Noțiuni despre GIS

Extras din referat Cum descarc?

Ce este un GIS?
O definitie riguros stiintifica ar putea suna cam asa: calculator capabil sa asambleze, sa
pastreze, sa manipuleze si sa afiseze informatii geografice specifice, de exemplu informatii
identificate in functie de locatii. GIS este o abreviere de la Geographical Information System si este o tehnologie bazata pe calculator pentru cartografierea si analiza entitatilor de pe suprafata terestra. Mai pe larg, un sistem GIS este un sistem folosit pentru modelarea informatiei, proceselor si structurilor, care reflecta lumea reala, inclusiv evenimentele trecute, pentru a putea intelege, analiza si gestiona resurse si facilitati. Un sistem GIS poate fi descris ca sistem de gestiune a unei baze de date, care de regula prezinta utilizatorului datele intr-un mod interactiv grafic, care poate fi interogata si analizata. Cu toate acestea, sa nu va inchipuiti ca GIS este un sistem pur hardware, el este un ansamblu constituit din echipamente de calcul, programe, persoane, metode si norme ce permite procesarea de date si exploatarea de harti geo-topografice.
Am specificat mai sus ca GIS poate fi descris ca un SGBD si asta pentru ca pentru a putea lucra cu un astfel de sistem, este necesara o baza de date adecvata, obtinuta in urma achizitiei de date. Desi mai pot fi intalnite si programe GIS avand bazele de date organizate in formate proprietare, marea majoritate folosesc - pentru interoperabilitate si schimb facil de informatii - formate clasice (de la DBF din dBASE sau FoxPro pana la sisteme relationale ORACLE, Sybase, Informix, Ingres, DB2, MS SQL, Access sau chiar Excel). Cele cu adevarat moderne asigura acces nelimitat prin standarde de conectivitate: ODBC, COM, CORBA, SQL.
O componenta esentiala a GIS este abilitatea de a produce date grafice atat pe ecran cat si pe hartie, oferind rezultatele analizelor oamenilor de decizie care aloca resursele. Hartiile tiparite
precum si alte date grafice pot fi produse, permitand vizualizarea, si deci, intelegerea rezultatului
analizelor sau simularilor unor evenimente potentiale.
Iata un exemplu de harta generata folosind GIS:
Cum se introduc datele in sistem?
Daca datele ce urmeaza a fi utilizate nu sunt inca in format digital, adica intr-o forma
recunoscuta de catre calculator, exista mai multe tehnici prin care aceste informatii pot fi capturate.
Hartile pot fi digitizate, sau trasate cu ajutorul mouse-ului, pentru a colecta coordonatele diferitelor elemente. Dispozitivele electronice de scanare pot de asemenea converti liniile si punctele de pe o harta in format digital .
Introducerea datelor in sistem este componenta cu cele mai mari cerinte din punctul de
vedere al resurselor de timp din cadrul unui GIS. Fiecare aparitie a obiectelor dintr-o harta trebuie specificata; la fel si relatiile spatiale dintre ele. Editarea informatiei capturate automat poate fi, de asemenea, dificila. Scanerele electronice inregistreaza petele de pe o harta cu aceeasi acuratete cu care captureaza elementele interesante de pe harta. De exemplu, o astfel de pata poate duce la conectarea a doua linii care nu ar trebui sa se intalneasca. Astfel de informatii nedorite trebuiesc editate sau eliminate din fisierul de date.
De unde vin toate datele care sunt intr-o baza de date GIS?
Toate datele adunate, stocate intr-o baza de date GIS, vin din diverse surse: date primite de la satelit, baze de date existente, arhive clasice etc. Rolul sistemului GIS este sa puna aceste date impreuna intr-un sistem de informatii unitar. Si astfel, incet incet, ajungem la punctul urmator:
Din ce surse se culeg informatiile?
Anumite baze de date in format electronic care pot fi direct folosite de un GIS sunt produse de Agentii Federale si companii private. Diferite tipuri de informatii sub forma de harti pot fi integrate intr-un sistem GIS. Un GIS poate, de asemenea, sa converteasca informatiile digitale existente, care nu sunt sub forma de harti, in formate pe care sa le recunoasca si sa le foloseasca. De exemplu, imaginile digitale provenite de la sateliti, pot fi analizate in scopul de a produce un strat de informatii digitale despre zonele cu vegetatie. De asemenea, informatiile hidrologice sau demografice in format tabelar pot fi convertite intr-un format cartografic, servind ca strate de informatii tematice intr-un GIS.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni despre GIS.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!