Metodologia Antrenamentului Sportiv

Extras din referat Cum descarc?

Succesul in orice arena sportiva este, de obicei, rezultatul plani-ficarii, efortului sustinut si daruirii, iar pregatirea sportiva nu face exceptie de la aceasta regula. Toti sportivii de succes sunt indi-vizi pregatiti sa exceleze intr-o activitate fizica anume si care au urmat cu regularitate, timp de mai multi ani, un program de antre-nament bine conceput, pe termen lung. In sport, antrenamentul este procesul prin care exercitiile sau lucrul repetitiv si progresiv determina imbunatatirea potentialului in vederea obtinerii perfor-mantei optime. Pentru sportivi, acest lucru inseamna programe de pregatire de lunga durata, care le adapteaza corpul si mintea la conditiile specifice competitiei si care duc la excelenta in performanta.
Desi multi dintre antrenori si instructori stiu cum sa faca programe de pregatire pe sezoane, este esential sa existe o viziune dincolo de aceasta abordare pe termen scurt si sa se planifice dezvolta-rea sportivului pe o durata mai lunga de timp. Antrenamentul sportiv ar trebui sa inceapa inca din copilarie, pentru ca sportivul sa se poata dezvolta fizic si mental in mod progresiv si sistema-tic, astfel incat sa obtina rezultate de excelenta un timp indelun-gat, iar nu sa se epuizeze intr-un interval de timp scurt.
Mult prea adesea, programele sportive pentru copii le imita pe cele ale sportivilor de elita - cei care, prin realizarile lor la nivel national si international, au cucerit imaginatia tinerilor sportivi si a antrenorilor lor. Asemenea programe sunt copiate deseori pana in cele mai mici amanunte, fara a se cantari gradul in care ele servesc interesele tinerilor sportivi. Cei care aplica astfel de pro-grame sustin, de obicei, ca ceea ce le-a fost de folos unor sportivi ca Michael Jordan sau Pete Sampras trebuie sa mearga si pentru copiii lor ! Antrenorii uzeaza, de regula, de aceste programe fara sa acorde prea mare atentie conditiilor prealabile necesare si constitutiei biologice a copiilor, si fara nici un fel de idei directoa-re, cum sunt principiile pregatirii sportive. Copiii nu sunt pur si simplu niste mici adulti; ei prezinta caracteristici fiziologice com-plexe si distincte, carora trebuie sa li se acorde atentie. Acest capitol pune in discutie patru astfel de linii directoare pentru pregatirea tinerilor sportivi.
Elaborarea unui program de pregatire
pe termen lung
Sunt unii antrenori care, de multa vreme, sustin ca practicarea de timpuriu a exercitiilor sportive specifice constituie cea mai buna cale de dezvoltare a unui program optim de pregatire. Unii fizio-logi sportivi au adoptat acest concept invechit, aplicat de unii an-trenori inca si azi, si au facut din el un principiu de pregatire. Pentru a da rezultate cat mai repede, sustin ei, un program de antrenament trebuie sa faca urmatoarele lucruri:
o sa solicite sistemul energetic dominant din sportul consi-derat. De exemplu, un sprinter ar trebui sa faca numai sprinturi, iar un alergator de distanta sa antreneze numai sistemul aerob;
o sa urmareasca specificitatea actiunii motrice, ceea ce inseamna ca sportivii trebuie sa selecteze exercitiile care imita structura acesteia si care implica numai grupele musculare angrenate in executia deprinderii tehnice.
Faptul ca cercetarea de laborator demonstreaza ca pregatirea specifica duce la o adaptare mai rapida, care determina mai repede cresteri de performanta, nu inseamna ca antrenorii si sportivii trebuie sa o aplice de la varstele mici si pana la cea a maturizarii fizice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia Antrenamentului Sportiv.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!