Electricitate si Electronica

Extras din referat Cum descarc?

Electricitatea se afla pretutindeni in jurul nostru,in sarcinile electrice ale minusculelor particule subatomice numite electroni.In anumite conditii,electronii acestia se deplaseaza de la un atom la altul sub forma unui curent electric.Cu toate ca vechii greci cunosteau insusirile electricitatii statice inca de pe la 600i.Hr.,oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga electricitatea de abia in secolele XVIII si XIX.In urma studiilor,ei au aflat cum se poate genera si utiliza curentul electric.
Pionerii electricitatii au avut un asemenea succes incat astazi ne este foarte greu sa ne imaginam o lume fara electricitate.Mare parte din caldura,lumina si energia din intreaga lume depinde de electricitate.Fara electricitate nu ar exista calculatoare,radio,televiziune,si nave spatiale.Chiar si autovehiculele propulsate cu motoare,cu combustie interna,care nu utilizeaza electricitatea,o intrebuinteaza la aprinderea bujiilor si la alimentarea lampilor si a multora dintre comenzi.Se poate spune,pe buna dreptate ca electricitatea pune in miscare lumea moderna..ea isi va pastra rolul inca multa vreme chiar daca unele metode de generare si de transportare a electricitatii acolo unde prezenta ei este necesara vor fi modificate si imbunatatite.
ELECTRICITATEA
Electricitatea este o forma de energie creata de miscarea minusculelor particule cu sarcina electrica numita electroni.Ea este o sursa vitala de energie in societatea dezvoltata actuala.
Savantul italian Alessandro Volta(1745-1827)a fost unul dintre pionerii electricitatii.Pe la 1800,Volta a inventat prima baterie capabila sa stocheze o sarcina electrica.Aceasta a fost denumita pila voltanica.
Orice substanta de la hartia pe care este tiparita cartea aceasta si pana la aerul pe care il respiram este alcatuita din particule minuscule,numite atomi.Centrul-numit nucleu-al fiecarui atom este incarcat cu sracini pozitive.Nucleele sunt formate din particule cu sarcina pozitiva,numite protoni,si din particule cu sarcina electrica(neutre),numite neutroni.In jurul necleelor se rotesc foarte repede niste particule mult mai mici,cu sarcina negativa,numite electroni.
In general,intr-un corp,numarul de electroni este egal cu numarul de protoni.Sarcinile negative ale electronilor compenseaza sarcinile pozitive ale protonilor si corpul ramane neutru.Un corp cu un numar de electroni mai mic decat numarul de protoni are o sarcina pozitiva si va atrage electroni.Un corp incarcat negativ are mai multi electroni decat protoni si va ceda rapid surplusul de electroni unui corp cu sarcina pozitiva.
Fizicianul american Robert Millikan(1868-1953)a primit in 1923 Premiul Nobel pentru fizica pentru ca a fost primul care a masurat sarcina electronului.
ELECTRICITATEA STATICA
Electricitatea statica i-a nedumerit pe oameni secole de-a randul.Cu vreo 2500 de ani in urma,filozoful grec Thales(625-547i.Hr.)a observat ca daca se freaca o bucata de rasina de copac fosilata,numita chihlimbar,cu o bucata de matase,atat matasea cat si alte obiecte usoare,de pilda,pene,erau atrase de chihlimbar.Astazi stim ca atractia are loc deoarece,prin frecare,suprafata chihlimbarului smulge electronii de la suprafata bucatii de matase.Chihlimbarul incarcat negativ atrage obiecte deoarece are tendinta de a ceda acelor obiecte surplusul sau de electroni.
Nucleele atomilor sunt formate din protoni cu sarcina pozitiva si neutroni fara sarcina.Electronii au sarcina negativa si se rotesc cu viteze mari in jurul nucleelor.Acest atom de carbon are 6 electroni,6 neutroni si 6 protoni.
Sarcina pozitiva a protonului din acest atom de hidrogen atrage catre nucleu electronul care are sarcina negativa.In orice atom electronii se deplaseaza in jurul nucleului pe niveluri energetice denumite uneori paturi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Electricitate si Electronica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!