Particularitati Fizio-anatomice ale Persoanelor de Virsta a III-a

Extras din referat Cum descarc?

Varstele de involutie
Pe parcursul vietii, omul, fiinta bio-psiho-sociala este influentat de ereditate, mediu si educatie, parcurgand trei etape importante:
1. copilaria, pubertatea si adolescenta (0-20/24 ani - varsta a I-a);
2. tineretea; maturitatea; climacteriul (20/24-65 ani - varsta a II-a)
3. presenescenta, senescenta (de la 65 ani pana la deces - varsta a III-a).
Varsta a III-a, varsta fragila, de involutie, reprezinta un fel de varsta a intelepciunii, anticamera a mortii si a bilanturilor, de obicei cu tendinte de impacare cu lumea si de detasare treptata de magma ei fierbinte.
Tipul fundamental de activitate devine adaptarea la un nou orar de activitati (familiale si sociale), consultari profesionale etc.
Se modifica tipul de relatii, restrangandu-se din aria profesionala, dar si din aria altor activitati. Iesirile incep sa fie conditionate de timpul favorabil, insorit si de dispozitie.
Exista o serie de aspecte sociale ale batranetii:
1. cresterea longevitatii reale si potentiale si protejarea sociala a acesteia; 
2. utilizarea sociala a experientei profesionale si sociale a varstelor inaintate;
3. profilaxia batranetii si a luptei impotriva bolilor drastice de degenerescenta.
Varstele de involutie au o evolutie stadiala la care ne vom referii tinand cont de tipul fundamental de activitati si tipul caracteristic de relatii.
Stadiul 1. Perioada de adaptare sau stadiul de trecere spre batranete 65-75 ani.
o Perioada de oarecare fragilitate biologica. Boli mai curente: infarct, neoplasm, boli respiratorii, cu refacere grea. Inceteaza caracteristicile reproductive ale vietii la barbati, care sunt preocupati de sanatate si mentinerea ei. La femei sunt mai frecvente tulburarile afective, devin mai preocupate de sanatatea sotului, fiind angajate in preocupari privind destinul lor in cazul in care sotul va deveni bolnav, bolnav mintal sau va deceda.
o Bolile de degenerescenta fac din aceasta perioada fragila o perioada de instrainare si aceasta cu atat mai mult cu cat se traieste sentimentul inutilitatii sociale si al ,,abandonului", data fiind criza de timp a copiilor deveniti adulti, plecati din casa parinteasca in propria lor familie, preocupati de sustinerea nivelului de trai personal si al familiei, de mentinerea unui anumit rang social al familiei.
o Scade productivitatea prin acumulare de oboseala si uzura interna care mineaza treptat organismul si modifica functionalitatea psihica si dezoficializarea subidentitatii profesionale si integrarea ei in subidentitatea social-obsteasca. 
Prin iesirea din campul muncii se creeaza modificari complexe in campul preocuparilor, intereselor, a stilului de viata
o Subidentitatea maritala ramane esentiala iar subidentitatea parentala ramane relativ expansiva, datorita aparitiei nepotilor care solicita emotional identificarea de prelungire a urmasilor.
Stadiul 2. Stadiul batranetii medii 75-85 ani
o Adeseori bolile degenerescente reduc mobilitatea. Mortalitatea este mai mare. In cotele acesteia sunt implicate gripele de primavara si toamna
o Subidentitatea parentala se contracta usor iar subidentitatea sociala se exercita in teritoriul social accesibil
Stadiul 3. Stadiul marii batraneti sau a longevivilor peste 85 ani
o Subidentitatile suprapuse se contracta; uneori poate avea loc o disolutie de sine
Stagiul terminal - Teama de moarte trece pe primul plan. La varstnici, moartea este denumita stagiu terminal si incepe cu o boala ce se cunoaste a fi fatala. Se diferentiaza trei fatete ale evenimentelor terminale: moartea biologica (se refera la procesele fiziologice si medicale, la degradarea progresiva ce se instaleaza prin boala); moartea psihologica (se exprima prin disolutia comportamentului, a constiintei de sine - a identitatii si subidentitatilor - si a relatiilor cu cei din jur) si moartea sociala
Biologia senescentei
Functionalitatea fiziologica normala este deosebit de variabila la varstnicul fara boalaevidenta. Astfel ,,imbatranirea normala" sau senescenta a fost clasificata in: 
a) cea obisnuita sau uzuala - proces de imbatranire insotit de scaderi tipice nonpatologice ale functiilor fiziologice si
b) cea reusita -declinul fiziologic din cadrul procesului de imbatranire fiind minim sau chiar absent.
Senescenta: in termeni biologici - este reprezentata de procesele care au loc in perioada de postmaturitate a vietii unui individ, proces prin care scade treptat capacitatea organismului de a se adapta la variatiile mediului si prin care creste probabilitatea (creste riscul) aparitiei mortii individului; 
iar in termeni medicali este reprezentata de procesele care transforma treptat si ireversibil) un adult tanar sanatos intr-un batran infirm care progresiv este tot mai sensibil la majoritatea formelor de boli: infectioase, neoplazice si degenerative.
Biologic, cel mai semnificativ fenomen este scaderea energiei instinctelor (scaderea libidoului) si a eficientei adaptarii.
In ansamblu, se produc o serie de modificari biochimice (hormonale), trofice, de consistenta si functionale, ale structurilor biologice ale organismului.
Spre deosebire de imbatranirea patologica, imbatranirea fiziologica este destul de cursiva, deoarece organismul apeleaza la rezervele compensatorii si parcurge forme de echilibrare proprii extrem de complexe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitati Fizio-anatomice ale Persoanelor de Virsta a III-a.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!