Circuite Bistabile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cunoasterea modului de functionare si a configuratiei unor bistabile integrate, frecvent utilizate in circuite logice secventiale.

Circuitul basculant bistabil CBB, este un circuit tipic cu doua stari distincte utilizat pentru pastrarea informatiei binare. Acesta prezinta doua conexiuni de intrare prin care accepta informatia binara care urmeaza a fi memorata, doua conexiuni de iesire care permit citirea starii bistabilului si in general, intrari suplimentare de control prin care se stabileste momentul in care informatia urmeaza a fi citita de bistabil.

Cele doua iesiri ale unui bistabil sunt complementare. Trecerea intr-o anumita stare poate fi determinata fie de semnalul reprezentand informatia care trebuie inscrisa in bistabil, fie de semnalul de tact ce actioneaza in functie de starea intrarilor de informatie.

Semnalul de tact poate determina comutarea bistabilului in doua moduri: pe durata impulsului de tact, fiind deci precis definita in timp.

Proprietatea bistabilului de memorare a informatiei se manifesta prin faptul ca starea sa nu se schimba dupa disparitia semnalului de comutate.

Bistabilul RS asincron, se obtine prin interconectarea a doua porti SI-NU in asa fel ca iesirile unuia sa fie conectate la intrarea celeilalte.

In functionarea normala nu se permite aplicarea simultana a semnalului logic 1 ape doua intrari R si deoarece conduce la prezenta semnalului logic 0 pe doua iesiri, situatie care este in contradictie cu data anterior privind caracterul complementar al iesirii unui bistabil.

4. Bistabilul sincron RS: 5. Bistabilul sincron D: Bistabilul D sincron are schema in figura urmatoare, are o singura intrare: Deoarece pentru C=1, Qt+1=D bistabilul se mai numeste si circuit elementar de intarziere in sensul ca semnalul aplicat la intrare se obtine la iesire cu intarzierea de un tact.

6. Bistabilul sincron JK: Bistabilul JK sincron are schema in figura urmatoare, realizata cu porti SI-NU: Prezinta neajunsul ca pentru a exista o singura basculare trebuie ca durata contactului de tact sa fie mai mare decat timpul de propagare printr-o poarta si mai mic decat timpul de propagare prin doua porti.

7. Bistabilul sincron T: Pentru a rezolva deficienta sunt folosite 2 circuite de tip RS comandate prin impuls.

Primul, A, conditioneaza starea celui de-al doilea B, in timp ce al doilea, B, il conditioneaza pe primul, A.

Daca bistabilul A se afla in starea 1 la sosirea impulsului pe intrarea b, bistabilul B trece in starea 1, pe cand daca bistabilul B se afla in starea 1 la sosirea impulsului pe intrarea a, bistabilul A trece in starea 0. O alta schema logica a bistabilului T sincron cu porti SI-NU (NAND) este prezentata in figura alaturata.

Circuitul are proprietatea de a-si schimba starea la fiecare impuls de tact aplicat pe intrarea C, daca la intrarea T se aplica semnal logic 1. 8. Mersul lucrarii: Materiale si aparatura necesara: CI: CBD-400E, 410E (vezi anexa) ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Circuite Bistabile
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
998 cuvinte
Nr caractere:
5 575 caractere
Marime:
51.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
electronica, circuite
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!