Telecomunicațiile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Termenul de telecomunicatii inseamna comunicatiile efectuate la distanta. Astfel radioul, telegrafia, telefonia (fixa sau mobila), televiziunea, comunicatiile digitale sau retelele de calculatoare se pot subscrie acestui domeniu, de altfel foarte vast.

Elementele componente ale unui sistem de telecomunicatii sunt : emitatorul, canalul de comunicatie si receptorul.

Principiul unei transmisii vocale pe firele de cupru este simplu. O persoana vorbeste intr-un microfon, iar la capatul celalalt o alta persoana asculta la un receptor. Unda sonora comprima aerul care va face membrana sa vibreze. Aceasta vibratie genereaza un curent alternativ, care va imita undele sonore. Daca se transmit pe doua fire de cupru variatiile electrice, acestea pot sa produca intr-un difuzor oscilatii ale unei membrane care va reproduce sunetul original generat de vorbitor. Intre emitator si receptor avem diverse dispozitive si instalatii. Tipul acesta de transmisie se numeste analogic, deoarece graficele de tensiune si de curent sunt continue, valoarea instantanee putand lua orice valoare intre valoarea minima si cea maxima (unda sonora de exemplu are o variatie analogica). Odata cu cresterea densitatii traficului de telecomunicatii sunt necesare canale de transmisie de banda tot mai larga. Aceste canale de banda larga necesita marirea capacitatii de transmisie a cablurilor existente prin echipamente terminale mai performante si utilizarea unui support nou de transmisiuni. Cerintele utilizatorilor de telecomunicatii sunt tot mai complexe si implica extinderea retelei de telecomunicatii, oferirea de noi servicii, integrarea acestor servicii si furnizarea lor pe reteaua de telecomunicatii; accesul la aceste servicii trebuie sa se faca prin terminale usor de utilizat cu interfete multifunctionale.

c = f * l = l / T c = viteza de propagare a undei f = frecventa T = perioada undei l = lungimea de unda Comunicatii prin fibra optica De o suta de ani, undele electromagnetice si-au demonstrat utilitatea pentru transmiterea de informatii. Aceasta reiese din faptul ca ele nu au neaparata nevoie de un conductor metalic pentru a se propaga. Din contra, ele se pot propaga cu viteze ridicate in vid sau materiale dielectrice.

Lumina este si ea o unda electromagnetica. Comunicatiile prin fibre optice utilizeaza unde electromagnetice in infrarosu. In cazul unui bec electric, fiecare atom al filamentului incandescent emite flash-uri de lumina care reprezinta serii de unde cu o durata de viata scurta (aprox. 10-8 s. ), adica au o lungime de unda de 3 m. Aceste surse de lumina sunt incoerente, deoarece daca suprapunem doua astfel de surse nu se observa nimic. Cu ajutorul acestor surse de lumina se poate realiza doar iluminarea globala a spatiului inconjurator. Pentru transmiterea luminii pe fibra optica este necesar ca sursa sa fie coerenta, iar lungimea spectrala sa fie cat mai mica. Interferenta este suprapunerea a doua sau mai multe unde si combinarea lor in ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Telecomunicatiile
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
794 cuvinte
Nr caractere:
4 201 caractere
Marime:
12.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Electronica și Automatizări
Tag-uri:
sistem, comunicare
Predat:
la gimnaziu
Sus!