exploatare a echipamentelor (centrale nucleare, sectii de terapie intensiva, transport aerian etc).


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiabilitate si Mentenanta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!