Aparate de Conectare

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta categorie sunt cuprinse urmatoarele grupe de aparate:
- intreruptoare-parghie;
- intreruptoare si comutatoare-pachet;
- intreruptoare si comutatoare cu came;
- separatoare;
- prize si fise industriale.
Ele au urmatoarele caracteristici comune:
- sunt actionate manual, atat la inchidere, cat si la deschidere;
- servesc la stabilirea si intreruperea circuitului, nefiind prevazute cu alte elemente de protectie, masurare sau reglare;
- nu pot intrerupe decat curentii de serviciu mai mici sau cel mult egali cu curentul nominal; nu au rolul si nu pot sa intrerupa curentii mari de suprasarcina sau de scc. ;
- sunt destinate sa fie manevrate relativ rar, durata de serviciu fiind de cateva mii pana la cateva zeci de mii de cicluri, iar fregventa de conectare fiind de ordinul a catora manevre pe ora.
A. INTRERUPTOARE-PARGHIE
Intreruptoarele-parghie sunt aparate de joasa tensiune caracterizate prin faptul ca inchiderea si deschiderea circuitului se realizeaza cu ajutorul unui contact mobil in forma de brat de parghie.
Ele servesc pentru conectarea la retea si intreruperea manuala a circuitelor de lumina si forta de joasa tensiune, atat in curent continuu, cat si in curent alternativ, la consumatori de importanta redusa.
1. CONSTRUCTIE
Elemente componente ale unui intreruptor-parghie sunt:
- placa de baza din material izolant: bachelita presata sau pertinax, la tipurile de curenti nominali pana la 200 A, sau metalica-la curenti nominali mai mari;
- contacte fixe, realizate de obicei din tabla de alama;
- contactul mobil (cutitul de contact), realizat din bara laminata de alama;
- bornele de legatura la circuit, realizate de asemenea din alama;
- tija de actionare, din lemn, bancheta sau alt material izolant, cu suficienta rezistenta mecanica;
- un capac de protectie din bachelita carton presat sau alt izolant, de preferinta rezistent la actiunea arcului electric.
2. TIPURI CONSTRUCTIVE
Tipuri constructive de intreruptoare-parghie se pot clasifica dupa mai multe criterii.
Dupa numarul cailor de curent actionate de acelasi maner, se deosebesc:
- intreruptoare monopolare, folosite indeosebi in circuite de putere mica:
- intreruptoare bipolare, folosite indeosebi la circuitele de curent continuu sau la circuitele monofazate de curent alternativ;
- intreruptoare tripolare, folosite in retelele trifazate de curent alternativ, indeosebi pentru comanda manuala a motoarelor electrice.
Dupa modul de intrerupere se deosebesc:
- intreruptoare cu cutit de intrerupere brusca;
- intreruptoare fara cutit de intrerupere brusca.
Dupa modul de actionare se deosebesc:
- intreruptoare cu maneta de actionare directa (plasata central sau lateral);
- intreruptoare cu actionare printr-un sistem de parghii.
3. MODUL DE FUNTIONARE
Intreruptoarele-parghie realizeaza intreruperea curentului si stingerea arcului electric de intrerupere prin efectul de suflaj magnetic in aer liber. Lungimea si racirea arcului se obtin prin efectul de bucla al circuitului de curent in intreruptor, dar sunt ajutate, in mare masura, si de ridicarea in sus a aerului cald. De aceea, intreruptoarele-parghie se monteaza de obicei pe pereti verticali, cu contactele de deschidere in sus, asa cum este aratat in figura.
Din punct de vedere al rolului lor si al modului de functionare, ele se caracterizeaza prin urmatoarele:
- sunt constructive ca aparate de interior, iar atunci cand se folosesc in exterior (indeosebi pe santiere), trebuie sa se ia masuri de inchidere cu capace de protectie;
B. INTRERUPTOARE SI COMUTATOARE-PACHET
Intreruptoarele si comutatoarele-pachet sunt aparate de conectare de joasa tensiune actionate manual, caracterizate prin faptul ca ansamblul aparatului se obtine prin insiruirea pe acelasi ax a unui numar variabil de elemente de constructie similara.
1. CONSTRUCTIE
Fiecare cale de curent este formata din doua sau trei contacte fixe, montate pe discuri presate din material electroizolant.
Contactele mobile, din material bun conducator elastic, cate unul cate unul pentru fiecare sector, sunt asezate pe un ax central si se misca solidar cu axul.
Se deosebesc trei tipuri de contacte mobile, fiind folosit la intreruptoare, iar celelalte la comutatoare-pachet.
2. TIPURI CONSTRUCTIVE
In functie de conditiile existente la locul de utilizare, intreruptoarele si comutatoarele-pachet se pot executa dupa sistemul de protectie utilizat in diferite variante constructive
- executie deschisa pentru montaj ingropat in aparate sau tabluri de comanda
- executie capsulata in carcasa metalica turnata in silumin sau fonta, acolo unde aparatul poate fi supus unor solicitari mecanice grele.
3. MODUL DE FUNCTIONARE SI DOMENLIILE DE UTILIZARE
Maneta de actionare este montata liber pe ax, nefiind solidara cu aceasta;
Legatura dintre maneta de actionare si ax se realizeaza prin intermediul dispozitivului de sacadare. Numai pupa ce maneta s-a rotit cu un anumit unghi, intinzand in acest timp un resort al dispozitivului de sacadare, se elibereaza axul de contactele mobile, acestea sarind brusc dintr-o pozitie in cealalta. In felul acesta, aparatul realizeaza o intrerupere brusca cu doua locuri de intrerupere, intr-o camera inchisa si ingusta formata din doua discuri izolate. Toate aceste conditii favorizeaza intreruperea arcului electric.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparate de Conectare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!