1 NOTIUNI GENERALE ALE SISTEMULUI GSM900. 1.1 CARACTERISTICILE TEHNICE DE BAZA. Sistemul GSM a fost elaborat ca un sistem pan-european, dar in ziua de azi se utilizeaza larg in toata lumea. Reprezinta un sistem de generatia a 2-a digital, a fost implementat in 1991. GSM are o capacitate de pina la 10 ori mai mare decit sistemele de comunicatii mobile analogice din urmatoarele cauze: 1) Inlocuirea transmisiunii semnalului vocal, ce efectueaza o modulatie analogica purtatoare cu modulatia digitala a purtatoarei canalului, aceasta a permis de a micsora relatia semnal/zgomot pentru transmiterea calitativa a semnalului si de asemenea a permis de a micsora cu mult distanta de reutilizare a frecventei 2) Introducerea controlului puterii de emisie la ME si BS, transmisiunea discontinue a semnalului, utilizarea saltului de frecvente 3) Utilizarea metodei de acces TDMA, ce presupune initial divizarea benzii alocate de frecvente in benzile de canal si divizarea functionarii acesteia , de obicei fiecare slot este acordat pentru comunicatie intr-un singur sens unui singur abonat. GSM extinde functia de mibilitate la nivelul abonatului si efectueaza citeva etape de securizare a informatiei. 1 etapa - cifrarea informatiei pe canalul radio dupa un algoritm si o cheie speciala 2 etapa - utilizarea obligatorie in retelele GSM a cartelei SIM(modul de identificare a abonatului) accesul la care se face printr-un cod PIN(numarul de identificare a abonatului). In GSM se efectueaza controlul echipamentelor mobile utilizate in retea pentru aceasta la fiecare acces al retelei reteaua controleaza IMEI (Interntional Mobile Equipmrnt Identity). Sistemul GSM este realizat in 2 variante: GSM 900 si GSM 1800. 1.2 ARHITECTURA RETELEI GSM. Arhitectura retelei GSM are urmatoare structura: Sistemul GSM consta din 3 subsisteme: 1. RSS - Radio Subsystem 2. NSS - Network and Switching Subsystem 3. OMS - Operating and Switching Mentinance Subsystem La rindul sau RSS contine urmatoarele elemente: 1) ME - obligatoriu trebuie sa aiba cartela SIM 2) BTS - Base Transiever System (sistem de emisie/receptie de baza) 3) BSC - Base Station Controler (controlerul BS) La rindul sau NSS contine urmatoarele elemente: 1) MSC - la care se conecteaza a) XC - transcoderul ce efectueaza conversia semnalului radio b) IWF - Interworking Function - functie de interconectare c) EC - EchoCanceler - suprimator de ecou 2) EIR - Equipment Identity Register 3) VLR - Visitor Locaton Regiter (registru de localizare a vizitatorilor) 4) HLR - Home Location Register (registru de localizare a abonatilor proprii) 5) AuC - Autentification Center (centru de autentificare) La rindul sau OMC contine urmatoarele elemente: 1) OMC - Operating and Mentinance Center 2) NMC - Network Management Center
1. Ion Banica, ,,Retele de comunicatii intre calculatoare", Bucuresti, Teora 1998. 2. Iancu Ceapa, ,,Sisteme numerice de transmisiuni prin fibra optica", Bucuresti, Matrix Rom 1998. 3. Borcoci Eugen, ,,Sisteme de comutatii digitale", Bucuresti, Europa Nova 1995. 4. Tatiana Radulescu, ,,Telecomunicatii", Bucuresti, Matrix Rom 1999.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).