Metode de imbunatatire a unui aparat medical

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 4
2. Aparatul de dializa.Componenta 5
3.Riscuri pentru pacientii dializati 7
3.1.Riscuri legate de calitatea apei 7
3.2.Riscuri legate de functionarea aparatului de dializa 8
3.3.Riscuri provenite din diagnostic si/sau tratament 10
4.Metoda propusa 10
Avantajele metodei propuse sunt: 12
Dezavantajele metodei propuse se pot mentiona 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Prin multiplele sale functii rinichiul este un organ vital al organismului uman. Acest lucru impune ca in cazul unei insuficiente sau disfunctionalitati a sistemului renal sa existe posibilitatea suplinirii functiilor rinichilor. 
Procesul extrarenal in urma caruia se corecteaza tulburarile metabolice, hidrice si electrolitice ce caracterizeaza insuficienta renala acuta sau cronica (aparute ca urmare a instalarii uremiei), adica se realizeaza suplinirea functiilor rinichilor afectati, se numeste proces de dializa, aceasta fiind singura posibilitate de mentinere in viata a pacientilor cu afectiuni renale pana la efectuarea transplantului renal. 
Suplinirea principalelor functii ale rinichilor pe parcursul procesului de dializa se bazeaza pe un schimb de substante intre sangele pacientului si o solutie hidro-electrolitica numit lichid de dializa. Schimburile de substanta intre sange si lichidul de dializa se realizeaza extracorporal la nivelul unei membrane semipermeabile aflata in constructia elementului principal al rinichiului artificial numit cartus filtrant (dializor).
Membranele semipermeabile din constructia cartuselor filtrante trebuie sa permita schimbul de substante intre sange si lichidul de dializa, adica sa permita trecerea substantelor toxice din sange (uree, creatinina, acid uric) in lichidul de dializa respectiv sa permita trecerea unor substante medicamentoase (glucoza, substante anticoagulante) din lichidul de dializa in sange. 
Dializa este un tratament medical aplicat in cazul deficientelor renale (imbolnaviri ale glomerulelor) sau in cazul leziunilor arteriale renale. Ea consta in epurarea sangelui de substantele toxice (uree, acid uric, creatinina), acumulate pe parcursul procesului metabolic.Procesul de dializa (suplinirea functiilor rinichilor) se desfasoara pe parcursul unor sedinte de dializa (de la patru la cinci ore, de regula de trei ori pe saptamana), utilizand o aparatura specializata (aparat de dializa), epurarea sanguina realizandu-se in afara corpului uman (in dializorul conectat la circuitul extracorporal). Pentru a facilita racordul pacientului la aparat, este necesara o interventie chirurgicala asupra pacientului (realizarea abordului vascular).
Suplinirea functiilor rinichilor este realizata printr-un schimb de substante, intre sangele destinat epurarii si un lichid hidroelectrolitic (cu o compozitie asemanatoare a lichidului extracelular normal), numit lichid de dializa. Schimburile de substante intre sange si lichidul de dializa se realizeaza la nivelul unei membrane semipermeabile, transfer de substanta cauzat de diferenta de concentratie si de presiune pe cele doua fete ale membranei. Membrana poate fi artificiala, caz in care ea este incorporata intr-un dializor (cartus filtrant), sau naturala (cazul dializei peritoneale). Sensul de circulatie a lichidului de dializa este opus vehicularii sangelui (curgere in contracurent), prin acest mod realizandu-se o crestere a eficacitatii transferului de substante intre cele doua lichide. Suplinirea functiilor rinichilor afectati se realizeaza pe cale artificiala pe parcursul unui proces numit proces de dializa utilizand o aparatura adecvata acestui scop (aparat de dializa).
2. Aparatul de dializa.Componenta
Pentru o dializa adecvata (eficienta din punct de vedere al procesului de epurare si lipsita de riscuri/evenimente nedorite pentru pacient) aparatul de dializa trebuie sa monitorizeze parametrii tehnici in timpul dializei si sa asigure urmatoarele functii:
- asigurarea vehicularii extracorporale a sangelui; 
- prepararea si vehicularea lichidului de dializa. 
Pentru a asigura o functionare buna a aparatului de dializa (pentru siguranta pacientului), acesta mai trebuie sa dispuna si de urmatoarele functiuni: 
- controlul parametrilor fluidelor vehiculate in timpul dializei; 
- supravegherea permanenta a pacientului (prin controlul parametrilor dializei, declansarea alarmelor si blocarea imediata a procesului de dializa in cazul unor probleme); 
- controlul si reglarea ultrafiltrarii;
- asigurarea dezinfectiei, respectiv spalarea circuitelor dupa terminarea unei sedinte de dializa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de imbunatatire a unui aparat medical.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.scribd.com/doc/181361108/Aparat-de-dializa-doc
2. Dr.ing. IANOSI Endre, Cercetari privind asigurarea calitaii in procesul de dializa, Revista de Politica Stiintei si Scientometrie - Numar Special 2005 - ISSN- 1582-1218
3. http://www.eva.ro/sanatate/nefrologie/rinichiul-artificial-implantabil-la-un-pas-de-realizare-articol-32276.html
4. https://www.nephrocare.ro/pacienti/rinichiul-si-boala-cronica-de-rinichi/optiuni-de-tratament/dializa.html
5. https://doc.ro/sanatate/insuficienta-renala-cauze-simptome-si-tratament


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!