Redresoare

Extras din referat

1. Definitie : Redresorul este un circuit realizat cu diode sau tiristori care are rolul de a transforma tensiunea alternativa in tensiune pulsatorie.
2. Generalitati 
Functionarea majoritatii circuitelor electronice se bazeaza pe utilizarea energiei de la una sau mai multe surse de alimentare in curent continuu. Cu toate ca se pot folosi baterii sau alte surse de energie portabile de cele mei multe ori tensiunea continua se obtin prin conversia tensiunii alternative din reteaua de distributie cu frecventa 50Hz. Aceasta conversie se realizeaza cu ajutorul redresoarelor. Transformarea tensiunii alternative intr-o tensiune care are o componenta continua diferita de 0 este posibil datorita elementelor neliniare pe care le contine circuitul redresor.
Inaintea circuitului redresor propriu-zis R se gaseste un transformator T. Acesta are rolul de a modifica tensiunea de curent alternativ a retelei la nivelul necesar obtinerii tensiunii continue dorite si de a izola aparatul electronic, alimentat de reductor, de reteaua de curent alternativ. Dupa circuitul de redresare se intercaleaza un filtru F pentru a extrage componenta continua si pentru a elimina pe cat posibil componentele alternative ce apar la iesirea circuitului redresor. In cazul in care consumatorul C nu admite fluctuatii ale tensiunii continue de alimentare, se introduce si un stabilizator St care mentine tensiunea de la iesire constanta, cand tensiune de retea sau curentul in sarcina ( consumator ) variaza.
A doua schema corespunde unor consumatori de putere si utilizeaza un redresor comandat de blocul de comanda BC care indeplineste rolul de element de reglare si eventual, de stabilizator. In cazul unor consumatori mai putin pretentiosi care pot utiliza direct tensiunea pulsanta produsa de redresor se renunta la circuitul de filtrare F. De asemenea in anumite cazuri, redresorul poate fi alimentat direct de la retea.
Structura tipica a unui redresor 
3. Clasificare 
Din punct de vedere al numarului de faze avem:
- redresoare monofazate;
- redresoare polifazate.
Cele monofazate pot fi:
- monoalternanta;
- bialternanta.
Cele bialternanta :
- bialternanta in punte;
- bilaternanta in punct median.
Cele trifazate pot fi:
- cu trei pulsuri la iesire;
- cu sase pulsuri la iesire;
- pot fi in punct median sau in punte.
Redresoarele se mai clasifica in redresoare necomandate care utilizeaza diode cu vid, diode cu gaz., sau diode semiconductoare si redresoare comandate realizate cu ignitoare, tiratroane, tiristoare, tranzistoare, etc., avand posibiliatea reglarii tensiunii comandate prin modificarea comenzilor transmise elementelor redresoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Redresoare.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!