Semnatura Digitala

Extras din referat Cum descarc?

Semnatura digitala reprezinta o metoda sigura de a dovedi autenticitatea unei persoane ce va trimite un document oarecare sau mesaj e-mail, cu avantajul ca ofera posibilitatea de a insera un cod special (amprenta digitala) in momentul semnarii, ce poate indica daca mesajul a ajuns intact la destinatie sau daca a fost alterat pe parcursul livrarii.
In Romania, serviciile si produsele pentru semnatura electronica sunt reglementate de Legea privind semnatura electronica 455/2001, Hotararea de Guvern 1259 din 13 decembrie 2001 privind aprobarea normelor tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr 455/2001 privind semnatura electronica, Directiva UE CE/99/93 cu privire la cadrul comun pentru semnatura electronica.
Trebuie mentionate caracteristicile legale ale semnaturii electronice:
- permite identificarea autorului(clasic)
- manifesta adeziunea autorului la continutul documentului semnat(clasic)
- verificarea integritatii documentului (nou) prin intermediul generarii functiei hash asociata mesajului
Semnatura digitala se foloseste pentru a cripta continutul documentului, folosind cheia criptografica a expeditorului. . Aceasta face ca semnatura sa fie unica atat pentru documentul trimis sau mesajul email cat si pentru destinatarul cheii. . Orice modificari aduse documentului afecteaza semnatura, oferindu-se astfel atat integritate cat si autentificare. Semnaturile digitale utilizeaza criptarea asimetrica, in care se foloseste o cheie pentru a crea semnatura si o alta cheie, legata de prima, pentru a o verifica.
Semnatura electronica (sau digitala) este pentru documentele electronice ceea ce este o semnatura olografa pentru documentele tiparite. Semnatura reprezinta un esantion de date care demonstreaza ca o anumita persoana a scris sau a fost de acord cu documentul caruia i s-a atasat semnatura.
De fapt, o semnatura digitala furnizeaza un grad mult mai mare de securizare decat semnatura olografa. Destinatarul mesajului semnat digital poate verifica atat faptul ca mesajul original apartine persoanei a carei semnatura a fost atasata cat si faptul ca mesajul n-a fost alterat, intentionat sau accidental, din momentul in care a fost semnat. Mai mult, semnatura digitala nu poate fi negata; semnatarul documentului nu se poate disculpa mai tarziu invocand faptul ca a fost falsificata.
Cu alte cuvinte, semnaturile digitale permit autentificarea mesajelor digitale, asigurand destinatarul de identitatea expeditorului si de integritatea mesajului. O semnatura electronica nu poate fi o semnatura scanata, o iconita, o poza, o holograma, un smart card.
Documentele semnate electronic folosind un certificat digital calificat emis de certSIGN(R), Furnizor Public de Servicii de Certificare conform cu Legea semnaturii electronice din Romania, au valoare legala, iar semnatura rezultata se numeste semnatura electronica extinsa.
In afara de semnarea contractelor, semnatura electronica extinsa se poate folosi pentru transmiterea de documente in relatia cetatean/administratie sau companie/administratie, acolo unde exista servicii electronice care sa permita acest lucru. Astfel, de exemplu, se poate crea si transmite orice fel de cerere in format electronic, castigandu-se timp si oferind un confort mai mare cetatenilor/companiilor in comunicarea cu administratia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Semnatura Digitala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!