Tubul Cinescop Color

Extras din referat Cum descarc?

1. Structura tuburilor cinescop color
Afisarea culorilor in televiziune este asigurata prin amestecul aditiv al culorilor si se bazeaza pe principiul vederii tricromatiec.
Acest principiu, enuntat de Maxwell inca din secolul trecut, are expli!catia obiectiva in structura retinei. Pe structura retinei, in afara celulelor sensibile la intreg spectrul vizibil (numite bastonasc) exista celule a caror sensibilitate este selectiva (numite conuri). Exista conuri sensibile la rosu. verde si albastru.
Principiul vederii tricromaticc spune ca orice culoare din spectrul vizi!bil poate fi obtinuta prin amestecul in diferite cantitati a celor trei culori primare: rosu (R), verde (G) si albastru (B).
Se depune pe suprafata ecranului o structura formata din benzi verticale de luminofori care, atunci cand sunt bombardati cu un fascicul de elec!troni, genereaza lumina cu lungime de unda corespunzatoare culorilor pri!mare din sistemul colorimetric RGB - TV:
rosu XR = 610 nm
verde A.G = 535 nm
albastru XB = 470 nm.
Uneori, nu se redau pe tuburile cinescop color exact culorile din siste!mul RGB-TV in scopul cresterii luminantei si contrastului.
Benzile de luminofori sunt dispuse una langa alta (rosu, verde, albastru) astfel ca se afiseaza pe ecranul tubului cinescop color 3 imagini corespunza!toare culorilor primare. Daca se priveste ecranul de la o distanta suficient de marc, ochiul nu mai sesizeaza structura de luminofori (asa cum este prezen!tata in figura 4.11 la o scara marita), ci are senzatia de imagine color.
Distributia luminoforilor in benzi verticale este specifica tuburilor color autoconvergente cu cele trei tunuri electronice dispuse in linie, de unde si denumirea data acestora: tuburi PIL (Precision In Line). Acestea sunt tuburile cinescop cu cea mai larga utilizare in receptoarele TV actuale.
In fata luminoforilor se afla o masca cu fante (cate una pentru fiecare triada de luminofori). Fasciculele de electroni de la cele trei tunuri elec!tronice sunt convergente in fiecare fanta in planul mastii si lovesc apoi fiecare luminoforul corespunzator.
La tuburile PIL se realizeaza convergenta automata a celor trei fasci!cule de electroni pe toata suprafata ecranului prin astigmatismul cam!purilor generate de bobinele de deflexie pe orizontala si verticala.
inaintea unitatii de deflexie sunt montate dispozitive formate din mag!neti permanenti ce asigura convergenta si puritatea culorilor. Pentru exem!plificare se prezinta in figura 4.12 tubul cinescop PIL de tip A56-701X cu bobinele de deflexie si dispozitivele auxiliare fixate pe gatul tubului.
Asa cum se vede din figura exista magneti dipol pentru reglajul puri!tatii culorilor, magneti hcxapol si dipol pentru convergenta.
Bobinele de deflexie si magnetii de puritate si convergenta se mon!teaza si se regleaza in fabricile de cinescoape astfel incat, tubul cinescop PIL ajunge in fabricile de televizoare asa cum este prezentat in fig. 4.12, iar reglajele de convergenta si puritate nu se mai refac la reglarea recep!torului TV.
La unele tuburi PIL, se intercaleaza intre benzile de luminofori benzi negre care nu reflecta lumina. Aceste tuburi se numesc "Blackstripc" si au contrast imbunatatit prin absorbtia luminii din exterior. Pentru cresterea contrastului in cazul vizionarii imaginii in prezenta unei iluminari externe este foarte importanta si transparenta sticlei frontale care trebuie aleasa din conditii contradictorii. Pentru lumina provenita de la luminofori este important ca transparenta sticlei frontale sa fie cat mai marc, dar pentru reducerea luminii reflectate ce provine din exteriorul tubului este utila o transparenta mai mica.
Astfel, lumina generata de luminofori parcurge sticla frontala o singura data, pe cand lumina reflectata provenita de la o sursa din exteriorul tubu!lui parcurge sticla frontala de doua ori.
2. Parametrii tuburilor cinescop color
Parametrii principali ai unui tub cinescop color sunt;
a) Parametri mecanici: unghiul de deflexie pe diagonala (90" sau i 10"); dimensiunile lubului; tipul soclului; greutatea.
b) Parametri electrici: tensiunea si curentul de filament; tensiunile con!tinue pe electrozi; curentii de grila; raportul dintre curentii de fascicul ai tunurilor de rosu, verde si albastru; capacitatile dintre electrozi; luminanta tubului la un curent de fascicul total precizat; distorsiuni de rastru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tubul Cinescop Color.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!