Analiza calității energiei

Extras din referat Cum descarc?

Un punct de vedere acceptat in definirea calitatii il reprezinta ,,valoarea de intrebuintare", care reprezinta totalitatea insusirilor care fac ca un produs sa fie util omului. O norma defineste calitatea ca aptitudinea unui produs sau serviciu de a satisface necesitatile utilizatorilor.
Calitatea oricarui produs sau serviciu reprezentand o notiune extrem de complexa, se impune luarea in considerare a unui numar mare si variat de factori, dar in acelasi timp notiunea trebuie sa sintetizeze acele caracteristici care, in raport cu specificul produsului sau serviciului, au ponderi si semnificatii distincte.
Calitatea serviciului de alimentare cu energie electrica este determinata de urmatorii factori: 
- siguranta in functionare a instalatiei,
- calitatea energiei electrice la punctul de delimitare dintre consumator si furnizor, 
- compatibilitatea electromagnetica a instalatiilor cu mediul in care functioneaza, in punctul comun de racord.
Cele mai multe domenii ale industriei, dar si de alta natura, se confrunta cu problema calitatii energiei electrice, in special cele care trebuie sa ofere un standard ridicat al serviciilor (internet, comunicatii de date, fabrici de componente semiconductoare etc.). Calitatea energiei electrice poate fi definita in multe moduri, fiecare individ avand propria sa perceptie asupra acestei notiuni, motiv pentru care a fost nevoie de definirea clara si concisa a notiunii de calitate a energiei electrice si de standardizarea parametrilor care intervin in definirea acestei notiuni.
Folosirea unor tehnici de procesare avansata a semnalelor si monitorizarea in timp real a perturbatiilor faciliteaza depanarea acestor sisteme si evitarea evenimentelor neprevazute. Monitorizarea liniilor de alimentare cu energie electrica poate conduce la adoptarea de masuri fiabile pentru prevenirea producerii de perturbatii.
Exista mai multe criterii pentru caracterizarea perturbatiilor care apar in retelele de distributie a energiei electrice, criterii ce caracterizeaza perturbatiile fie in domeniul timp, fie in domeniul frecventei:
Armonicile si alte abateri de la frecventa de alimentare nominala:
Acestea apar mai ales din cauza echipamentelor utilizatorilor, care atrag un curent legat neliniar de tensiune, si astfel introducand curent la frecvente nedorite in retea de furnizare.
Flicker (palpairi), ca un efect principal al fluctuatiilor de tensiune, care sunt cauzate de echipamentele utilizatorilor, care consuma un curent cu amplitudine fluctuanta, care rezulta in fluctuatie corespunzatoare a tensiunii din retea.
Golurile de tensiune: Acestea sunt cauzate de aparitia si eliminarea rapida a scurtcircuitelor sau a altor cresteri extreme de curent in sisteme de furnizare sau a instalatiilor conectate la ea de catre sistemele de protectie.
Variatiile de tensiune: Acestea apar la deconectarea si conectarea independenta a catorva sute sau mii de echipamente utilizate in fiecare retea.
Supratensiuni tranzitorii: mai multe fenomene, inclusiv functionarea comutatoarelor si dispozitivelor de siguranta si aparitia descarcarilor electrice in imediata vecinatate a retelelor de distributie, conduc la supratensiuni tranzitorii in retelele de distributie si in instalatii conectate la ele.
Supratensiune temporara: Supratensiune temporara in retelele de distributie apar aproape exclusiv ca o consecinta a unei intreruperi a conductorului neutru, care poate aparea la instalatiile clientilor, precum si in sistemele publice de alimentare.
Interarmonice: Acestea sunt tensiuni la alte frecvente decat cele multiplu de frecventa fundamentala. Acestea apar din functionarea convertoarelor de frecventa si a echipamentelor similare de control.
Dezechilibru de tensiune: Tensiuni cu amplitudini si faze diferite pe sisteme trifazate apar de la conectarea unor consumatori care absorb curenti mult diferiti pe cele 3 faze.
Rezolvarea problemelor de calitate a energiei electrice reprezinta un proces complex care impune evaluarea calitatii energiei furnizate, prin monitorizarea tensiunilor si curentilor in punctele de alimentare, cat si prin monitorizarea perturbatiilor introduse de catre consumator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza calitatii energiei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!