Senzor de temepratură

Extras din referat Cum descarc?

1.Consideratii generale
Senzorul este un dispozitiv tehnic care reactioneaza calitativ sau cantitativ prin proprii marimi masurabile, la anumite proprietati fizice sau chimice ale mediului din preajma lui. Ca parte componenta a unui aparat sau sistem tehnic detector poate masura/inregistra de exemplu presiunea, umiditatea, campul magnetic, acceleratia, forta, intensitatea sonora, radiatii s.a. Senzorul este un dispozitiv care masoara o marime fizica (masa, presiune, temperatura, umiditate etc.) si o transforma intr-un semnal care poate fi citit de catre un observator printr-un instrument sau poate fi prelucrat.
Cei mai folositi senzori sunt cei de temperatura. Acestia variaza de la senzori simpli de tip termostat ce functioneaza pe principiul ON/OFF, de exemplu: senzorii ce controleaza sistemul de incalzire al apei din centralele de apartament, pana la senzori de tip semiconductor de inalta senzitivitate folositi in controlul proceselor din centrale.
Senzorii de temperatura masoara cantitatea de energie termica(caldura) ce este generata de un obiect sau sistem, permitandu-ne sa detectam orice schimbare fizica a temperaturii ,generand un raspuns analog sau digital, altfel spus, senzorii de temperatura tranforma energia termica in semnal electri. Exista diferite tipuri de senzori de temperatura disponibili in functie de aplicatia pentru care sunt folositi.
2.Proprietati 
Pe langa proprietatile deja mentionate, senzorii de temperatura mai au urmatoarele proprietati: sensibilitate, timp de raspuns mic, liniaritate pe un domeniu cat mai mare, montare, temperatura maxima de functionare, timpul de utilizare si protectia impotriva unor actiuni de tip fizic sau chimic.
3.Tipuri de senzori de temperatura
Senzorii de temperatura pot fi clasificati in urmatoarele categorii:
-  Senzori de temperatura cu contact, senzori care trebuie sa fie in contact fizic cu obiectele pe care le masoara folosind conductia pentru a montoriza schimbarea temperaturii.
-  Senzori de temperatura fara contact , senzori care folosesc convectia si radiatia pentru a monitoriza schimbarea de temperatura, folositi pentru a detecta lichide sau gaze ce emit energie radianta pe masura ce aerul cald se ridica si aerul rece coboara in curentii de convectie sau detecteaza radiatia transmisa de la un obiect sub forma de radiatie infra-rosie.
Clasificarea senzorilor de temperatura:
I. Senzori de temperatura cu termorezistoare
RTD(resistance-temperature-detector) este un sensor pasiv ce are nevoie de un curent de excitatie pentru a produce o tensiune la iesire. Sunt stabili si rezistenti la conditii de mediu neprietenoase, fiind folosite in industria chimica. Rezistenta electrica apare in primul rand din cauza agitatiei termice si ea depinde, pentru o temperatura data, de natura materialului, prezenta impuritatilor sau a defectelor din reteaua cristalina , lungimea si sectiunea materialului. Prin urmare, variatia rezistentei electrice se datoreaza pe de-o parte modificarii rezistivitatii electrice, iar pe de alta parte modificarii dimensiunilor (dilatare), astfel la metale rezistenta electrica creste odata cu cresterea temperaturii. 
Platina:- material de referinta pentru standardele internationale
- domeniu de temperaturi masurabile: [-200;600] ?C
- stabilitate pe termen lung, durabilitate, reproductibilitate in raspuns
- cel mai folosit metal si are calitatea de a nu se volatiliza apreciabil la temperaturi pana la 1000?C
Nichelul:
-domeniu de temperaturi masurabile (?C): [-100;250] ?C;
-cea mai mare variatie a rezistentei intre 0?C si 100?C;
-grad inalt de puritate;
-coeficientul de temperatura scade brusc la o temperatura peste 300?C;
Cuprul:
-domeniul de temperaturi masurabile (?C): [-200;150] ?C;
-se oxideaza usor;
-cel mai putin folosit.
II. Termocupluri
Termocuplul este compus din doua fire metalice diferite, sudate la un capat, astfel incat sa
formeze o bucla inchisa. Capatul sudat se numeste sudura calda iar capatul/capetele liber/libere si se leaga prin conductoare de legatura la un aparat electric pentru masurarea tensiunii termoelectromotoare. Legaturile dintre capetele libere si conductoarele de legatura se numesc sudura rece.
Efectul termoelectric, descoperit de Seebeck, consta in aparitia unei tensiuni electrice intr-un circuit format din doua metale diferite ale caror jonctiuni nu au aceeasi temperatura (T1 != T2). Tensiunea electromotoare din circuit se numeste tensiune termoelectrica si se anuleaza in momentul egalarii temperaturilor (TA =TB).
Comparativ cu termorezistoarele acestea ofera avantajul clar al unei limite de temperatura superioara mai mare, de pana la cateva mii de grade Celsius. Stabilitatea lor pe termen lung este oarecum mai rea (cu cateva grade, dupa un an), precizia de masurare este putin mai slaba (in medie + 0,75% din intervalul de masurare).
Ele sunt frecvent utilizate in cuptoare, masini automate, masuratori de evacuare a gazelor si a altor zone cu temperaturi de peste aproximativ 250 ? C.


Fisiere in arhiva (1):

  • Senzor de temepratura.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!