Jocurile Olimpice Antice si Moderne

Extras din referat Cum descarc?

Motto: ,,Campionii nu se nasc in salile de sport. Campionii sunt facuti din ceea ce au mai adanc sadit in ei: o dorinta, un vis, o chemare. - Muhamed Ali
Primele date care atesta organizarea Jocurilor olimpice dateaza inca de acum 4000 de ani. Insa majoritatea relatarilor au un caracter de mit , astfel se asociaza numele lui Herakles(Hercule la romani) fiul lui Zeus si al reginei Alcmena. Legenda spune ca Herakles, plecand din Elisa in sec. al XV-lea i.Cr s-a oprit in Olimpia, unde a organizat o intrecere pentru cei patru frati ai sai. El a masurat o distanta egala cu 600 de talpi propii, in linie dreapta, cunoscuta mai tarziu sub denumirea de stadiu(192,27 m), pe care au alergat fratii sai, iar invingatorul i s-a decernat o ramura de maslin. Aici putem sa observam cum faptele reale se imbina cu legenda si sunt pastrate timp de secole sau chiar milenii( aici evidentiem distanta de alergare de un stadiu, devenita clasica sub forma probei de dromos si incununarea invingatorilor cu ramuri de maslin).
Conform relatarilor se pare ca Jocurile Olimpice cu caracter local au fost organizate in sec XII i.Cr. in Altis, la poalele muntelui Kronion, in apropierea unui altar al zeitei Hera. Jocurile au fost intrerupte pana in 884 i.Cr. din cauza invaziei dorice si au fost reluate de Ifitos, regele Elidei.
Numaratoarea Jocurilor Olimpice antice incepe totusi cu data 776 i.Cr. cand ne este relatat si primul campion olimpic, un negustor si bucatar din Elida, pe nume Korebes.
Jocurile Olimpice erau considerate un lucru foarte important de catre greci, astfel incat chiar si in istorie a ramas un moment deosebit de important, mai exact celebra lupta de la Termopile, unde regele Leonida si cei 300 de ostasi au murit incercand sa opreasca inaintarea persilor condusi de Xerxe. Ei nu au putut fi ajutati deoarece in toata Grecia era instaurata pacea sacra datorita Jocurilor Olimpice, Leonida nereusind sa primeasca acceptul preotilor pentru a putea lupta.
De-a lungul timpului, relatarile ne scot in evidenta calitatile fizice ale unor competitori. Spre exemplu Milon din Crotona, invingator la sase editii olimpice intre 540-516 i.Cr. se zice ca putea duce o junca in spate, pe distanta unui stadion intreg. Un alt atlet care a impresionat este Teagene din Tasos, excelent alergator, dar si extrem de puternic, astfel incat la varsta de 9 ani a putut sa transporte de unul singur o statuie din bronz pe o distanta considerabila. Si Polidamas din Tesalia a ramas in analele istoriei, el fiind nevoit sa se apere de un leu, omorandu-l cu mainile lui, strangandu-l de gat.
Ca sa putem intelege cat de importanta era aceasta manifestatie, multe personalitati ale vremii, regi si generali, poeti si filosofi au participat fie in tribune sau chiar in arena. Regii Siracuzei, Gelon si Hieron, regele Filip al Macedoniei sau mai tarziu Nero au participat la Jocurile Olimpice la renumita proba de quadrige adica car tras de cai. Chiar si Pitagora, care pe langa capacitatile sale novatoare si indrazneala in idei, a dat dovada de calitati fizice deosebite si vointa, castigand in Olimpia, intr-una din cele mai dure lupte, pugilatul. Marii artisti ai vremii au fost inspirati de admiratia fata de eroii stadioanelor si de idealul perfectiunii umane care au cantat ode nemuritoare sau au sapat in piatra chipurile si faptele lor vitejesti. ,,Odele triumfale" ale lui Pindar s-au pastrat integral, acestea fiind dedicate eroilor Jocurilor.Armonia corporala, forta si frumusetea omului in efort sunt imortalizate in celebre opere de arta, create incepand cu perioada clasica elena in sec.V i.Cr. ca Diforul,capodopera lui Policlet, Discipolul lui Miron, Apoxyomenos, creatia lui Lipis sau grupul Luptatorilor Borghese.
Jocurile Olimpice se desfasurau sub patronajul lui Zeus, al carei statuie se gasea in Templul din Olimpia, fiind considerata una din cele sapte minuni ai lumii antice. O asemanare a antichitatii cu modernismul din Olimpiade reprezinta depunerea juramantului olimpic de catre atleti si helanodici(cam ceea ce reprezinta acum arbitrii sau oficialii).
