Rezistența aerobă la jucătorii de fotbal

Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
In jocul de fotbal viteza de executie si cea de deplasarea, manuirea mingii, nivelul de forta al suturilor si pasarea balonului, rezistenta jucatorilor pe durata a 90 minute de joc sunt absolut obligatorii si necesare in fotbalul modern datorita nivelului foarte ridicat de performanta al echipelor. (Gheorghe, 2008)
Din punct de vedere fiziologic, putem spune ca, ca si activitate fotbalul reprezinta sportul cu o dinamica de intensitate variabila, de la cea maximala si submaximala pana la cea moderata, aceste intensitatii find separate de cateva pause scurte, acest lucru fiind posibil doar la revenirea partiala a unor indici fiziologici spre valorile de repaus. 
In opinia lui Gheorghe Balint in jocul de fotbal existe o lupta permanenta pentru minge in starea unei incordari puternice, pe durata unei perioade foarte mari, astfel se prezinta un numar foarte variat de acte motrice (mers, alergare, opriri bruste, accelerari, sarituri, rasuciri, lovirea mingii cu piciorul, cu capul etc) 
Jocul de fotbal in acest momentul creeaza o aparare supraaglomerata ceea ce creeaza un zid in fata atacantilor, jocul si-a pierdut din spectaculozitatea in unele situatii, insa a castigat in viteza de joc si realizare a executiilor, in situatiile surpriza, etc. Mingea are un parcurs foarte rapid de la un jucator la altul asfel, ca si jucator trebuie sa detii o arta prin driblingurile executate extrem de rapid si cu inteligenta, jocul de fotbal detine o serie numerosa de elemente mortice care sunt foarte greu de egalat de catre alte sporturi similare, ceea ce il face unic si cel mai iubit sport de pe glob.
Efortul jucatorilor in timpul meciului, care intrece uneori limitele superioare ale potentialului uman al jucatorilor anunta existenta unor calitati motrice superioare si ridicate la un nivel foarte ridicat. 
Antrenamentele se creeaza si se stabilesc diferite deprinderi motrice, reflexe conditionate intre sistemul nervos central, aparatul motor si organele interne, se dezvolta coordonarea, reactivitatea, evolueaza volumul de efort, se rfectioneaza tehnica si tactica specifica 
fotbalului, astfel aduce o buna realizare si adaptare la conditiile permanent schimbatoare ale jocului. (Gheorghe, 2008)
Fotbalul din zilele noastre propune o pregatire diversificata ce se continua pe parcursul intregului sezon. Controlul medicat total eficient si permanent poate asigura si evitara greselile observand pregatirea individualizata a efortului, stopand dezvoltarea potentialului nativ, avansarea profesionalismului sportiv al jucatorilor de fotbal, mentinand si ridicand in permanenta starea lor de sanatate. 
Fiziologic vorbind stadiul modificarilor efectuate de antrenamentele de fotbal efectuate in regim profesionist difera in volumul de munca si uneori ca si calitatea de cele evidentiate in jocurile competitionale. Diferentele urmatoare sunt datorate pe de o parte mijloacelor si exercitiilor diferite utilizate in antrenamente, cu efectul lor benefic si multilateral asupra diferitelor organe, aparate si sisteme, ale organismului. Daca privim alfel, in jocurile competitionale se observa un lucru nou, emotia sau abordarea nervoasa deosebita, aceasta avand o importanta mare asupra vietii sportivului. (Gheorghe, 2008)
Jocul de fotbal aduce cateva modificari importante care sunt influentate in totalitatea lor de unele idei generale, similare pentru toata echipa si anume: caracterul si metodica antrenamentului, conditiile meteorologice, starea terenului, raportul de forte si unele aspecte proprii anumitor jucatori: starea sanatatii, nivelul pregatirii fizice generale, nivelul maiestriei tehnice, volumul si intensitatea efortului depus, solicitarea sistemului nervos si a analizatorilor. 
Acuitatea vizuala si acustica semnaleaa o crestere astfel, sensibilitatea electrica a ochiului, prezinta o scadere in pragul de fosfena de la 3-5,3 la 0,5-1,3 V, coordonarea si functia de echilibru fiind ameliorate vizibil.
INTRODUCERE
Fotbalul este un sport foarte complex din punct de vedere al efortului deoarece este necesarea pastrarii unui ritm sustinut si constientizarea unui angajament fata de echipa pana la terminarea meciului si auzirea fluierului arbitrului. Deseori, agentul psihic este posibil cel mai important si poate influenta la randu sau factorul fizic, tactic si pe cel tehnic. Mereu, o asezare foarte buna in teren a jucatorilor sau un jucator cu o tehnica deosebita poate decide rezultatul meciului si victoria echipei.Insa, in cele din urma factorul principal care dicteaza un jucator, este factorul fizic, deoarece tehnica, odata cu aparitia oboselii,isi pierde finetea, iar tactica in lipsa ritmului bun de joc nu se mai poate respecta astfel este inofensiva. De aici putem deduce faptul ca, nivelul de pregatire din perioada competitionala are o insemnatate importanta pe parcusului unui meci pentru jucator
Efortul efectuat de un jucator de fotbal pe durata unui meci este dat de viteza de alergare si astfel putem mentiona, efort de tip aerob, realizat la o densitate de 50% din viteza maximala de alergare si efortului de tip aerob, realizat la o densitate de 25% din viteza maximala de alergare. In contunare se prezinta efortul de tip aerob, realizat la o densitate relativa de 1/4 din viteza maxima, adica la o viteza de alergare cuprinsa intre 3,6 -  4 m/s. Ceea ce este de mentionat este faptul ca atat distanta, cat si repetarea alergarilor in tip de efort este mult mai crescuta decat in cazul alergarilor de tip anaerob. Insa, deosebit este faptul ca media dinstantelor de alergare la aceasta intensitate este in mare parte egala cu cele din efortul de tip aerob


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezistenta aeroba la jucatorii de fotbal.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!