Instalația electrică a farurilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Instalatia electrica a farurilor 2
1.1. Instalatia electrica a farurilor 2
A. Constructia farurilor 2
2.1.1. Becurile auto 3
2.1.2. Iluminarea de tip european 4
2. Blocul optic 8
3. Carcasa 11
B. Tipuri de faruri 13
2.1.3.1. Conectarea farurilor la autoturisme echipate cu patru faruri 15
2.1.4. Conectarea farurilor la autoturisme echipate cu doua faruri 19
4. Reglarea farurilor 20
5. Norme de protectia munci 22

Extras din referat:

Iluminarea drumurilor pe timp de noapte sau in alte conditii de vizibilitate redusa se realizeaza cu ajutorul farurilor.

Buna functionare a acestora constituie o condutie absolut necesara pentru a conferi automobilului siguranta si securitate in circulatie. Se impune ca farurile sa ilumineze drumul in mod uniform, pe o largime convenabila si cu o raza de vizibilitate cat mai mare.

Urma petei luminoase pe sosea trebuie sa fie neta, fara a produce orbirea celor care circula din sens opus.

Farurile automobilelor sunt construite din sursa de iluminare primara sau becul, blocul optic, format din dulie, reflector si dispersor, si corpul sau carcasa farului cu rama.

Sursele primare de iluminare sunt in general lampi cu incandescenta (becuri); numai in anumite cazuri se folosesc lampile (tuburile) florescente, care necesita tensiuni alternative de valoare relativ mare.

Becurile auto sunt fomate din unul sau doua filamente incandescente (bilux) (2-faza scurta si 3-faza lunga, fig. 2. 1) cu electrozii suport incorporati in izolatorul de sticla, balonul care inchide sistemul incandescent si soclul 6 cu flansa metalica.

Filamentele reprezinta partea activa a becului: de aceea ele se executa din material care rezista la temperaturi Ts foarte mari; wolfram (33700C), tantal (28000C), osmiu (25000C) etc.

In prezent, cel mai utilizat material la constructia filamentelor este wolframul. De dimansionarea filamentului si de calitatea materialului utilizat depind caracteristicile functionale ale becului respectiv: tensiunea de utilizare (inV) puterea (in W) si fluxul luminos ? (in lm). Din diagrama prezentata in se constata ca o crestere cu 10% atensiunii de alimentare produce o crestere cu circa 50% a fluxului luminos ?: in schimb, durata de functionare Dv a becului se reduce la circa 27%. Se fabrica becuri pentru diferite tensiuni de utilizare; 6, 12, si 24V. De asemenea, ele se executa pentru diferite puteri, cuprinse intre 25 si 60W. 2. 1. 2. Iluminarea de tip european Cele doua filamente sunt puteri diferite, combinatia cea mai utilizata fiind de 45+40W. Filamentul de 45W se utilizeaza pentru faza lunga, iar filamentul de 40W se utilizeaza pentru faza scurta, de intalnire sau cod.

Filamentul 3 al fazei lungi se afla focarul elementului optic.

De acea, razele luminoase ale fazei lung sunt concentrate intr-un fascicul ingust, dirijat aproape paralel cu axa reflectorului, respectiv cu suprafata drumului, si lumineaza puternic la distante mari, 100-200m. Filamentul 2 al fazei scurte este plasat in fata focarului oglinzii si este prevazut la partea inferioara cu un ecran metalic special 1. Acesta are rolul de a dirija fasciculul luminos spre partea superioara a oglinzii, dupa care este proiectat in jos, pana la o distanta de 30-50m. Daca se indreapta fasciculul luminos al fazei scurte spre un perete (ecran), atunci pata luminoasa va avea forma unei eclipsei, cu jumatate superioara taiata Granita superioara de iluminare, in partea stanga a petei luminoasa trebuie sa coincida cu axa orizontala a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instalatia Electrica A Farurilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
5 829 cuvinte
Nr caractere:
33 812 caractere
Marime:
24.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
faruri, retea electrica
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!