Legea semnăturii electronice

Referat
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2463
Mărime: 16.57KB (arhivat)
Publicat de: Romi Oancea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stefan Nitchi
Referat la materia Medii Vizuale

Extras din referat

Semnat si Stampilat !". Aceasta sintagma, cu siguranta, va este bine cunoscuta. O intalniti in activitatea dumnenvoastra de zi cu zi. Factura a fost stampilata? Semnatura este la locul ei? Partenerul de afaceri a semnat si a stampilat contractul? "Semnat si stampilat" este modul prin care documentele dumneavoastra capata recunoasterea juridica.

Derularea afacerilor prin intermediul retelei Internet si schimbul de date pe suport electronic necesita existenta aceluiasi sentiment de incredere si securitate al partenerilor care incheie o tranzactie la fel ca in cazul comertului "clasic".

In prezent, recunoasterea juridica a documentelor schimbate prin Internet este data de semnatura electronica. Cea mai raspandita, si mai sigura tehnologie utilizata in acest scop este semnatura digitala. Aceasta tehnologie permite semnatarilor sa fie identificati de catre destinatari prin intermediul unei terte parti de incredere, cunoscuta ca Autoritate de Certificare.

Sistemul se bazeaza pe o pereche asimetrica de chei digitale generate de catre semnatar: o cheie privata, cunoscuta numai de semnatar si de Autoritatea de Certificare si o a doua cheie, publica, ce permite destinatarului sa verifice (tot cu ajutorul Autoritatii de Certificare) ca semantura este a persoanei identificata prin cheia privata.

"Semnatura" consta intr-un mesaj criptat cu ajutorul cheii digitale private, asociat semnaturii reale, ce se va atasa mesajului principal. Interventia unei terte parti este indispensabila in stabilirea increderii si securitatii in schimburile electronice, cata vreme partile contractante nu se intalnesc fizic la semnarea contractului.

Asadar, tehnologia exista. Cadrul legal de utilizare a semnaturii electronice exista de asemenea: "Legea nr. 455 din 18 iulie 2001 privind semnatura electronica", publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 429 din 31 iulie 2001.

Legea semnaturii electronice este considerata piesa de rezistenta a cadrului legislativ al noii economii. Din punct de vedere al comertului electronic, elementul de baza este cartea de plata (de debit sau de credit), existenta acesteia fiind suficienta pentru o economie in care afacerea se rezuma la sume banesti.

Pentru ca omul de rand sa poata insa sa-si plateasca taxele si impozitele prin Internet, semnatura electronica este singura componenta ce ii permite acestuia accesul la site-urile organizatiilor guvernamentale.

Pe langa aceasta caracteristica, semnatura electronica poate contribui si la

cresterea eficientei comunicarii si la diminuarea considerabila a birocratiei, prin eliminarea din circuit a hartiilor si a drumurilor catre diverse organe fiscale cu care toti ne-am obisnuit.

Fata de ceea ce stiti probabil deja referitor la semnatura pe care o scrieti de cateva ori pe zi pe diverse documente, semnatura electronica are un avantaj extrem de important, si anume faptul ca este aproape imposibil de falsificat.

In primul rand, datele personale sunt criptate electronic, dupa algoritmi si procedee sofisticate, iar in al doilea rand, fiecarei semnaturi electronice i se adauga o cheie de control.

De asemenea, documentele semnate electronic sunt la randul lor codificate si dispun de o a doua cheie de control.

In plus, legea introduce doua concepte: semnatura electronica si semnatura electronica extinsa. Primul concept inglobeaza practic orice procedeu utilizat de destinatarul unui mesaj pentru a indica faptul ca este de acord cu continutul mesajului, cu alte cuvinte, ca mesajul ii apartine.

In cazul semnaturii electronice extinse, la semnatura electronica se adauga patru conditii, menite sa asigure identificarea celui care semneaza si integritatea documentului.

ai tehnic, dar si juridic, intre cele doua concepte exista diferente. Astfel, numai semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii este asimilata, in privinta conditiilor si efectelor sale, cu semnatura manuscrisa (olografa).

Atentie insa, in justitie admisibilitatea ca proba si forta probanta a semnaturii electronice sunt lasate la aprecierea instantei de judecata.

Preview document

Legea semnăturii electronice - Pagina 1
Legea semnăturii electronice - Pagina 2
Legea semnăturii electronice - Pagina 3
Legea semnăturii electronice - Pagina 4
Legea semnăturii electronice - Pagina 5
Legea semnăturii electronice - Pagina 6
Legea semnăturii electronice - Pagina 7
Legea semnăturii electronice - Pagina 8
Legea semnăturii electronice - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Legea Semnaturii Electronice.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Stabilizator de Tensiune

3. Functionarea În general, pentru realizarea stabilizatoarelor de tensiune se folosesc proprietatile diodelor. Cel mai simplu tip de...

Te-ar putea interesa și

Comerțul Electronic între Provocări și Responsabilități

Vorbind despre comertul electronic ca despre o noua economie, ne referim la o lume în care oamenii lucreaza cu creierul în defavoarea mâinilor. O...

Comerțul Electronic în Tranzacțiile Internaționale

Introducere Începând cu 1960 până în prezent ce am fi putut crede despre o întreprindere care nu dispunea de telefon? Acelaşi lucru vom crede...

Progrese și dificultăți în implementarea e-guvernării în România

Capitolul I Conceptul de e-Guvernare şi implicaţii în reforma administraţiei publice în România I. 1. e-Guvernarea: între modă şi necesitate...

Contractul de vânzare cumpărare în comertul international

CAPITOLUL I CONTRACTELE COMERCIALE ÎN RELAȚIILE INTERNAȚIONALE 1.1.CONTRACTE COMERCIALE INTERNAȚIONALE - DELIMITARI CONCEPTUALE Concepții...

Aspecte generale privind semnăturile digitale

Introducere Problematica semnării digitale Înainte de a putea discuta despre semnătura digitală trebuie să explicăm noţiunea de semnătură şi...

Frauda Electronică

Introducere În România, putem vorbi despre noi infracţiuni - cum sunt cele informatice - care au luat o deosebită amploare în ultima perioadă,...

Efectele Contractului de Garanție Reală Mobiliară

Capitolul I: Noţiuni generale privind garanţiile Secţiunea 1: Originea şi evoluţia garanţiilor 1.1: Precizări prealabile Garanţiile aparţin...

Tehnologia Informației Și Comunicarea

INTRODUCERE Comunicarile, ca relatii economice internationale reprezinta raporturi ce se stabilesc între componentele unui sistem socio-cultural,...

Ai nevoie de altceva?