Internetul, Societatea și Globalizarea

Extras din referat Cum descarc?

In secolul XX, cel mai mare eveniment tehnologic si social in acelasi timp a fost aparitia Internetului. In domeniul Stiintei si Tehnologiei Informatiei, mari evenimente tehnologice cu importante consecinte sociale au fost descoperirea tranzistorului, a circuitului integrat si a calculatorului electronic. Internetul nu este numai un fenomen tehnologic, ci si unul social, prin participarea utilizatorilor, din ce in ce mai numerosi, la structurarea lui actuala. Dezvoltarea Internetului a depins evident de tehnologie, dar in egala masura de factori sociali care s-au imbinat cu factorii tehnologici pentru ca Internetul sa ajunga ceea ce a devenit astazi. Odata instaurat in fibrele societatii, Inter!ne!tul a produs si produce consecinte noi pentru societate. Cel mai important dintre acestea este procesul de globalizare despre care afirmam:
In esenta societatea informationala este societatea care se bazeaza pe Internet. De asemenea, globalizarea este, [...], o consecinta, cu prioritate a Internetului. Atunci se poate spune ca globalizarea este un fenomen specific societatii informationale.[...]
Datorita legaturii dintre societatea informationala si globalizare, ceea ce indreptateste afirmatia globalizarea este o consecinta fireasca a societatii informationale, intrucat societatea informationala se dovedeste a fi un proces care nu mai poate fi oprit, globalizarea este si ea un proces inevitabil.'
Deoarece Internetul a fost si rezultatul unei interactiuni sociale, dintre specialisti, institutii, state si un extrem de mare numar de utilizatori din intreaga lume, si numai in acest context el a fost posibil, ca o inventie tehnologica si sociala, numai in acest context el a capatat forma sa de astazi, este normal sa gandim ca si globalizarea, ca efect al Internetului sa ia forma la care sa participe toti participantii la globalizare. Aceasta este lectia Internetului, care s-a dovedit un mare succes in istoria tehnologica si sociala a omenirii, aratand si calea pe care trebuie s-o urmeze procesul de globalizare, aceea a participarii tuturor in moduri care urmeaza a fi generate in mare masura de utilizatorii globalizarii. Ca si Internetul, globalizarea nu va putea fi strict ierarhica pentru a fi o reusita a omenirii. Daca Internetul nu este ierarhic, nici globalizarea, in mod firesc, nu va putea fi ierarhica, asigurandu-se, ca si in cazul Internetului, forme de coordonare generala care sa stabileasca reguli de comportament acceptate de toti, ceea ce ar putea fi posibil numai intr-o societate a cunoasterii si poate a constiintei. Faptul ca au aparut doua forme de 
atitudini politice intelectuale, Davos si Porto Alegre, dar si o a treia forma prin proteste de strada fata de globalizare, arata ca procesul de globalizare nu si-a gasit echilibrul si drumul firesc, desi el este propulsat de cresterea Internetului si a utilizarii sale in viata economica, culturala si sociala a globului.
Comutarea pachetelor de date
Protoistoria Internetului incepe cu inventarea transmiterii informatiei pe liniile de telecomunicatie, radio, sateliti, prin comutarea pachetelor de date (packet switching). 
Comutarea pachetelor de date si tot ceea ce a urmat de aici inainte pana la Internet a fost opera culturii stiintifice si tehnologice occidentale. Comutarea de pachete a fost inventata simultan, independent, de Paul Baran (Rand Corporation) in SUA si Donald Davies (National Physical Laboratory-NPL) in Anglia, in anii 1964-1965. Donald Davies a introdus termenul de 'packet switching' pentru tehnologia divizarii unui mesaj in pachete de date de lungime standard transmise printr-o retea de noduri-calculatoare electronice, fiecare pachet purtand la inceputul lui datele de serviciu necesare pentru a ajunge la destinatie si a fi incadrat in ordinea necesara mesajului intreg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Internetul, Societatea si Globalizarea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!