Plug and Play

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparitia spectaculoasa pe piata a sistemului de operare Windows 95 a adus, ca noutate, o implementare izbutita a tehnologiei "Plug and Play" (prescurtat PnP). Incepand cu mijlocul anului 1995, majoritatea producatorilor de computere, echipamente si periferice au inteles impactul acestei tehnologii, care se adreseaza in primul rand utilizatorilor neprofesionisti. Maturizarea specificatiilor PnP pentru componentele hardware a fost un proces destul de anevoios, dar sprijinul din partea celor doi giganti, Microsoft si Intel, a fost de bun augur.

Conceptul de Plug and Play se refera la posibilitatea unui utilizator cu putine cunostinte tehnice despre computere sa instaleze sau sa demonteze (permanent sau dinamic) componente hardware fara prea mult efort. Astfel, cu ajutorul tehnicilor de identificare si a schemelor de configurare implementate in hardware si in sistemul de operare, utilizatorul nu mai trebuie sa-si puna problemele de gasire a semnalelor IRQ libere sau a porturilor I/O neocupate. Acest lucru este preluat de sistemul de operare care va enumera identitatile si capabilitatile dispozitivelor atasate sistemului, alocand pentru acestea resursele potrivite. In principiu, adaugarea unui nou dispozitiv computerului nu ar trebui sa necesite decat desfacerea carcasei, montarea dispozitivului, inchiderea la loc a cutiei si pornirea computerului. Beneficiile tehnologiei PnP sunt evidente: usurinta in folosire, acceptarea computerelor pe o piata mai larga si reducerea costurilor pentru suport tehnic.

Ce se intampla pana acum cand un utilizator vroia sa instaleze o extensie computerului personal? In primul rand, daca respectivul avea ceva cunostinte despre resursele unui computer si modul de alocare, trebuia sa configureze placa cu ajutorul unor switch-uri sau jumper-e sau, in cel mai bun caz, cu ajutorul unui program de configurare livrat impreuna cu placa de extensie. In general, dupa montarea placii in computer, sistemul de operare folosit nu avea nici o idee despre ce anume se montase in computer, utilizatorul trebuind sa instaleze manual noi driver-e sau programe asociate cu extensia respectiva. Pentru un utilizator experimentat nu ar fi trebuit sa existe probleme, dar nici acestia nu erau scutiti de neplaceri. In primul rand, conflictele de adrese sau intreruperi erau greu de detectat. In lipsa unor programe de identificare a hardware-ului care nici ele nu aveau intotdeauna succes, utilizatorului ii ramanea sa incerce alte porturi, intreruperi sau canale DMA, pana cand extensia respectiva functiona. 15898vun86cdc8y

Instalarea unei magistrale SCSI era o incercare destul de grea si pentru un utilizator experimentat. Iata in continuare etapele care se urmareau:

1. Configurarea adaptorului SCSI prin aflarea unor resurse libere (porturi I/O, canale DMA, adrese de memorie) ce puteau fi suportate de controlerul SCSI. Uneori, desi adaptorul era configurat corect, puteam avea surpriza ca el sa nu functioneze, din cauza unor deficiente de "shadow" a BIOS-ului.

2. Pregatirea perifericelor SCSI pentru montarea in computer. Dispozitivele de tip SCSI sunt insotite de obicei de 5 pana la 20 de jumper-e cu care se seteaza anumiti parametri. Cel mai important este ID-ul, sau numarul de identificare a dispozitivului pe bus-ul SCSI. Acest identificator are valori intre 0 si 7 pentru SCSI pe 8 biti si intre 0 si 15 pentru Wide SCSI. Important este ca numarul sa nu fie duplicat pe acelasi bus, deci fiecare dispozitiv (incluzand adaptorul) trebuie sa aiba un unic ID. S-au definit cateva reguli de alocare a identificatorului, cum ar fi ca adaptorul sa aiba intotdeauna ID=7 iar hard-disk-ul de boot sa aiba ID=0. De cele mai multe ori, problema conflictului aparea la instalarea unui nou periferic, pentru ca daca adaptorul sau driver-ul sistemului de operare nu raporta ID-urile dispozitivelor existente, era destul de greu ca aceste indicatii sa poata fi citite prin intermediul pozitiei jumper-ilor. Un conflict de identificator nedetectat putea avea ca repercusiuni functionarea anormala a dispozitivelor, iar uneori computerul nu mai incarca sistemul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plug and Play.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
10 220 cuvinte
Nr caractere:
59 522 caractere
Marime:
54.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
sistem de operare, computer, tehnologie
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Stefan Stancescu
Sus!