Organizarea si Evaluarea Activitatilor Sportive

Extras din referat Cum descarc?

Structura organizatorica a unei organizatii sportive prezinta trei dimensiuni: complexitatea, formalizarea si centralizarea.
Complexitatea: se refera la masura in care o organizatie sportiva este diferentiata. Diferentierea poate aparea in trei moduri: orizontal, vertical sau spatial.
Diferentierea orizontala: apare in doua moduri separate care se afla in interdependenta: 
a. Specializarea - exista doua modalitati in care apare specializarea in organizatiile sportive. In primul rand prin divizarea muncii unei organizatii in sarcinile simple si repetitive. In al doilea rand specializarea apare prin angajarea unor specialisti pregatiti pentru a efectua o serie de activitati in organizatie.
Cu cat o organizatie sportiva este mai divizata in aceste modalitati, cu atat este mai complexa. Complexitatea apare datorita diferentierii de sarcini (specializarea functionala).
Specializarea functionala, apare atunci cand munca este divizata in sarcini mai mici si repetitive, apare des in organizatiile sportive in care sunt prezente mai multe ramuri sportive pregatite in acelasi mod, prin antrenamente.
Specializarea are anumite avantaje:
o Timpul necesar pentru a invata, ce este necesar pentru un anumit post, este relativ scurt, sansele de a face greseli in aceasta perioada de invatare sunt reduse, (pentru ca sarcina se repeta frecvent) persoana devine mai priceputa in executarea ei.
o Nu se pierde timp pentru a trece de la o munca la alta; este inbunatatita sansa de dezvoltare a tehnicilor de imbunatatire a modalitatii in care sarcina este indeplinita, iar indemanarile individuale sunt utilizate in cea mai eficienta maniera.
b. Departamentalizarea - se refera la modalitatea in care grupurile manageriale diferentiaza activitatile in subunitati pentru a realiza cel mai eficient obiectivele organizatiei. 
Posibilitati de Specializare Operationalizare
Specializare de program Numarul de programe operate de organizatia sportiva, de exemplu, echipa nationala, certificarea antrenorilor
Specializare de pregatire Numarul de roluri de profesori, antrenori in cadrul organizatiei sportive, de exemplu, antrenor principal, antrenor secund, antrenor la juniori
Specializarea staff-ului profesional Numarul de roluri de staff, de exemplu, director, director tehnic, director de concurs
Specializarea in rolurile administrative si voluntare Numarul de roluri administrative, director administrativ, magazioner, si de voluntari in consiliul director al organizatiei sportive, de exemplu: vicepresedinte, administrator, casier
Specializarea rolurile tehnice si voluntare Numarul de roluri thenice: muncitori si de voluntari in consiliul director al organizatiei sportive, de exemplu: vicepresedinte tehnic, directr al oficialilor
Diferentierea verticala Numarul de niveluri in ierarhia unei organizatii sportive
Diferentierea verticala - se refera la numarul de niveluri. Cu cat sunt mai multe niveluri , cu atat apar probleme mai mari in comunicare si conducere, in consecinta cu atat mai complexa este organizatia sportiva. Modelul diferentierii verticale se presupune ca reprezinta ierarhia autoritatii intr-o organizatie sportiva. Este posibil ca doua organizatii sportive, care au un numar similar de angajati non-manageriali, sa aiba un numar diferit de niveluri verticale.
Diferentierea spatiala - apare ca foma difeentierii orizontale sau a diferentierii verticale. Ambele niveluri pot fi separate geografic. Separarea geografica/fizica a functionarii unei organizatii ii sporeste complexitatea.
Complexitatea duce la probleme legate de comunicare, coordonare si control. Cu cat este mai complexa o orgnizatie cu atat mai mult timp si efort necesita managerii pentru a rezolva problemele de comunicare, coordonare si control.
Formalizarea - este o dimensiune cheie a organizatiei sportive care se ocupa cu modul in care indivizii se comporta intr-o organizatie din perspectiva regulamentelor. Formalizarea se refera la masura in care o organizatie este guvernata de astfel de mecanisme cum ar fi: reguli si regulamente, fisa postului, politicile si procedurile. Cu cat o organizatie sportiva este mai formalizata, cu atat va avea mai multe reguli si regulamente, politici si proceduri mai clare, fise ale postului mai detaliate, pentru o mai buna ghidare a functionarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Evaluarea Activitatilor Sportive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!