Înregistrarea magnetică a sunetului

Extras din referat

Energia acustica este transformata prin intermediul unui microfon in energie electrica care este amplificata in mod corespunzator. Rezulta un curent proportional cu sunetul initial care va alimenta o bobina . Aceasta va permite obtinerea unui camp magnetic proportional cu energia acustica. Valoarea campului magnetic creste prin utilizarea unui miez feromagnetic cu permeabilitatea foarte mare (materiale moi).Bobina cu miezul magnetic alcatuieste capul de inregistrare .
Inregistrarea este procesul prin care campul magnetic variabil produce o magnetizare remanenta pe banda magnetica in miscare care este purtatorul de sunet. In care cazul inregistrarii unei oscilatii periodice (sinusoidale), lungimea de banda magnetica inregistrata timp de o perioada (T) a oscilatiei se numeste lungime de unda ( ). Daca viteza de deplasare a benzii este v; atunci exista relatia:
= = T
Magnetofoanele si casetofoanele moderne utilizeaza o magnetizare longitudinala a benzii; adica pe directia de miscare fig. 1. 
Intrefierul capului de inregistrare, introducand o discontinuitate a circuitului magnetic, produce in dreptul lui un camp magnetic de dispersie care realizeaza magnetizarea benzii. Acest camp, in lipsa benzi magnetice, este prezentata in . Liniile de camp magnetic sant obligate sa se inchida prin placuta nemagnetica din interior si prin aer. In prezenta benzii din material magnetic, cu reluctanta scazuta, majoritatea liniilor de forta se vor inchide prin aceasta fig. 2. Se observa ca liniile de camp ies din campul de inregistrare inainte de intrefier si intra dupa intrefier.
Ca urmare apare un intrefier efectiv de lungime l mai mare ca cel fizic. Daca raportul dintre permeabilitatea miezului si permeabilitatea benzii este mare, intrefierul efectiv este apropiat ca marime de cel fizic, iar daca raportul este mic, intrefierul fizic. Marimea intrefierului efectiv este un element important de care depinde inregistrarea frecventelor inalte. Un intrefier efectiv mare are un efectiv negativ asupra inregistrarii frecventelor inalte. 
Banda magnetica, trecand prin dreptul capului de inregistrare, este magnetizata de campul magnetic de dispersie din dreptul intrefierului pana la o valoare a inductiei remanente care depinde de material si de starea lui magnetica. In banda va romane deci o magnetizare remanenta proportionala cu campul magnetizant corespunzator energiei acustice. Materialul magnetic al benzii poate fi considerat ca fiind format din mici dipoli magnetici elementari care in lipsa campului exterior sunt orientati cu totul dezordonat. Are loc o anulare reciproca a fortelor, avand ca rezultat o magnetizare nula a benzii fig. 3. 
In prezenta unui flux magnetic produs de intrefier, dipolii elementari se vor orienta in directia campului. Cu cat campul este mai puternic, cu atat numarul de magneti orientati este mai mare. Daca se inregistreaza o oscilatie cu perioada T care conform relatiei fig.4 corespunde la o lungime de unda , atunci portiunea de banda cu magneti elementari orientati in aceeasi directie are lungimea /2 fig.5. 
Aceasta portiune poate fi considerata ca fiind echivalenta cu un magnet unic orientat de-a lungul benzii fig.6. 
In fig.7 se reprezinta fluxul magnetic creat de banda magnetica pe care sa inregistrat un semnal sinusoidal. reprezinta fluxul interior iar fluxul exterior. Aceasta din urma contine o parte corespunzatoare partii inactive (2). In paragraful anterior s-a aratat ca portiunea de aer din circuitul magnetic micsoreaza valoarea magnetizarii remanente a benzii introducand astfel o atenuare. 
Aceasta atenuare este cu atat mai mare, cu cat este mai mare lungimea drumului prin aer in raport cu lungimea magnetului in semiunda. Prin micsorarea lungimii de unda, adica la cresterea frecventei, atenuare benzii se mareste.
Din punct de vedere practic, este mai putin important de cunoscut inductia B din banda magnetica cand acesta trece prin dreptul capului de inregistrare si mult mi importanta este inductia remanenta care exista dupa ce banda a depasit intrefierul. Curba care arata relatia dintre intensitatea campului magnetic H creat de capul de inregistrare (proportional cu curentul din cap si deci cu semnalul care trebuie inregistrat ) si inductia remanenta poarta numele de caracteristica de transfer. Pentru reducerea distorsiunilor, banda magnetica inaintea de trecerea prin fata capului de inregistrare este in prealabil demagnetizata de capul de stergere astfel ca imprimarea se va face dupa o caracteristica de transfer identica cu prima curba de magnetizare fig.8 .
La aplicarea unui camp magnetic sinusoidal H inductia remanenta obtinuta in banda nu are forma sinusoidala datorita neliniaritatii caracteristicii in jurul originii. Intrucat aceasta este simetrica, apar armonici impare din care mai importanta este armonica a treia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inregistrarea Magnetica a Sunetului.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!