Convertor Frecventa - Tensiune

Cuprins referat Cum descarc?

Tema de proiectare 3
Introducere 3
Consideratii teoretice 4
Schema 6
Cablaj 8
Simulare 9
Lista de piese 11


Extras din referat Cum descarc?

Tema de proiectare 
Sa se proiecteze un convertor frecventa-tensiune care sa primeasca un semnal dreptunghiular de intrare cu nivelele 0 - 5V si factor de umplere 50%. Frecventa acestuia trebuie sa fie intre 500Hz si 12 kHz si corespunzator acestui interval de frecventa la iesire va aparea un interval de tensiune -5V - +5V.
Introducere 
Elementele de automatizare, ca de altfel si multe alte elemente cunoscute in tehnica, cuprind in structura lor unul sau mai multe subelemente de ,,convertire", adica de transformare a unei marimi in alta marime, dependenta de aceasta.
In automatica, notiunea de convertor este atribuita unor subelemente realizate fie sub o forma independenta, fie incluse in structura unor elemente complexe (traductoare, regulatoare etc.) si care au, de exemplu, rolul de a transforma un semnal unificat electric intr-un semnal unificat pneumatic (convertor electropneumatic), sau o marime analogica intr-una numerica (convertor analog-numeric) etc. 
In scopul masurarii marimilor fizice ce intervin intr-un process tehnologic, este necesara de obicei convertirea (,,traducerea") acestora in marini de alta natura fizica care pot fi introduse cu usurinta intr-un circuit de automatizari (de exemplu, o temperatura poate sa influenteze un circuit de automatizari numai daca este convertita (tradusa) intr-o tensiune electrica proportionala sau dependenta de temperatura respectiva).
Convertoare de frecventa-tensiune (FVC), sunt utilizate in instrumente de masurare digitale, sisteme de date si masurare, etc, trebuie sa fie fiabile, rapide, simple fiabile si simplu de ajustat.
Consideratii teoretice
Fronturile semnalului de la intrarea in circuit sunt transformate in impulsuri a caror forma este prezentata in figura simularii. Latimea acestora poate fi ajustata prin valoarea constantei de timp a circuitului derivator ? = R * C 
Circuitul de derivare este un circuit trece sus care atunci cand este atacat de un semnal dreptunghiular produce impulsuri ascutite (spike-uri) de inalta frecventa. Figura 1 prezinta un derivator R-C. Condensatorul C per!mite trecerea componentelor de frecventa inalta prin el. Apoi conden!satorul incepe sa se incarce pana la 5 V.
Figura 1
In cazul in care constanta de timp (pro!dusul dintre R si Q este mica in com!paratie cu durata palierului, condensatorul se va incarca mult mai repede decat se va produce sosirea urmatorului front. Cand condensatorul este complet incarcat, tensiunea pe rezistenta, adica tensiunea de iesire, este zero. Frontul cazator reprezinta o cadere de 5 V care fiind de frecventa mare, va trece prin condensator aducand tensiunea de iesire la -5 V. Condensatorul incepe apoi sa se incarce la -5 V si datorita constantei mici de timp, el va fi complet incarcat, cu iesirea ajungand la zero, mult inaintea sosirii urmatorului front de frecventa inalta si asa mai departe.
Integratorul este un filtru trece jos. Figura 2 arata un inte!grator R-C. Constanta de timp este ? = R * C. La primul front crescator de la intrare condensatorul incepe sa se incarce la +5 V. In cazul in care constanta de timp a circuitului este mare in comparatie cu perioada semnalului de intrare, frontul cazator soseste cu mult inaintea incarcarii complete a condensatorului Frontul cazator va incerca sa incarce condensatorul in sens negativ. Din nou, datorita constantei mari de timp, frontul crescator va sosi inaintea incarcarii complete a condensatorului si asa mai departe. Forma de unda de la iesire va fi prin urmare triunghiulara, avand o amplitudine mica in comparatie cu intrarea, sau in cazul constantelor mari de timp semnalul de la iesire poate fi considerat o tensiune continua.


Fisiere in arhiva (1):

  • Convertor Frecventa - Tensiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!