Antene Nesimetrice

Extras din referat Cum descarc?

Modelarea si simularea functionarii antenei simetrice
I. Obiectivul lucrarii
1. Se vor studia urmatoarele antene simetrice:dipolul cilindric taiat si dipolul buclat, cu ajutorul programului SuperNec 2.9, urmarindu-se:
o Distributia curentului in antenna;
o Variatia castigului in functie de frecventa;
o Variatia randamentului in functie de frecventa;
o Caracteristicile de radiatie.
2. Se vor realiza caracteristicile de radiatie ale antenei simetrice (dipolul simetric) cu ajutorul programului MathCad 2001.
II. Consideratii teoretice
Dipolul simetric se compune din doua conductoare simetrice situate de-a lungul unei axe la distanta relativ mica intre ele(fig 3.1). La capetele apropiate se conecteaza fiderul, prin care se introduce (la emisie) sau se extrage (la receptie) energie de inalta frecventa.
Din punct de vedere teoretic, se poate obtine foarte usor un dipol simetric dintr-o linie bifilara in gol, daca se deplaseaza capetele acesteia la 180o in jurul punctelor BB' (fig. 3.2.) in directia indicata de sageti. 
Sinusoidele reprezinta distributia curentului de-a lungul liniei bifilare si a dipolului, la un moment de timp ales arbitrar. Lungimea l a partilor rabatute ale liniei, in majoritatea cazurilor se alege egala cu l/4, pentru ca sa se obtina un dipol simetric in l/2, adica 2l = l/2. Distanta dintre conductoarele liniei, sau ceea ce este acelasi lucru, dintre bornele B si B' este considerabil mai mica decat lungimea de unda si de aceea poate fi neglijata.
Daca se rotesc capetele conductoarelor liniei in jurul punctelor A si A', atunci, este evident, se obtine un dipol cu lungimea 2 l = l.
Folosindu-se aceasta metoda se pot obtine dipoli cu lungimi oarecare si cu distributia curentului de-a lungul bratelor, corespunzatoare. In dipolul simetric in l/2 are loc un proces de oscilatie analog cu cel dintr-un circuit oscilant cu constante concentrate.
Alimentarea dipolului simetric se poate face cu ajutorul liniei bifilare, coaxiale sau a ghidului de unda. Pentru un transfer optim de putere trebuie sa se realizeze adaptarea liniei de alimentare cu antena.
Dipolul simetric se utilizeaza ca antena propriu-zisa, ca antena de referinta, ca sursa primara pentru antene cu reflector sau lentila precum si in retelele cu astfel de antene.
Functia de directivitate a dipolului simetric este:
Dipolul simetric din fig 3.1 poarta denumirea de dipol cilindric taiat. Un alt tip de dipol simetric foarte des utilizat este dipolul buclat fig.3.3
Distributia curentului 
In figura 3.4 sunt reprezentate cateva curbe de variatie a curentului de-a lungul unui dipol simetric in cazul in care raportul dintre lungimea dipolului si lungimea de unda difera. 
III. Modul de lucru
Pentru anumite rapoarte l/? se calculeaza frecventele la care vor avea loc simularile. Lungimea dipolului considerat este de 2l=1m.
Frecventele se calculeaza cu relatia:
Se calculeaza diferentele dintre doua frecvente consecutive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Antene Nesimetrice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!