Sisteme Mecatronice

Extras din referat Cum descarc?

Acest referat isi propune sa prezinte cateva dintre cele mai reprezentative sisteme mecatronice, cu argumente, pentru fiecare caz in parte, legate de includerea in marea familie a sistemelor mecatronice (integrare spatiala si functionala, flexibilitate, inteligenta). 
Prin acest referat doresc sa scot in evidenta unele aspecte mai semnificative, legate de: sistemul mecanic si/sau optic, pe care se bazeaza intreaga functionare a sistemului; componentele electrice si electronice (senzori, actuatori, circuite de putere), care servesc la achizitionarea de informatii din proces si la comanda adecvata a unor miscari ale elementelor sistemului mecanic/optic; sistemul de comanda centralizat/descentralizat, care asigura coordonarea intregului ansamblu si confera gradul mai inalt sau mai scazut de inteligenta al sistemului mecatronic respective, se va sublinia, si modul in care anumite functiuni mecanice sunt preluate de catre electronica si software, simplificand foarte mult structura mecanica, modul in care constructiile rigide, la care precizia este realizata prin tolerante foarte stranse, pot fi inlocuite cu constructii elastice si usoare, la care precizia este realizata prin masurare si bucle de reactie, modul in care problemele de cablare, inerente unor sisteme cu atat de multe componente electrice si electronice, sunt rezolvate prin utilizarea unor magistrale si protocoale de comunicatie adecvate (de exemplu, CAN Bus).  
1. Automobilul modern ca  sistem mecatronic: 
Aparut in a doua jumatate a secolului al 19-lea, automobilul a revolutionat transporturile si a concentrat cele mai semnificative eforturi stiintifice si ingineresti, pentru continua perfectionare a performantelor sale. Pana in jurul anilor 1970-1980 componentele mecanice, multe dintre ele adevarate ,,bijuterii" tehnice, reprezentau o pondere covarsitoare in ansamblul unui automobil, partea electricasi electronica rezumandu-se la un numar restrans de motoare (demaror, alternator, stergatoare de parbriz), senzori (pentru temperatura uleiului si antigelului, presiunea uleiului, nivelul carburantului), relee (pentru semnalizare, aprindere) si becuri  
Dezvoltarea microelectronicii, materializata in circuite integrate logice si analogice, circuite integrate de putere, procesoare numerice (microprocesoare, microcontrollere, DSP-uri), realizarea unor sisteme de actionare, conventionale si neconventionale, 
performante, a unor tipuri noi de senzori etc., au deschis perspective largi pentru rezolvarea unor cerinte care se impuneau tot mai acut, legate de: 
- Siguranta in trafic; 
- Economicitate; 
- Fiabilitate; 
- Confort; 
- Protectia mediului. 
Fig. 1 Componente electrice si electronice intr-un automobil
Un automobil modern, dintr-o clasa medie, cuprinde circa 60-70 de motoare si un numar asemanator de senzori si sisteme senzoriale (fig.2.1). Un exemplu elocvent il constituie diferentele majore dintre ,,broscuta" de mare succes a firmei Volkswagen, din anii 1960: 136 W - putere maxima consumata, 150 m de cabluri electrice si circa 
80 de contacte electrice si urmasul acesteia din 2001, masina ,,New Beetle", cu un consum de 2050 W, 1500 m de cabluri si 1200 contacte electrice. 
In constructia automobilelor moderne si-au castigat locul tot mai


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Mecatronice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Haldermann, D., J - Automotive Brake Systems, Prentice- Hall  Inc., New Jersey, 1996
2. Manuale de constructie si reparatii. Firme constructoare.
3. Laurentiu Manea, Adriana Manea- Mecatronica automobilului modern, Ed. MATRIX,  2001
4. Notite curs - Tehnici si echipamente de diagnosticare auto
5. http://www.automotomarket.ro
6. www.informatiiauto.ro/sistemul-esp-plus-siguranta-in-toate-anotimpurile-sid651.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!