Masajul sportiv

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Probele de viteza necesita un efort intens si foarte concentrat, pentru ca durata lor este foarte scurta. Aceste probe fiind exercitii ciclice, se executa intr-un ritm viu. In timpul desfasurarii lor, impulsurile nervoase se succed cu maximum de frecventa, determinand contractii musculare tot atat de rapide. Efortul de viteza solicita in mare masura aparatele cardiovascular si respirator. De asemenea, la sprinteri, cea mai solicitata parte a corpului este trenul inferior.

Masajul labei piciorului

In timpul masajului se foloseste netezirea cu palma care se alterneaza cu frictiunea pe partea anterioara a labei piciorului. Se frictioneaza, in primul rand, talpa piciorului, prin procedeul in pieptene. Apoi se trece la frictiunea rectilinie, in spirala, circulara, a falangelor degetelor, coborand pe traiectul tendoanelor lungi, de la degetele piciorului spre glezna. Masajul se termina prin miscari pasive si activ-pasive. Pe partea dorsala a labei piciorului, in regiunea articulatiei gleznei, se gasesc tendoane lungi, ascunse in teci tendinoase care trec pe sub ligamentul anterior al labei piciorului. Capsula articulara se prinde pe tibie si peroneu, aproximativ la nivelul maleolei interne. Masajul capsulei se poate face astfel: a) pe suprafata anterioara, unde are o latime de trei degete si este destul de superficiala, fiind situata sub extensorii labei piciorului si ai degetelor; pe ambele parti laterale, sub maleole; c) pe partea posterioara, unde este acoperita de tendonul lui Ahile. Degetul care maseaza nu poate sa ajunga direct la capsula decat dupa ce a patruns adanc in ambele parti ale tendonului lui Ahile.

Cand se face masajul labei piciorului si regiunii articulatiei gleznei, piciorul celui masat este intins pe bancheta sau se sprijina pe coapsa maseurului. Netezirea se incepe pe partea dorsala a labei piciorului. Mana drepta a maseurului, pornind de la baza degetelor, ocoleste proeminentele osoase intalnite in cale si se urca spre genunchi, pe traiectul grupului de muschi alcatuit din tibialul anterior si extensorii degetelor. Dupa netezirea cu ajutorul pulpei policelui, se maseaza fiecare deget si spatiile dintre degete. Pentru a executa frictiunea, piciorul trebuie asezat pe bancheta, cu laba usor extinsa. Frictiunea se executa cu pulpele tuturor degetelor, prin miscari circulare, folosind alternativ cele patru degete sau policele. Se frictioneaza in primul rand regiunea de sub maleola externa; de aici, prin miscari circulare, se trece pe partea anterioara a capsulei si se coboara sub maleola interna. Dupa aceasta, fixand alterntiv policele sau cele patru degete, maseurul deplaseaza pulpele degetelor in jos, dincolo de limitele maleolelor si executa miscari de frictiune in regiunea tendonului lui Ahile.

Frictiunea se termina prin netezirea regiunii masate. Dintre miscarile pasive se aplica flexiunea, extensia, pronatia, supinatia si circumductia.

Manevrele principale de masaj folosite in masajul alergatorilor de viteza pentru laba piciorului si glezna sunt toate frictiunile. Se aplica in special frictiunea tendonului lui Ahile, netezirea partii dorsale si plantare labei piciorului si a fiecarei teci a tendoanelor in parte. Frictiunile circulare, concentrice, pe tot perimetrul articulatiei, se incep de pe partea dorsala a piciorului - de la maleole si calcai si se termina langa genunchi.

Masajul gambei

In masajul gambei se aplica urmatoarele procedee: netezirea, stoarcerea, framantatul, miscarile pasive si activ-pasive.

- masajul muschiului tibial anterior si a extensorilor

La masarea acestor muschi, policele maseurului se aseaza in partea antero-externa a gambei si se misca de jos in sus, de-a lungul marginii externe a tibiei; celelalte degete il insotesc pe linia situata intre marginea anterioara a maleolei externe si marginea anterioara a capului peroneului. Degetele se intalnesc in regiunea genunchiului. Deoarece aceasta parte este acoperita cu o fascie groasa, se recomanda in special framantatul simplu si cu ingreuiere.

- masajul muschilor peronieri

Policele maseurului se misca de jos in sus, de la marginea anterioara a maleolei externe, spre marginea anterioara a capului peroneului. Celelalte degete se ridic pe limita dintre muschii peronieri si gemeni. Aceasta linie se determina prin urmatoarele puncte de reper: in partea de sus se palpeaza usor terminatia tendinoasa a muschiului biceps, situata pe capul peronierului, iar jos - ca punct de reper - avem marginea posterioara a maleolei externe. Grupa de muschi peronieri se maseaza de obicei prin stoarceri si framantari. Daca se maseaza grupa de muschi de pe partea posterioara

Bibliografie:

1. Marcu, Vasile, "Masaj si kinetoterapie", Ed. Sport - Turism, Bucuresti, 1983

2. M. Sarchizov - Serazini, "Masajul in sport", Ed. Cultura fizica si sport

3. Ionescu, Adrian, "Masajul - procedee tehnice, metode, efecte, aplicatii in sport", Ed. Stadion, Bucuresti, 1970

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masajul sportiv.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 445 cuvinte
Nr caractere:
13 954 caractere
Marime:
13.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
masaj, muschi
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!