Controlul Calității

Referat
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4415
Mărime: 156.93KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Chivu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iorgulescu Mariana
A fost predat ca tema in cadrul Facultatea de Electronia si Electromecanica din Pitesti

Extras din referat

Controlul calitatii

Controlul calitatii reprezinta o functiune manageriala prin care se verifica daca standardele privind serviciile, materialele, procesele de prelucrare si productie pot asigura prevenirea aparitiei defectelor.

O organizatie trebuie sa foloseasca toate mijloacele practice pentru a preveni, detecta si corecta erorile care apar în diferitele etape de operare. Pentru a se realiza un control real al calitatii, trebuie tinute sub control variabilele care pot afecta calitatea si care sunt rezultatul actiunii oamenilor, al naturii materialelor sau al performantelor echipamentelor.

Controlul calitatii (în engleza ,,quality control”) este definit dupa cum urmeaza: „Tehnici si activitati cu caracter operational utilizate pentru satisfacerea conditiilor referitoare la calitate”.

Necesitatea si rolul controlului calitatii:

A tine sub control o activitate presupune a o descompune in elemente ale caror rezultate pot fi cuantificate si masurate. Ce nu poate fi masurat poate fi planificat, realizat in conformitate, verificat remediat, imbunatatit. Ce nu poate fi verificat obiectiv ridica semne de intrebare iar semnele de intrebare nu atrag clientii.

Controlul tehnic al calitatii este operatia independenta de operatia de executie propriu-zisa prin care se verifica daca baza tehnico-materiala are caracteristicile de calitate prevazute in standarde, norme si alte reglementari.

Controlul calitatii trebuie sa fie prezent in etapele premergatoare proceselor de fabricatie, in timpul acesteia la controlul produselor finite si livrarea acestora, fiind necesara totodata urmarirea comportarii in exploatare a acestora.

De modul cum este organizat controlul activitatii agentului economic depinde in mod direct si nemijlocit cresterea rentabilitatii si valorificarea superioara a materiilor prime, asigurarea unei eficiente sporite din punct de vedere al tuturor indicatorilor utilizati si realizati.

Toti membrii unei organizatii, indiferent de activitate si functie au atributii si raspunderi pe linia calitatii, nu doar cei ce lucreaza la un compartiment numit calitate.

Toti oamenii firmei de la portari la directorul general, sunt platiti pentru ceea ce fac bine, in conformitate cu planurile de afacere, si nu pentru tot ce fac.

Organizarea controlului se materializeaza intr-un compartiment ale carui atributii specifice acopera toate etapele vietii produsului (bucla calitatii).

Functiile principale ale CTC sunt:

1.Functia de control propriu-zis, care consta in executia controlului cu mijloace si metode adecvate:

-depistarea cauzelor care au dus la dereglari ce au generat rebuturi, defecte;

-stabilirea masurilor necesare pentru prevenirea si eliminarea aspectelor negative.

2.Functia de ameliorare a nivelului calitatii care consta in:

-cercetarea si analiza reclamatiilor;

-efectuarea de studii comparative cu produse similare fabricate in tara si in strainatate;

-efectuarea de analize tehnice referitoare la eventualele rebuturi obtinute.

Etape ale controlului calitatii si obiectivele corespunzatoare fiecarei etape

Experienta dovedeste ca asigurarea unui inalt nivel calitativ al produselor incepe din:

I.Etapa de conceptie si proiectare

In aceasta etapa se asigura o documentare larga asupra produselor similare realizate pe plan mondial si se determina prin calcul o previziune asupra calitatii pentru alegerea variantei optime de proiectare.

Tot in aceasta etapa sunt necesare studiul de piata si studiul capacitatii produselor de a satisface cerintele beneficiarilor, stabilirea tehnologiei de fabricatie, proiectarea fabricatiei.

II.Pregatirea materiala a fabricatiei care are ca obiective:

-asigurarea competentei profesionale a personalului;

-efectuarea unor reglaje, reamplasari;

-aprovizionarea tehnico-materiala ritmica, in cantitatea si calitatea ceruta de o buna desfasurare a procesului de productie;

-realizarea unor produse cu un inalt nivel calitativ.

III.Asigurarea concordantei intre calitatea conceptiei si calitatea fabricatiei prin :

-executarea stricta a produselor si operatiilor prevazute in documentatia tehnica;

-obtinerea de produse cu indicii calitativi proiectati;

-realizarea randamentelor, productivitatii si consumurilor normate.

