Managementul Conflictelor intre Sportivii Echipei

Extras din referat Cum descarc?

Exista o multitudine de motive pentru care se studiaza mecanismele de declansare si desfasurare a conflictelor si care justifica interesul pentru un asemenea subiect. In tara noastra, din pacate nu putem vorbi de o multitudine de aparitii editoriale centrate sau care fac referire la conceptul de management al conflictelor. In schimp, pe plan practic, fara a fi clar definit, managementul conflictelor este tot mai larg acceptat de manageri intre intrumentele de gestiune a resurselor umane, ca moderator al contradictiilor sau al diversitatii de atitudini si comportamente, respectiv ca punct de plecare in schimbarea organizatiilor. 
El devine, la acest inceput de secol, unul din fundamentele care poate explica fenomenele si comportamentele critice ale organizatiilor. De cele mai multe ori atunci cand intrebam pe o persoana de posibilitatea unui conflict, trezeste, de cele mai multe ori, raspunsuri cu canotatii negative. Din pacate, uitam mult prea repede ca un conflict poate avea si canotatii pozitive. Dar asta se poate intampla numai atunci cand managerii stiu cum sa-l gestioneze, conflictul devine un initiator al schimbarilor, ceea ce ii ajuta sa faca fata provocarilor. 
Pornind de la aceste premise, putem intelege conflictul ca pe un pariu pe care il putem pierde sau castiga, iar lumea din jur pare sa fie, peste tot, modelata de stari conflictuale, ceea ce poate sa insemne ca un conflict poate sa fie un nou inceput.
Problema rezolvarii conflictelor incepe sa preocupe lumea incepand cu 1940, dar abia in 1980, medierea ca modalitate de solutionare a conflictelor, se raspandeste tot mai mult in structurile sociale din occident, iar in 2001 apare o lucrare de referinta in SUA - Conflict Resolution Meditation Tools for Everyday Worklife, care pune bazele managementului strategic al conflictelor organizationale. Aici se arata pentru prima data ca organizatiile care recunosc conflictele intene pot sa le gestioneze intro maniera strategica, pentru a-si pastra locul pe piata, caci, in caz contrar, conflictele se pot transforma in dezavantaje competitive.
-Reflectii epistemologice asupra conceptului de conflict
Managementul conflictelor este tot mai abordat in literature manageriala, deoarece contribuie la o mai buna cunoastere a comportamentelor individuale si de grup in cadrul unei organizatii. In general, conflictul apare ca o forma a interactiunii umane, prin care doi sau mai multi membri ai unei colectivitati intra in dezacord total sau partial asupra unor probleme. Cu alte cuvinte, conflictul este amestecul intentionat al unui individ sau al unui grup in eforturile de realizare a scopurilor unui alt grup. Datorita faptului ca, scopurile celor doua parti sunt de cele mai multe ori incompatibile, realizarea scopului de catre o parte face imposibila realizariea scopului de catre cealalta parte.
Iar acest punct de vedere conduce la ideea ca o situatie conflictuala poate deveni o strategie de obtinere a unui rezultat cat mai bun in detrimentul progresului celorlalti. In consecinta, conflictul trebuie privit ca un element al vietii organizationale, tocmai datorita divergentelor existente intre atitudini, scopuri, modalitati de actiune sau fata de o situatie din procesul de conducere.
Datorita complexitatii abordarii terminologica a conflictelor impune de la bun inceput clarificarea notiunii de conflict, identificarea surselor conflictuale precum si a factorilor care favorizeaza orientarea acestora in sensul cresterii sau diminuarii performantelor manageriale.
Ca origine, termenul latinesc conflictus implica dezacord, discordie. Astfel spus, o ineractiune in care cuvintele, emotiile si actiunile pot duce la producerea unor efecte suparatoare. Dex defineste conflictul ca fiind " o neintelegere, ciocnire de interese, dedzacord, cearta , discutie ( violenta)".
Conform lui Adrian Petelean conflictul este "un fenomen social care apare atunci cand doi sau mai multi actori urmaresc scopuri incompatibile, constituind forma cea mai vie de intercatiune intre acestia"; este o forma a opozitiei bazata pe incompabilitatea scopurilor, intentiilor sau valorilor partilor oponente. Insa la o analiza mai atenta a situatiilor practice, putem observa ca nu toarte conflictele presupun o incompatibilitate de scopuri.
Domeniul de solutionare a conflictelor - conflict resolution - propune o alta cale de definire a conflictului. Astfel ca, alaturi de opozitie si de ciocnirea de interese, mai trebuie introdus si elementul de constientizare a existentei conflictului, deoarece starea conflictului poate fi caracterizata mai ales prin prisma gradului de constientizare a actorilor implicati. Aceasta subliniere arata ca actorii au adesea o constiinta falsa asupra intereselor lor reale, deci asupra confruntarilor reale in care ar trebui sa intre. Daca un conflict exista sau nu, devine pana la urma o problema de perceptie, ceea ce arata ca, daca nici una dintre parti nu este constienta de existenta conflictului, atunci este evident ca nu exista nici un conflict.
Slaiku si Hasson arata ca " conflictul in sine nu este o problema; problema este conflictul nerezolvat, caci conflictul este o dinamica integrata in cresterea si dezvoltarea organismelor vii si grupurilor. El apare cand ideile, intersele sau comportamnetele a doi sau mai multi indivizi din grup sunt antagonice."
Rensis si Jane Gilbert Likert, care au fost primii care au sustinut necesitatea si oportunitatea de a gestiona conflictul, afirmau ca : " Conflictul este incercarea activa a unui individ de a obtine rezultatul dorit care, daca este obtinut, ii va impiedica pe ceilalti sa ajunga la rezultatul dorit de ei, ceea ce duce la ostilitate."
Prin urmare, conflictul exista oriunde apar idei, valori, conjuncturi, stiluri si standarde divergente, fiind greu de imaginat o persoana sau o organizati care nu a fost implicata intr-un anumit conflict.
In exercitarea profesiunii de manager, prezenta si actiunea raporturilor conflictuale demonstreaza necesitatea cunoasterii profunde a cestora, in scopul perfectionarii continue a managemnetului organizational. Insa dupa cum s-a aratat, conflictul exista peste tot, nu numai in spatiul organizatiilor de munca. Conflictul este o tema care a urmat tot firul istoriei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Conflictelor intre Sportivii Echipei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!