Compensarea puterii reactive

Extras din referat Cum descarc?

Studiile intocmite, cu privire la economisirea de energie electrica, care au in vedere pierderile de energie in retelele electrice, in contextul actualei situatii energetice, in actuala criza energetica, au pus in evidenta faptul ca reducerea pierderilor in retelele electrice este mult mai eficienta decat cresterea capacitatii de generare. Reducerea pierderilor -  in special in retelele de distributie -  conduce la obtinerea unor puteri si energii cu costuri mult mai reduse decat construirea de noi capacitati de productie si transport. 
GENERALITATI
Printre metodele de reducere a pierderilor care nu necesita investitii suplimentare, modalitati de exploatare ale retelei electrice, care sa vizeze optimizarea regimului de functionare, se disting urmatoarele solutii:
a. Repartitia optima a puterilor intre centralele electrice
b. Reglarea nivelului de tensiune in exploatare
c. Optimizarea functionarii in regim de sarcina minimala
d. Optimizarea regimului de functionare a transformatoarelor in paralel
e. Optimizarea circulatiei de puteri in retele buclate neomogene
f. Reconfigurarea optima a retelelor electrice de distributie
g. Echilibrarea incarcarii fazelor retelelor electrice de joasa tensiune.
Metodele de reducere a pierderilor care implica investitii suplimentare care ar implica optimizarea structurii retelei electrice, prin echilibrarea zonelor de productie si a zonelor de consum, ar fi:
b. Cresterea tensiunii nominale de functionare a unor retele electrice.
c. imbunatatirea factorului de putere
d. Instalarea de mijloace suplimentare de reglare a tensiunii.
e. Schimbarea conductoarelor liniilor electrice aeriene.
f. Eliminarea dublei transformari pentru reteaua de transport
g. Utilizarea de transformatoare cu parametrii imbunatatiti.
h. Descentralizarea retelei de distributie de joasa tensiune.
Puterea activa reprezinta valoarea medie pe o perioada a puterii instantanee si corespunde unui aport net de energie electromagnetica. Pentru un circuit dipolar, puterea activa este data de produsul dintre valorile efective ale tensiunii si intensitatii curentului electric si cosinusul unghiului de defazaj dintre tensiune si curent (factor de putere). 
P=UI?cos?
Puterea activa P este puterea pe care receptoarele (sau instalatiile) de energie electrica o transforma intr-o alta forma de putere utila: mecanica, luminoasa, chimica si chiar electrica.
Puterea aparenta S, in regim sinusoidal, se poate calcula ca o putere in curent continuu, pentru un circuit dipolar fiind produsul dintre valorile efective ale tensiunii de alimentare si intensitatii curentului electric.
S=U?I 
Puterea reactiva
P_r=U?I?sin? 
Factorul de putere stabilit in instalatiile electrice in lipsa surselor specializate de compensare a puterii reactive se numeste natural. Factorul de putere minim pe care trebuie sa-l asigure consumatorul la punctul de delimitare cu reteaua furnizorului pentru a nu plati energia reactiva consumata se numeste neutral; este stabilita la 0,92 pentru joasa tensiune si 0,95 in sistemul de medie / inalta tensiune. Factorul de putere pentru care cheltuielile de investitie si exploatare sunt minime se numeste optim; el este determinat pe baza unui calcul tehnico-economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Compensarea puterii reactive.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Instalatii electrice - note de curs - Dragos Pasculescu
2. https://www.senys.ro/blog/compensare-energie-reactiva/
3. https://www.senys.ro/blog/studiu-tehnic-solutie-eficienta-energetica/
4. http://www.creeaza.com/tehnologie/electronica-electricitate/Metode-de-reducere-a-pierderil411.php
5. http://www.rasfoiesc.com/inginerie/electronica/RETELE-ELECTRICE-CLASIFICAREA-15.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!