Totul despre Hochei

Extras din referat Cum descarc?

!Hocheiul pe gheata este un sport care se dezvolta continuu, trecand oarecum pe un drum scurt de la ce insemna acel ,,bandy" pana la ,,hockey"-ul canadian. Este un joc antrenant, cu o viteza uneori uimitoare, faze spectaculoase, extrem de dinamic, complex si bineinteles necesita o pregatire multilaterala din partea practicantilor sai. Ca un hocheist sa fie cu adevarat de exceptie, acesta trebuie sa indeplineasca mai multe calitati de ordin fizic si mental, decat oricare alt sportiv de performanta din alte ramuri sportive. Cu o pregatire fizica de exceptie, acesta trebuie sa detina si o extraordinara tehnica de patinaj , viteza si forta, orientare ,inteligenta, spirit colectiv deosebit, precum si o deosebita atentie distributiva . Toate acestea se obtin prin multe antrenamente istovitoare pe gheata sau in sala de forta. 
Numele de ,,hockey" este un termen disputat atat de englezi cat si de francezi. Englezii considera ca termenul provine de la ,,hoocked" (curbat) iar francezi vin si ei cu versiunea lor ca ,,hockey" ar proveni din ,,le hocquet". Cert e ca jocul nu este de origine engleza. Ei nu au facut decat sa denumeasca acest joc ,,bandy" si sa-i adauge noi reguli. 
Totusi ca sa putem vorbi despre hochei intai trebuie sa mentionam primele cadre cand apare patinajul. Cronicarii din secolul al-XII-lea relateaza ca soldatii foloseau un fel de oase taiate la capete si prinse de bocanci , pentru a se deplasa mai usor pe lacurile inghetate. Aceste oase par sa fie stramosii patinelor, iar soldatii primii patinatori. In perioada Renasterii se observa si primele imagini cu alunecarea gratioasa a oamenilor pe lacurile si raurile inghetate ale Olandei. In 1498, Iohan Brugman a realizat o gravura in lemn, reprezentand o patinatoare care isi pierde echilibru pe gheata. Cativa ani mai tarziu, pictorul A. Van der Neer si-a intitulat un tablou ,,Tineri" ce se joaca cu o minge pe un fluviu inghetat. Ce este insa cu adevarat interesant este faptul ca acesti tineri utilizau niste bate indoite la capete. 
Aceste jocuri au capatat un caracter ,,oficial" odata cu introducerea unor reguli. Lucru acesta se intampla undeva in nordul Germaniei. Treptat, aceste jocuri s-au extins in Belgia, Franta si Anglia. Insa englezii le-au aplicat reguli de fotbal si rugbi, sporturi ce existau deja in Marea Britanie. Pas cu pas acest sport a devenit unul foarte popular astfel incat odata cu expansiunea coloniala a imperiului britanic,a fost dus in Canada ,de catre soldatii englezi. Astfel stramosul hockeyului canadian prinde radacini. Usor,usor bandy-ul incepe sa prinda in din ce in ce mai multe zone ale Canadei, in portul Kinston sau in orasul Halifax se organizeaza tot mai multe meciuri. Meciurile erau insa lungi(3 ore) si foarte dure, astfel incat multe dintre meciuri se terminau cu abandonul uneia dintre echipe ,inainte de fluierul final. Echipamentele erau si ele rudimentare, total neadecvate meciurilor dure,foloseau crose din lemn de stejar sau de frasin, mingea era si ea foarte grea, confectionata din cauciuc presat. Cu timpul insa regulile s-au modificat, in sensul ca s-a adaugat regula schimbarilor. O echipa era alcatuita din 9 jucatori, durata partidei era de 180 de min si puteau fi inlocuiti 3 jucatori accidentati.
Apare si prima asociatie de hochei ,,Montreal Association Amateur'', in anul 1880, la Montreal. Noul regulament al jocului cunoscut sub numele de ''hockey'' a modificat structural jocul practicat anterior sub denumirea de ''bandy'' a fost propus de catre presedintele asociatiei de hochei, R. F. Smith . De asemenea s-a inlocuit pentru prima oara si mingea de cauciuc cu pucul patrat (cuvantul ''puc'' este de origine engleza si inseamna spiridus). S-a acordat o sporita atentie paselor, care semanau jocului actual de rugby, pasele puteau fi transmise decat in spate sau in lateral, in niciun caz in fata, astfel jucatorul avansat nu putea beneficia de pasa. Terenul era impartit in doua jumatati, tot asemanator cu rugby-ul sau alte sporturi .
Primul turneu organizat a fost in Montreal in 1888, la care a invitat mai multe echipe din Canada, pentru a le demonstra noile reguli de joc si in special avantajele ''pucului'' ce conferea hocheiului un caracter mai atractiv. Se spune ca echipa M.M.A ar fi avut decat 7 jucatori buni, astfel incat s-a propus ca numarul de jucatori sa fie de 7. Lucru care s-a si produs, astfel incat apare pentru prima oara hocheiul canadian.


Fisiere in arhiva (1):

  • Totul despre Hochei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!