IV.Controlul produselor finite:

-masurarea caracteristicilor de calitate ;

-verificarea preciziei determinarilor pentru a stabili gradul de incredere in acestea;

-verificarea gradului de protectie a ambalajului;

-comportarea in timpul depozitarii, transportului, manipularii.

Preview document

Controlul Calității - Pagina 1
Controlul Calității - Pagina 2
Controlul Calității - Pagina 3
Controlul Calității - Pagina 4
Controlul Calității - Pagina 5
Controlul Calității - Pagina 6
Controlul Calității - Pagina 7
Controlul Calității - Pagina 8
Controlul Calității - Pagina 9
Controlul Calității - Pagina 10
Controlul Calității - Pagina 11
Controlul Calității - Pagina 12
Controlul Calității - Pagina 13
Controlul Calității - Pagina 14
Controlul Calității - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Controlul Calitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Sistem de Acționare Electromecanică cu Motor Asincron și Invertor de Tensiune

Introducerea pe scara larga a automatizarii si robotizarii, realizarea noilor tipuri de masini unelte cu comanda program au condus la necesitatea...

Pornirea Motoarelor Sincrone

ARGUMENT Dezvoltarea în ritm rapid a producţiei de energie electrică faţă de alte domenii industriale, pentru satisfacerea necesarului de energie...

Instalații electrice

In acest proiect am propus sa proiectez instalatia de iluminat a unui imobil care este compus din demisol parter si etaj. In aceasta cladire este...

Electrotehnică Generală

Capitolul I Generalitati 1.1. Definitii Masurarea se poate spune ca a aparut odata cu gândirea omeneasca. Nu este sigur faptul cum a aparut: din...

Echipamente Electrice

Capitolul 1.Introducere 1.1 Definiţie, clasificare, simbolizare Simbolizarea intreruptorului de putere: 1.2 Schema electrica a intreruptorului...

Subiecte instalații electrice

SUB 1. PROBLEMA FACTORULUI DE PUTERE:DEFINIRE, EFECTE. În evolutia electroenergeticii, o prima masura de rentabilizare a tranzitului (dupa...

Traductoare

Traductoare Trad sunt elem sau dispoz ce intra in componenta captoarelor si care convertesc marimea de masurat intr-o alta marime de natura dif in...

Laborator 5 - proces tehnologic de fabricație a unui stator

1. Procesul tehnologic pentru fabricarea infasurarii unui miez magnetic Nr. Op. Operatia tehnologica Masina unealta SDV-uri Timp 1....

Te-ar putea interesa și

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Fisa postului pentru conducatorul biroului CTC 1.POST: Sef birou 2.POZITIA: din stat functiuni 3.COMPARTIMENT: CTC 4.CERINTE: Studii...

Îmbunătățirea Procedurilor de Lucru în Cadrul SC Gliga Vasile Instrumente Muzicale SRL

Se spune cã societatea spre care ne îndreptãm este sau va fi societatea informationalã-societatea cunoasterii. Sintagma prin care este desemnatã...

Analiza sistemului de management al calității aplicat în SC Automobile Dacia SA

Capitolul 1 – Probleme de baza ale calitatii produselor 1.1 Calitatea - Notiune concreta, complexa, dinamica Pentru multă lume, şi mai ales...

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Efectele economice ale perfectionarii activitatii de control Masurile pentru perfectionarea activitatii de control vizeaza in principal ridicarea...

Tehnologia de obținere a ștrudelului brăilean cu brânza

I.MEMORIUM JUSTIFICATIV,NOTINUNI DESPRE TEMA Produsele de patiserie sunt preparate ce au la baza aluaturi, modelate ca atare,sau in asociere cu...

Asigurarea calității în domeniul aerospațial - Proceduri de control al calității în aviație

1. Calitatea Conform standardului ISO 8402, calitatea reprezinta “ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii...

Tehnologia de obținere a cremșnitului

MEMORIU JUSTIFICATIV NOTIUNI DESPRE TEMA CREMSNITUL este un produs pe baza de aluat frantuzesc numit si foietaj care este un aluat, in compozitia...

Posibilități de implementare a managementului calității totale la firma Decatex Prod

INTRODUCERE Dezvoltarea calităţii totale, abordată ca element al managementului, a debutat în Statele Unite în prima parte a acestui secol....

Ai nevoie de altceva?