Sursa de tensiune

Extras din referat Cum descarc?

Distribuirea energiei electrice prin reteaua de curent alternativ constituie principala sursa de alimentare a montajelor electronice.Pentru ca un montaj electronic sa functioneze, trebuie sa fie alimentarea cu tensiune continua a unui dispozitiv electronic ne folosim de o sursa de curent continuu ce reprezinta tema acestui proiect. Prezentam in continuare schema bloc a unei surse reglabile e tensiune continua de la 0 la 24V.Schema din figura 1 se compune din:
- Transformator de tensiune
- Redresor de tensiune
- Filtru
- Regulator de tensiune
 Figura 1  Cap. II PARAMETRII DE FUNCTIONARE Parametrii de functionare, stabilesc valorile admisibile ale tensiunii de intrare, precum si a celei de iesire a regulatorului, de asemenea oscilatiile curentului de sarcina, cat si temperatura mediului ambiant ca factori de influenta asupra componentelor electronice.Ele sunt:
- Tensiunea de intrare Uin=220V(+10% -15%)c.a
- Frecventa retelei - 50 Hz c.a.
- Tensiunea de iesire Uies=14-17V(+1% -1%)c.c.
- Curentul maxim de sarcina Is=1A
- Temperatura - 5sC +25sC Cap. III PRINCIPIUL TRANSFORMATORULUIPrincipiul transformatorului: Transformatorul este o ,,masina'' electrica a carei functionare are la baza principiul inductiei mutuale.De obicei, acesta consta dintr-un miez feromagnetic pe care sunt infasurate doua bobine cu numar de spire diferit. Daca prima bobina (infasurarea primara) este parcursa de un curent electric alternativ, campul magnetic generat va fi variabil, iar prin circuitul celei de-a doua bobine (infasurarea secundara) va apara o variatie de flux. O t.e.m. indusa alternativa se va forma de-a lungul secundarului. Daca secundarul este inchis pe o sarcina de exemplu una rezistiva, aceasta va fi parcursa de un curent alternativ.In cazul transformatorului ideal (rezistenta infasurarii electrice =0, fluxuri magnetice de scapari nule intre primar si secundar), puterea electrica din primar va fi egala cu cea din secundar:  U1 x I1 = u2 x I2 Intr-un transformator ideal, aceasta relatie poate fi adevarata:  U 1 N 1  ---- = ---- = k  U 2 N 2
Unde: U1 si U2 sunt valorile efective ale tensiunilor din primar respective din secundar; N1 si N2 reprezinta numarul de spire din primar si secundar, iar k se numeste raport de transformare. In functie de destinatia lor , transformatoarele se pot clasifica in:
- Transformatoare de alimentare ( in general la frecventa retelei de 50 Hz ). Daca intre primar si secundar exista si un cuplaj galvanic, cu sau fara posibilitatea reglarii tensiunii de iesire, este vorba de un ,, autotransformator''.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sursa de tensiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Hoffman Turic- Circuite electrice; Editura tehnica Bucuresti 1975
2.Vatasescu A. -Dispozitive semiconductoare; Editura tehnica Bucuresti 1978
3.Samachisa G. - Dispozitive electronice; Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti 1976
4.Stere R. - Tranzistoare cu efect de camp; Editura tehnica Bucuresti 1975
5.Dascalu D. - Circuite electrice; Tipografia I.P.B. Bucuresti 1974


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!