Motivația în Grupurile Sportive

Extras din referat Cum descarc?

Argument:
Pentru obtinerea performantei in sport este gresit abordarea pregatirii fizico-tactico-tehnica, delimitata din nestiinta in cele mai multe cazuri, fata de pregatirea psihologica a sportivului. Ca parte componenta a pregatirii psihologice, trebuie avuta in vedere latura emotionala ce determina si dezvolta ,,motivatia'' in individ. Sportul se poate defini ca fiind o emulatie interioara a sinelui, ce determina individual sa se lupte cu toti stimulii, in special interni, cat si externi ce favorizeaza autodepasirea personala. Este greu sa ne imaginam ceva care sa fie mai important decat motivatia pentru obtinerea succesului in sport. Majoritatea specialisti considera ca marile performante se bazeaza pe abilitati mostenite genetic, o consideratie cat se poate de eronata! Consider ca performantele trebuiesc private ca o combinatie intre abilitatile fizice si dorinta intensa de a fi cat mai buni. Literatura sportiva si ,,mitologia domeniului'', ne infatiseaza numeroase spete, in care sportivii au excelat datorita unei puternice dorinte interioare de a reusi pe plan sportiv, simtinduse in dezavantaj fizic fata de competitori, (ex: inaltimea, viteza, forta sau indemanarea).
Pentru a avea o forma sportiva cat mai eficienta, un maratonist valoros alearga in jur de 200 - 300 km pe saptamana. Gimnastii de nivel international se antreneaza un numar considerabil de ore pe zi, riscandu-si sanatatea si expunandu-se la accidentari invalidante. Parasutistii si alpinistii se expun unor riscuri extraordinare, sfidand moartea in fiecare clipa. ,,De ce ar face asta?"
Psihologia motivatiei incearca sa raspunda unor intrebari cum ar fi: De ce anumite persoane practica un sport iar altii nu? care sunt motivele pentru care unii se indreapta spre fotbal, iar fac parasutism sau ciclism? Cum putem influenta motivatia personala a unui individ, pentru a obtine rezultate notabile in sportul pe care il practica? in ce circumstante motivatia este optima si ce putem face pentru a atinge si mentine acest nivel optimal? 
Sport si motivatie
Sportul se poate defini ca fiind o emulatie interioara a sinelui, ce determina individual sa se lupte cu toti stimulii, in special interni, cat si externi ce favorizeaza, autodepasirea personala. Pentru obtinerea performantei in sport este gresit abordarea pregatirii fizico-tactico-tehnica, delimitata din nestiinta in cele mai multe cazuri, de pregatirea psihologica a sportivului. Este greu sa ne imaginam ceva care sa fie mai important decat motivatia pentru obtinerea succesului in sport. Majoritatea specialisti considera ca marile performante se bazeaza pe abilitati mostenite genetic, o consideratie cat se poate de eronata ! Cunoscatorii domeniului considera ca performantele trebuiesc privite ca o combinatie intre abilitatile fizice si dorinta intensa de a fi cat mai buni. Literatura sportiva si, mitologia domeniului, ne infatiseaza numeroase spete, in care sportivii au excelat datorita unei puternice dorinte interioare de a reusi pe plan sportiv, simtindu-se in dezavantaj fizic fata de competitori, (ex : inaltimea, viteza, forta sau indemanarea). Pentru a avea o forma sportiva cat mai eficienta, un maratonist valoros alearga in jur de 200 - 300 km pe saptamana. Gimnastii de nivel international se antreneaza un numar considerabil de ore pe zi, riscandu-si sanatatea si expunandu-se la accidentari invalidante. Parasutistii si alpinistii se expun unor riscuri extraordinare, sfidand moartea in fiecare clipa. ,,De ce ar face asta ?" ce anume ii determina ? Dece (sau cum sa gasim atata mobilizare), cand in lupta este scos la mezat stindardul grupului, al echipei. Pentru a incerca sa intelegem ce anume ii determina pe sportivi, ii motiveaza in activitatea lor sa facem o scurta incursiune in notiunea de grup si echipa, motivatie, putina psihologie, obictive motivationale, tipuri motivationale in sport. Parcurgand randurile de moi jos vom incerca sa intelegem dece antrenorul este considerat pe buna dreptate, mama si tata" si nu numai, rolul pe care il poarta acesta in coeziunea grupului, mijloacele cu care trebuie sa opereze. ne vom elucida totodata dece in sporturile de echipa, antrenorii primesc adesea critici pentru "infrangerea echipei iar sportivii primesc laude pentru succesele echipei''. Antrenorul este considerat pe buna dreptate liderul echipei el fiind responsabil de actiunile si manifestarile jucatorilor atat pe teren cat si inafara acestuia.. notiunea de Leadership-ul este definit ca procesul de influentare a comportamentului indivizilor sau grupurilor fata de obiectivele stabilite. Succesul echipelor sportive se regaseste in cantitatea de interactiune personala cu sportivii si intre sportivi investita de, team coaching". 
Motivatia in Grupurile Sportive
Despre Grupuri
Grupul este o pluritate dinamica de persoane intre care exista mai multe tipuri de relatii, cu influente multiple asupra membrilor sai. (K. Lewin). Notiunea de "grup" deriva din limba italiana (groppo sau gruppo) provenind din lumea artistilor plastici care intelegeau prin acesta mai multi indivizi pictati sau sculptati (grup statuar). In limba romana a avut corespondente cuvintele : ceata, echipa, trupa. Fiecare membru al grupului manifesta, fata de grup, trebuinte, dorinte si atitudini, ceea ce constituie expansiunea sociala. Fata de aceasta, membrii grupului au o anumita reactie denumita incluziune sociala. In cadrul grupului social, fiecare persoana are un anumit status, adica o anumita pozitie reala, de valorizare (status ridicat) sau de devalorizare (status scazut). Rolul este aspectul dinamic al status-ului (R. Linton). El reprezinta sistemul de asteptari ale membrilor grupului fata de liderul lor. Cadrul de referinta este alcatuit dintr-un sistem de obligatii si reguli de comportare specifice unui grup. Acesta poate respinge sau primi alti membrii, daca acestia accepta si respecta cadrul de referinta al grupului. Grupurile sunt formale si informale, mici (primare), mari, profesionale, sportive, de timp liber, etc. Grupurile formale sunt organizate oficial, relatiile dintre membrii grupului fiind reglementate de anumite norme sau reguli. Clasa de elevi este un grup formal, cu un grad inalt de socializare, de instruire, dezvoltare si formare a personalitatii elevilor .Grupurile informale sau microgrupurile (de studii, de joaca, de prietenie) sunt neinstitutionalizate si formate pe baza unor interese comune (afective, culturale, biologice).Grupul mic reprezinta o suma de persoane, 2-3 pana la 25-30, aflate in interactiune reglementata de norme recunoscute individual, ce urmaresc realizarea unuia sau mai multor scopuri sau obiective comune si in care componentii se diferentiaza dupa roluri, functii sau sarcini. (A. Dragnea). In cadrul grupului individul este un "atom social", cu caracter de subiect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Motivatia in Grupurile Sportive.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!