Rețele de calculatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reteaua de calculatoare (engl.: computer network) leaga intre ele o multime mai mica sau mai mare de calculatoare, astfel incat un calculator poate accesa datele, programele si facilitatile unui alt calculator din aceeasi retea. De obicei e nevoie desigur si de masuri de restrictie/siguranta a accesului.

Metodele de conectare sunt in continua dezvoltare si deja foarte diverse, incepand cu tot felul de cabluri metalice si de fibra de sticla, cabluri submarine, si terminand cu legaturi prin radio cum ar fi WLAN, Wi-Fi sau Bluetooth, prin raze infrarosii ca de ex. IrDA sau chiar prin intermediul satelitilor. Foarte raspandita este metoda Ethernet, termen care se refera la natura fizica a cablului folosit si la tensiunile electrice ale semnalului. Cel mai raspandit protocol de comunicare in retelele Ethernet se numeste CSMA/CD ("Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection"). Daca drept mediu fizic sunt utilizate undele radio, atunci reteaua se numeste retea fara fir (wireless).

Retelele de calculatoare se impart dupa extinderea lor in urmatoarele tipuri: LAN, MAN, WAN si, ceva mai nou, PAN. Retelele relativ mici, de exemplu cu cel mult cateva sute de calculatoare in aceeasi cladire legate intre ele direct, se numesc Local Area Network (LAN). O retea de tip LAN dar fara fir (prin unde radio) se numeste WLAN (Wireless LAN). Retele de mare intindere geografica, de exemplu intre 2 orase, pe o tara, un continent sau chiar pe intreaga lume, se numesc(WAN). Retelele particulare de tip WAN au fost initial foarte costisitoare. La ora actuala insa, cele mai multe conexiuni de tip WAN folosesc ca mijloc de comunicatie Internetul - acesta este universal si public, deci nu foarte controlabil de catre un utilizator, dar foarte convenabil ca pret. In sfarsit, PAN inseamna Personal Area Network - o retea de foarte mica intindere, de cel mult cativa metri, constand din aparatele interconectabile pe care o persoana le poarta cu sine, ca de exemplu telefon mobil, player MP3 sau aparat de navigaaie portabil

Cablu retea

RETEAUA DE CABLURI PENTRU INTERNAUTI

-De problema cablurilor, beneficiaza cateva persoane care folosesc o suprafata mai mica sau mai mare din terasa, a carei suprafata este COMUNA TUTUROR locatarilor, aceasta fiind prin contract si proprietatea TOTUROR

-Existenta acesteia, presupune intretinere si reparatie periodica din partea asociatiei, pe banii locatarilor.

-Daca va angajati in scris, catre Asociatie, ca suportati o parte, sau integral intretinerea si reparatia terasei, atunci sigur AFACEREA dvs. va prospera daca-mi permiteti si pe ingaduinta locatarilor, reprezentati de Presedintele asociatiei.

Cu bine!

Fibra optica

Conexiunea prin fibra optica

Comunicatiile au atins un punct in care, oricat de mare ar fi nevoia dumneavoastra de comunicatii, ea poate fi acoperita. Facem lucrul acesta, in principal, cu ajutorul tehnologiior broadband. Cea mai puternica dintre ele - fibra optica.

Tehnic vorbind, transmisia datelor prin fibra optica se bazeaza pe conversia impulsurilor electrice in lumina. Aceasta este apoi transmisa prin manunchiuri de fibre optice pana la destinatie, unde este reconvertita in impulsuri electrice.

Pentru dumneavoastra, asta inseamna:

- rata de transfer foarte mare in raport cu celelalte tipuri de conexiune (practic nelimitata, si inca imposibil de folosit la maximum de catre aplicatiile existente);

- mai multa siguranta - fibra optica este insensibila la perturbatii electromagnetice si este inaccesibila scanarilor ilegale (interceptari ale transmisiunilor);

- posibilitatea de instalare rapida si simpla, in orice conditii, datorita greutatii reduse a cablului optic si existentei mai multor tipuri de cabluri.

Dezvoltam, impreuna cu RCS, propria nostra retea nationala de fibra optica, integral functionala in acest moment, in lungime de peste 2500 Km, cu o capacitate totala de transport de 2,5Gbps.

De asemenea, am pus la punct retele metropolitane de fibra optica (MAN - Metropolitan Area Network), care faciliteaza schimbul local de informatii si care, in combinatie cu retelele de cablu TV, ne permit sa oferim clientilor nostri servicii de acces de mare viteza in toate judetele tarii. (detalii despre infrastructura RDS)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de Calculatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
9 978 cuvinte
Nr caractere:
55 987 caractere
Marime:
66.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
conexiuni, internet, computer, fibra optica
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!