Tubul Cinescop Color

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2616
Mărime: 916.92KB (arhivat)
Publicat de: Eugenia Bratu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rusu Igor

Extras din referat

1. Structura tuburilor cinescop color

Afisarea culorilor în televiziune este asigurata prin amestecul aditiv al culorilor si se bazeaza pe principiul vederii tricromatiec.

Acest principiu, enuntat de Maxwell înca din secolul trecut, are expli¬catia obiectiva în structura retinei. Pe structura retinei, în afara celulelor sensibile la întreg spectrul vizibil (numite bastonasc) exista celule a caror sensibilitate este selectiva (numite conuri). Exista conuri sensibile la rosu. verde si albastru.

Principiul vederii tricromaticc spune ca orice culoare din spectrul vizi¬bil poate fi obtinuta prin amestecul în diferite cantitati a celor trei culori primare: rosu (R), verde (G) si albastru (B).

Se depune pe suprafata ecranului o structura formata din benzi verticale de luminoforî care, atunci când sunt bombardati cu un fascicul de elec¬troni, genereaza lumina cu lungime de unda corespunzatoare culorilor pri¬mare din sistemul colorimetric RGB - TV:

rosu XR = 610 nm

verde A.G = 535 nm

albastru XB = 470 nm.

Uneori, nu se redau pe tuburile cinescop color exact culorile din siste¬mul RGB-TV în scopul cresterii luminantei si contrastului.

Benzile de luminofori sunt dispuse una lânga alta (rosu, verde, albastru) astfel ca se afiseaza pe ecranul tubului cinescop color 3 imagini corespunza¬toare culorilor primare. Daca se priveste ecranul de la o distanta suficient de marc, ochiul nu mai sesizeaza structura de luminofori (asa cum este prezen¬tata în figura 4.11 la o scara marita), ci are senzatia de imagine color.

Distributia luminoforilor în benzi verticale este specifica tuburilor color autoconvergente cu cele trei tunuri electronice dispuse în linie, de unde si denumirea data acestora: tuburi PIL (Precision In Line). Acestea sunt tuburile cinescop cu cea mai larga utilizare în receptoarele TV actuale.

În fata luminoforilor se afla o masca cu fante (câte una pentru fiecare triada de luminofori). Fasciculele de electroni de la cele trei tunuri elec¬tronice sunt convergente în fiecare fanta în planul mastii si lovesc apoi fiecare luminoforul corespunzator.

La tuburile PIL se realizeaza convergenta automata a celor trei fasci¬cule de electroni pe toata suprafata ecranului prin astigmatismul câm¬purilor generate de bobinele de deflexie pe orizontala si verticala.

înaintea unitatii de deflexie sunt montate dispozitive formate din mag¬neti permanenti ce asigura convergenta si puritatea culorilor. Pentru exem¬plificare se prezinta în figura 4.12 tubul cinescop PIL de tip A56-701X cu bobinele de deflexie si dispozitivele auxiliare fixate pe gâtul tubului.

Asa cum se vede din figura exista magneti dipol pentru reglajul puri¬tatii culorilor, magneti hcxapol si dipol pentru convergenta.

Bobinele de deflexie si magnetii de puritate si convergenta se mon¬teaza si se regleaza în fabricile de cinescoape astfel încât, tubul cinescop PIL ajunge în fabricile de televizoare asa cum este prezentat în fig. 4.12, iar reglajele de convergenta si puritate nu se mai refac la reglarea recep¬torului TV.

La unele tuburi PIL, se intercaleaza între benzile de luminofori benzi negre care nu reflecta lumina. Aceste tuburi se numesc "Blackstripc" si au contrast îmbunatatit prin absorbtia luminii din exterior. Pentru cresterea contrastului în cazul vizionarii imaginii în prezenta unei iluminari externe este foarte importanta si transparenta sticlei frontale care trebuie aleasa din conditii contradictorii. Pentru lumina provenita de la luminofori este important ca transparenta sticlei frontale sa fie cât mai marc, dar pentru reducerea luminii reflectate ce provine din exteriorul tubului este utila o transparenta mai mica.

Astfel, lumina generata de luminofori parcurge sticla frontala o singura data, pe când lumina reflectata provenita de la o sursa din exteriorul tubu¬lui parcurge sticla frontala de doua ori.

2. Parametrii tuburilor cinescop color

Parametrii principali ai unui tub cinescop color sunt;

a) Parametri mecanici: unghiul de deflexie pe diagonala (90" sau i 10"); dimensiunile lubului; tipul soclului; greutatea.

b) Parametri electrici: tensiunea si curentul de filament; tensiunile con¬tinue pe electrozi; curentii de grila; raportul dintre curentii de fascicul ai tunurilor de rosu, verde si albastru; capacitatile dintre electrozi; luminanta tubului la un curent de fascicul total precizat; distorsiuni de rastru.

Preview document

Tubul Cinescop Color - Pagina 1
Tubul Cinescop Color - Pagina 2
Tubul Cinescop Color - Pagina 3
Tubul Cinescop Color - Pagina 4
Tubul Cinescop Color - Pagina 5
Tubul Cinescop Color - Pagina 6
Tubul Cinescop Color - Pagina 7
Tubul Cinescop Color - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Tubul Cinescop Color.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Stabilizator de Tensiune

3. Functionarea În general, pentru realizarea stabilizatoarelor de tensiune se folosesc proprietatile diodelor. Cel mai simplu tip de...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a calității televizoarelor HD LED smart fata de televizoarele HD LED conventionale

INTRODUCERE Din dorința de-a prezenta într-o formă cât mai elocventă și veridică un produs absolut nelipsit din locuința oricărui individ pornește...

Televiziunea

INTRODUCERE Televiziunea este una din componentele de neînlocuit ale comunicaţiilor moderne. Ea a devenit un suport important in tehnica militară...

Cristale lichide - matrici active TFT-LCD

Introducere. Cristale lichide.Definitie .Proprietati. Cristalele lichide reprezinta o stare intremediara intre solidul cristalin si lichid ,...

Analiza comparativă a calității televizoarelor color

1. Prezentarea generala a televizoarelor color Televizoarele color se afla in continua diversificare, prin realizarea unor dispozitive moderne (...

Tubul Cinescop Color Tricromatic

Tuburile cinescop tricromatice sunt folosite în receptoarele de TVC pentru transformarea semnalelor video corespunzătoare culorilor fundamentale...

Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare

CAPITOLUL 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND STUDIUL MĂRFURILOR NEALIMENTARE 1.1 Generalităţi privind mărfurile nealimentare Comerţul cu mărfuri...

Merceologia mărfurilor social - culturale

I. Mărfuri electrocasnice Mărfurile electrocasnice sînt destinate să realizeze o serie întreagă de operațiuni menite să ridice gradul de confort...

Rețele și sisteme de comunicații - introducere

1.Introducere Societatea modernă actuală se bazează pe crearea, procesarea şi transmisia informaţiei. Sistemele de comunicaţie sunt destinate...

Ai nevoie de altceva?