Voleiul - Un Sport Competitiv

Extras din referat Cum descarc?

Competitia dezvolta resursele latente, scotand in evidenta indemanarea, spontaneitatea, creativitatea si estetica. Regulile sunt realizate pentru a permite demonstrarea acestor abilitati. Cu putine exceptii, voleiul permite tuturor jucatorilor sa actioneze atat la fileu (in atac), cat si in spatele terenului (in aparare sau la serviciu). Daca ar mai trai William Morgan, creatorul acestui joc, l-ar putea inca recunoaste, voleiul pastrand, de-a lungul timpului, anumite elemente caracteristice. Cateva din acestea le imparte cu alte jocuri care au fileu, minge sau racheta: serviciu, rotatie (alternanta la serviciu), atac, aparare.
Voleiul este totusi unic printre jocurile la fileu prin faptul ca se insista ca mingea sa fie pastrata cat mai mult timp in aer si prin faptul ca ofera posibilitatea paselor intre membrii aceleiasi echipe inainte ca mingea sa fie returnata adversarilor. Introducerea unui jucator specializat in aparare, Libero-ul, a marit lungimea fazelor de joc. Modificarea regulii la serviciu l-au transformat dintr-un simplu act de a pune mingea in joc, intr-o arma ofensiva. Conceptul rotatiei a fost dezvoltat pentru a permite fiecarui sportiv sa participe la joc. Regula pozitiei jucatorilor permite echipelor flexibilitate si posibilitatea dezvoltarii de tactici interesante, atat in favoarea echipei, cat si pentru entuziasmul spectatorilor. Astfel, imaginea voleiului devine din ce in ce mai buna. Cu cat jocul evolueaza, fara indoiala ca se va schimba, va deveni mai bun, mai puternic, mai rapid.
Rolul arbitrului: Calitatea arbitrului deriva din conceptele de corectitudine si consecventa: sa fie corect cu fiecare participant; sa fie perceput ca un om corect de catre spectatori. Pentru a permite jucatorilor sa faca spectacol, arbitrul trebuie: sa fie exact in aprecierile lui ; sa inteleaga conceptul de baza al regulilor; sa fie un organizator eficient; sa permita jocului sa se desfasoare pentru a se desemna un castigator; sa fie un formator de caractere folosind regulile pentru a penaliza lipsa de sportivitate si a admonesta lipsa de politete; sa promoveze voleiul prin a permite elementelor spectaculoase ale jocului sa straluceasca si celor mai buni jucatori sa faca ceea ce stiu ei mai bine: sa impresioneze publicul. In incheiere putem spune ca un bun arbitru foloseste regulile pentru a face din competitie o experienta deosebita pentru toti cei implicati. Cei interesati ar trebui sa vada in regulile urmatoare stadiul actual de dezvoltare al unui joc minunat, tinand totusi cont ca paragrafele precedente au o importanta deosebita pentru oricare din pozitiile din care privesc voleiul (arbitru, observator, antrenor, sportiv, spectator). 
Structura: Fileul masoara 1 m pe latime si 9,50 m pana la 10 m in lungime (cu 25 pana la 50 cm pe fiecare parte laterala). El este alcatuit din ochiuri patrate cu latura de 10 cm, confectionate din sfoara de culoare neagra. La marginea superioara, este cusuta pe toata lungimea fileului o banda din panza alba, rasfranta pe fiecare parte pe o latime de 7 cm. Fiecare capat al benzii are o gaura prin care trece o sfoara pentru prinderea de stalpi si mentinerea ei intinsa. Prin interiorul benzii trece un cablu flexibil pentru prinderea fileului de stalpi si mentinerea marginii sale superioare intinsa. La partea inferioara a fileului este o alta banda orizontala, de 5 cm latime, asemanatoare cu banda superioara, prin care trece o sfoara. Aceasta sfoara croseteaza de-a lungul ochiurilor pentru prinderea de stalpi si mentinerea intinsa a partii inferioare a fileului.
Mingi: Mingea trebuie sa fie sferica, avand o anvelopa flexibila de piele sau piele sintetica prevazuta in interior cu o camera din cauciuc sau alt material asemanator. Mingea poate avea o singura culoare deschisa sau o combinatie de culori. Materialul sintetic si combinatia de culori a mingilor folosite in competitiile oficiale trebuie sa fie conform standardelor FIVB. Circumferinta sa trebuie sa fie cuprinsa intre 65 si 67 cm si greutatea intre 260 si 280 g. Presiunea interioara trebuie sa fie de la 0,300 pana la 0,325 kg/cm2 (4,26 pana la 4,61 psi), (294,3 pana la 318,82 mbar sau hPa).
Componenta echipelor: O echipa poate fi compusa din maximum 12 jucatori, un antrenor, un antrenor secund, un preparator fizic (maseur) si un medic. Pentru competitiile mondiale si oficiale ale FIVB, medicul trebuie sa fie acreditat in prealabil de FIVB. Unul dintre jucatori (altul decat Libero-ul) este capitanul echipei si el trebuie sa fie identificat ca atare pe foaia de arbitraj. Numai jucatorii inregistrati pe foaia de arbitraj pot sa patrunda pe teren si sa participe la meci. Dupa ce capitanul si antrenorul au semnat foaia de arbitraj, componenta echipei nu mai poate fi modificata. 
Locul participantilor: Jucatorii care nu sunt in joc trebuie ori sa fie asezati pe banca pentru rezerve a echipei lor ori sa fie in zona lor de incalzire. Antrenorul si ceilalti membri ai echipei trebuie sa stea pe banca, dar pot sa o paraseasca pentru un timp. Bancile pentru rezerve sunt situate de o parte si de alta a mesei scorerului, in afara zonei libere. Numai membrilor echipei le este permis sa stea pe banca in timpul meciului si sa participe la incalzirea la fileu. Jucatorii care nu sunt in joc se pot incalzi fara mingi astfel: in timpul jocului in zona de incalzire; in cursul timpilor de odihna si a timpilor tehnici in zona libera situata in spatele propriului teren de joc.In timpul pauzei dintre seturi jucatorii pot utiliza mingile (dar nu cele de joc) pentru incalzire in zona lor libera.


Fisiere in arhiva (1):

  • Voleiul - Un Sport Competitiv.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!