Amplificatoare de Audiofrecventa de Putere

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Argument pag.3
I. Etajele functionale din componenta amplificatorului de audio frecventa de putere pag.4
I.1. Etajul final pag.5
I.2. Etajul de reactie negativa globala pag.9
I.3. Etajul de protectie la suprasarcina pag.9
II. Clase de functionare ale etajului final din amplificatorul de audiofrecventa de putere pag.9
II.1. Amplificatoare in clasa A pag.10
II.2. Amplificatoare in clasa B pag.11
II.3. Amplificatoare in clasa AB pag.12
II.4. Amplificatoare in clasa C pag.13
II.5. Amplificatoare in clasa D pag.14
Bibliografie pag.15


Extras din referat Cum descarc?

Functia esentiala a unui amplificator de audiofrecventa de putere este preluarea unui semnal audio de ordinul sutelor de milivolti si amplificarea acestuia in tensiune si curent, in asa fel incat in final sa fie posibil transferul dorit de energie electrica catre impendanta de sarcina (grupul de difuzoare din incinta acustica). Amplificatorul de audiofrecventa trebuie sa realizeze o amplificare de putere, deci atat amplificarea in curent, cat si amplificarea in tensiune a semnalului de audiofrecventa initial.
Orice amplificator audio de putere prezinta urmatoarele blocuri functionale distincte:
- etajul de intrare;
- etajele de amplificare intermediara;
- etajul pilot;
- sursa de tensiune constanta, destinsa polarizarii etajului final;
- etajul final;
- etajul de protectie la suprasarcini;
- etajul de reactie negativa globala.
Schema bloc a unui amplificator de audiofrecventa de putere este prezentata in figura1.
Etajul de intrare indeplineste urmatoarele functiuni:
- adaptarea dintre impedanta de iesire a sursei de semnal si impedanta de intrare a amplificatorului;
- amplificarea liniara in tensiune a semnalului de intrare in toata banda de audiofrecventa;
- preluarea din etajul final a unei fractiuni din semnalul de iesire, pentru realizarea reactiei negative globale ce reglementeaza amplificarea generala totala a amplificatorului.
In functie de complexitatea solutiei adoptate in ceea ce priveste schema electrica generala a amplificatorului, etajul de intrare poate sa contina unul sau mai multe tranzistoare amplasate intr-o astfel de configuratie incat sa fie indeplinite toate considerentele mentionate anterior. Totodata caracteristica de transfer intrare-iesire a etajului de intrare trebuie sa prezinte o liniaritate maxima in zona activa de lucru, pentru evitarea aparitiei distorsiunilor neliniare (THD, TID etc.). O alta cerinta imperioasa proprie etajului de intrare este realizarea lui folosind atat configuratia schemei electrice pasive si active, astfel incat acesta sa prezinte un zgomot propriu minim.
Etajele de amplificare intermediara realizeaza amplificarea in tensiune a semnalului de audiofrecventa preluat la etajul de intrare. Configuratia etajelor de amplificare intermediara este astfel aleasa incat functionarea lor sa fie situata in zona de liniaritate maxima a caracteristicilor de transfer globale. Datorita acestui fapt etajele de amplificare intermediara prezinta aproape intotdeauna bucle de reactie negativa locala sau globala. Totodata, in scopul evitarii aparitiei distorsiunilor neliniare, amplificarea semnalului audio se face numai in banda de audiofrecventa.
In acest scop, aproape totdeauna sunt prevazute filtre pasive sau active, care limiteaza banda de trecere a etajelor de amplificare intermediara la limita zonei frecventelor audio inalte.
La majoritatea amplificatoarelor de audiofrecventa de putere, banda de audiofrecventa este situata in domeniul 20 Hz - 20 KHz. In ceea ce priveste zgomotul propriu etajelor de amplificare intermediara, se iau aceleasi precautii ca si la etajul de intrare.
Etajul pilot realizeaza amplificarea finala in tensiune proprie amplificatorului de audiofrecventa. Functiile esentiale ale etajului pilot sunt urmatoarele:
- amplificarea finala in tensiune a semnalului de audiofrecventa preluat de la etajele de amplificare intermediara:
- functionarea liniara in intreaga banda de audiofrecventa, in ceea ce priveste caracteristica de transfer intrare-iesire;
- furnizarea curentului de comanda a transistoarelor din etajul final, fara ca acest lucru sa deranjeze liniaritatea caracteristicii de transfer proprie etajului pilot.
Datorita acestor considerente, in mod frecvent etajul pilot contine unul sau mai multe tranzistoare cu amplificare mare, ultimul dintre ele fiind de putere medie.
Totdeauna etajul pilot functioneaza in clasa A.
Sursa de tensiune constanta este necesara polarizarii tranzistoarelor din etajul final, astfel incat acestea sa functioneze in zona caracteristicilor de transfer liniare.
Majoritatea surselor de tensiune constanta prezinta o configuratie de tip superdioda(folosirea unui tranzistor ca dioda) datorita urmatoarelor avantaje: 
- obtinerea cu usurinta (actionarea unui potentiometru semireglabil) a tensiunii necesare polarizarii tranzistorelor din etajul final;
- asigurarea optima a compensarii termice, intr-o gama larga de temperaturi, necesare bunei functionarii a tranzistorelor din etajul final. In acest scop, tranzistorul din montaj superdioda se amplaseaza fizic pe radiatoarele tranzistorelor finale, izolat electric, dar intr-un contact intim din punct de vedere termic;
- reglajul simplu si eficient al curentului de mers in gol propriu etajului final.
I.1. Etajul final
Una dintre cele mai importante parti ale amplificatorului de audiofrecventa este etajul final. Functiile lui esentiale sunt urmatoarele:
- preluarea semnalului de audiofrecventa de la etajul pilot care a realizat amplificarea maxima in tensiune a semnalului audio;
- amplificarea in curent, deci practic in putere, a semnalului audio furnizat de etajul pilot;
- adaptarea impedantei de iesire a amplificatorului de putere cu impedanta de sarcina (impedanta difuzoarelor proprii incintei acustice);
- furnizarea unei parti din semnalul de iesire amplificat blocului de reactie, in scopul controlului permanent amplificarii generale a semnalului audio de catre etajul de reactie negativa globala


Fisiere in arhiva (1):

  • Amplificatoare de Audiofrecventa de Putere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!