Voleiul

Extras din referat Cum descarc?

ISTORIC 
Este o activitate ce s-a ridicat de la jocul cu mingea pe plaja la rangul unui joc sportiv care a castigat toate continentele si milioane de adepti, fiind cuprins in marile competitii ale globului (Jocuri Olimpice, campionate mondiale si continentale, universiade etc.). Presupune o temeinica pregatire atletica, forta, viteza si detenta, spirit de anticipare si clarviziune, reflex si inteligenta tactica.Jocul de volei a fost codificat in 1893 de catre profesorul W. Morgan de la colegiul din Massachusetts (S.U.A.), avand la baza un foarte vechi joc italian si asa-numitul <<Faustball>> german. Datorita usurintei in practicare, se raspandeste rapid si in Europa. La noi este mentionat prin 1920 spunandu-i-se <<Mingea bomba>>. In 1922, la Bucuresti, 8 echipe scolare isi disputa intaietatea, iar in 1926 apar echipe de cluburi si in provincie. 
Federatia Romana de Baschet si Volei este constituita in 1930, organizandu-se imediat si un campionat regional. 
Semnele conventionale in jocul de volei
- Profesor, antrenor, instructor 
- Jucator (fata este zona goala) 
- Drumul jucatorului 
- Pasa (Traiec~oria mingii) 
- Pasa de control (pasa deasupra capului) 
- Lovitura de atac 
- Locul de unde pleaca mingea 
- Mingea 
- PIasa 
- Intoarcerea jucatorului (rotarea) 
- Blocaj 
Enumerarea actiunilor: 
a- 6 paseaza la 2 
b - 4 simuleaza atacul
c- 2 paseaza pentru 3
d- 3 il ocoleste pe 4
e- 3 ataca
f- 2 dubleaza atacul lui 3
g- 6 dubleaza atacul lui 3
I. POZITII SI DEPLASARI IN TEREN
1. Antrenorul se deplaseaza si ocupa una din pozitii, iar jucatorii cauta sa-l imite.
2. Pe perechi, unui dintre jucatori se deplaseaza si ocupa una dintre pozitii, iar celalalt cauta sa-1 imite.
3. La semnal, deplasare inainte, inapoi sau lateral, cu oprire in pozitie fundamentala. Se poate executa din alergare, cu schimbari de directie.
4. Concurs individual sau pe echipe sub forma de stafeta,jucatorul sau jucatorii deplasindu-se in anumite pozitii pre!cizate de antrenor, pina la un anumit reper, si inapoi.Pentru exemplificare dam citeva trasee : 
- deplasare inainte si inapoi (fig.56);
-deplasare inainte lateral si inapoi, cu sau fara imi!tarea unor procedee tehnice pe parcursul traseului sau la plasa (fig. 57);
-deplasare laterala, oblica inainte si inapoi, cu sau fara imitarea unor procedee tehnice (fig.58).
5. Individual pe diferite zone din teren, jucatorii folosesc pozitia si deplasarea adecvate locului respectiv. Se pot exe!cuta si imitari de procedee tehnice corespunzatoare zonei.
6. Pe teren in formatie de sase, jucatorii executa actiu!nile tactice de atac sau aparare ale echipei prin deplasari,pozitii si imitari de procedee tehnice,corespunzatoare zonei din teren. Se executa la semnal auditiv, prin indicarea zonei de atac sau blocaj.
Indicatii metodice: antrenorul dispune de mai multe mingi pe care le va arunca (cind este necesar) pe rind in teren pentru a demonstra jucatorilor daca actioneaza corect, daca s-au deplasat corespunzator sau au gresit. Exercitiul se poate com bina ; o echipa executa actiunile de aparare, iar cealalta de atac sau se trece alternativ dintr-o situatie in cealalta.
7. Deplasari in teren in diferite pozitii, cu ingreuieri in miini sau pe spate (saci cu nisip, mingi medicinale etc).
II. PASA
Exercitii pregatitoare si ajutatoare:
1. Imitarea executarii pasei.
2. Jucatorul, cu mingea in mina, imita pasa prin arunca!rea mingii in sus si inainte, deplasare si prinderea ei in po!zitia de pasare.
3. Stind in fata peretelui, la distanta de 1--1,5 m, cadere in fata cu amortizare pe brate; impingerea in perete, reali!zata prin extensia energica a bratelor, este urmata de revenire in pozitia initiala. Contactul cu peretele se face cu degetele.
4. Imitarea pasei prin aruncarea si prinderea unei mingi medicinale. Se executa in 1, 2, 3 sau mai multi jucatori, asezati in diferite formatii. Exercitiul se desfasoara cu sau fara deplasare, jucatorii putind fi orientati pe teren astfel, incit sa rezolve si unele aspecte tactice. Distanta intre juca!tori variaza in functie de virsta si posibilitatile lor fizice. Se pot executa si pase de volei, dar cu distante mici intre juca!tori si cu mingi medicinale usoare.
Indicatii metodice: se urmareste executia corecta a misca!rilor. Exercitiile ajutatoare (3,4) se executa in serii de repe!tari in functie de gradul de pregatire a jucatorilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Voleiul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!