Aparate de Protectie Asupra Supratensiunii Atmosferice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni generale - SUPRATENSIUNEA ATMOSFERICA
2. Metode de protectie - GENERALITATI
3. DESCARCATOARE
4. PARATRASNETUL
5. PROTECTIA MUNCII
6. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

APARATE DE PROTECTIE ASUPRA 
SUPRATENSIUNII ATMOSFERICE
1. NOTIUNI GENERALE : supratensiunea atmosferica
Supratensiunile sunt fenomene tranzitorii ce se caracterizeaza prin:
- amplitudine
- forma
- frecventa de aparitie
Supratensiunile pot fi: externe ( supratensiuni atmosferice )
interne ( supratensiuni de comutatie si de defect )
Distrugerea aparatelor electrocasnice implica in peste 90% din cazuri defectarea acestora din cauza supratensiunilor interne, mai exact de defect. Este mentionat acest procent din cauza ca majoritatea locuintelor din Romania sunt apartamente, iar probabilitatea aparitiei supratensiunilor atmosferice este aproape nula, mai ales ca majoritatea constructiilor sunt protejate in acest sens.
Multi locatari de blocuri au impresia ca defectarea aparatelor electrocasnice s-a produs din cauza unei lovituri de trasnet care a afectat reteaua de distributie a energiei electrice. Aceasta este o impresie total gresita deoarece orice descarcare atmosferica este automat pusa la pamant de descarcatoarele electrice aflate pe traseul de distributie a furnizorului.
Exista cazuri unde datorita unei descarcari atmosferice, aceasta se inchide pe stalpul de sustinere a unei antene TV. Astfel de cazuri se regasesc in cazul caselor care nu sunt protejate printr-un paratrasnet sau care nu se afla in aria de protectie a vreunuia.
Trasnetele prin campurile electromagnetice puternice si respectiv curentul de trasnet care insotesc descarcarea electrica provoaca cladirilor civile si industriale, retelelor electrice de alimentare cu energie electrica si respectiv receptoarelor electrice pagube insemnate.
Existenta setului de reglementari privind emisia si imunitatea la poluarea electromagnetica permit producatorilor de aparate sa obtina avantaje competitive prin reducerea costurilor datorita transferarii in sarcina echipamentelor speciale concepute a sarcinii de reducere a supratensiunilor care se propaga dinspre retea.
Ca parte componenta a reglementarilor de compatibilitate s-au editat mai multe standarde dedicate echipamentelor de protectie la supratensiuni de origine atmosferica.
Marile firme de echipamente electrice Moeler, ABB, Schneider, DEHN-SOHNE, Siemens au dezvoltat linii de productie de descarcatoare pentru instalatiile electrice.
Tensiuni induse de trasnete produse
la distante de 0.1,1 si 10 km
Distante fata de lovitura de trasnet
km Campul
Electromagnetic
V/m Tensiune indusa
Intr-un cablu de 1m
V
10 110 20
1 1100 200
0.1 11000 2000
Din tabelul de mai sus remarcam efectele deosebite pe care le au descarcarile electrice in apropierea instalatiilor prin tensiunile pe care le induc in circuitele electrice. In retelele de medie tensiune efectele trasnetelor sunt cel mai usor de observat, fiecare furtuna insotita de descarcari electrice provoaca iesirea din functiune a unui numar impresionant de linii electrice de medie tensiune care sunt declansate sub actiunea protectiilor maximale de curent. Conditiile de functionare a protectiilor sunt asigurate prin conturnarea izolatiei sau de cele mai multe ori prin intrarea in conductie a descarcatoarelor montate in LEA.
2. METODE DE PROTECTIE - generalitati-
Solutii privind protectia la supratensiuni atmosferice .
In acest context o importanta deosebita o prezinta masurile si echipamentele prin care se asigura compatibilitatea electromagnetica la trasnet. 
Protectia la supratensiuni atmosferice se refera la dispozitivul ce se monteaza in instalatia electrica, ce va proteja instalatia impotriva supratensiunilor generate de descarcarile atmosferice pe o retea aeriana de alimentare cu energie electrica. Aceeasi protectie poate proteja impotriva supratensiunilor generate de manevre , gresite sau nu, in reteaua electrica, sau generate de alte motive ce nu tin de descarcarile atmosferice. Protectia la supratensiune va proteja linia electrica de dupa dispozitivul de protectie, precum si aparatele si echipamentele din acea instalatie.
Dispozitivul de protectie impotriva supratensiunilor atmosferice se numeste ,, descarcator". Protectia la supratensiuni si cea diferentiala este impusa, sau nu, de compania furnizoare de energie electrica.
Analizand statistic cauzele defectiunilor a peste 9600 de cazuri de avarii s-a constatat ca 27 % se datoreaza supratensiunilor atmosferice si de comutatie.
Remarcam ca producerea de supratensiuni periculoase intr-un anumit punct este o problema de probabilitati. Poti sa nu ai nici protectii nici probleme, sau poti sa ai instalat doar o parte di sistemul de protectie si sa fie suficient, poti beneficia de investitia facuta in sistemul de protectie acesta avand conditii efective de functionare respectiv poti sa ai sistemul complet de protectie realizat si sa nu existe supratensiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparate de Protectie Asupra Supratensiunii Atmosferice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!