In jocurile antice dromosul a fost pentru o perioada, singura proba, dar cu trecerea timpului concursurile s-au amplificat, ajungand sa cuprinda intreceri de diaulos, dolicos, cursa hoplitilor(a oamenilor inarmati), sarituri , aruncarea sulitei si a discului, lupta, pugilatul, pancratiul(un sport asemanator pugilatului imbinat cu luptele),pentatlonul, intreceri de care si curse de cai, plus probe pentru adolescenti.
Dupa o perioada de succes, de maxima inflorire, a urmat si inceputul declinului Jocurilor Olimpice antice, perioada incepand cu sec.IV i.Cr. odata cu marea criza a sistemului sclavagist si cu aparitia mercenarismului, astfel incat locul omului armonios dezvoltat este luat de cel ce se pregateste unilateral si se specializeaza intr-o anumita directie. Tot in aceasta etapa apar chiar si atletii profesionisti . Rand pe rand principiile ce reprezentau cu adevarat Jocurile incep sa fie incalcate. Ba chiar se semnaleaza incercari de a obtine victoria prin mituirea adversarilor sau prin influenta organizatorilor. Totul se schimba , chiar si premiul; daca in perioada de aur a intrecerilor acestia primeau doar o ramura de maslin, un simbol cu o puternica insemnatate, acum intra in posesia unor importante premii materiale. Declinul se accentueza si mai intens odata cu sec. al III-lea si al II-lea, cand statul sclavagist grec intra in descompunere. Grecia ajunge sa fie cucerita de catre romani in sec. II iar tineretul grec nu mai este indemnat sa practice sustinut exercitiile fizice, iar Jocurile isi pierd menirea educativa, devenind mai degraba un spectacol, astfel incat s-au transformat in actiuni menite sa consacre forta si virtutiile indoielnice . Se pune accentul in primul rand pe victoria cu orice pret,sau chiar pe senzational, pe violenta , chiar se cauta sa se asigure o popularitate vreunui tiran al vremii respective. Jocurile incep sa-si piarda din importanta, astfel incat nu se mai organizeaza cu regularitatea arhicunoscuta, ba chiar un imparat roman schimba anul de desfasurare, dupa opt secole de traditie neintrerupta. Jocurile isi pierd din importanta, chiar daca mai rezista oficial pana in 394 d.Cr. cand imparatul Teodosiu I, dupa convertirea la crestinism,desfiinteaza Jocurile Olimpice , ele fiind considerate ca fiind ,,pagane" de crestinismul intr-o continua expansiune. Jocurile sunt astfel suprimate dupa o existenta de mai bine de un mileniu.
Exercitiile fizice pentru un corp armonios erau considerate pagane de cresitinism, ele fiind cu desavarsire interzise, aplicandu-se pedepse dure celor ce nu se supuneau. A trebuit sa treaca mai bine de un secol pana cand cativa pedagogi din Epoca Renasterii, inspirati de antichitatea greaca si romana, au proclamat formarea omului complet ca sens suprem al educatiei. Primul care a indraznit sa ignore Biserica, a fost Vittorino da Feltre(1376-1446), el introducand exercitiile fizice ca sens suprem al educatiei. Acesta a format si ,,Casa Giocosa" sau Casa voiosiei,fiind un centru de educatie unde erau imbinate perfect anticul gimnaziu grec ,,Colegiul" lui August, pe de o parte si ,,Colegiul" englezesc pe de alta parte. Acestea au fost primele semne a unei revenirii a telului Jocurilor Olimpice, omul in pura perfectiune si armonie a trupului. Insa progresele sunt destul de greoaie, Vaticanul folosind toate mijloacele ca sa ingreuneze o evolutie, considerand in continuare miscarea sau exercitiile fizice ca fiind ,,facaturi ale diavolului".Abia in sec. al XVII-lea se observa o evolutie importanta datorita unor mari pedagogi ai vremii, Jan Amos Komenski(1592-1670) si John Locke (1632-1704),care au cautat sa aplice principiile unei educatii integrale, situand educatia fizica pe un plan avansat. In Anglia au fost promovate exercitiile fizice ele devenind ulterior sporturi ca: tenisul, fotbalul, luptele, boxul sau alergarea.Voltaire a fost extrem de surprins in vizita sa din Anglia in anul 1727 el spunand: ,,m-am crezut transportat in Olimpia".


Fisiere in arhiva (1):

  • Jocurile Olimpice Antice si Moderne.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!