Istoricul Baschetului

Extras din referat Cum descarc?

Un joc asemanator cu baschetul practicau inca in sec.XII ameridienii maya (care locuiau pe teritoriul actual al statului Mexic). Se juca pe un teren aflat cu aproximativ 25 m mai sus decit locul pentru suporteri, astfel asigurindu-se securitatea lor. Mingea turnata din cauciuc era aruncata cu atita putere, ca putea provoca traumatisme grave jucatorilor nu prea agili, darmite suporterilor. Avind dimensiunile unui cap de om, mingea grea era jucata pe teren cu viteza mare. Jucatorii puteau actiona doar pe partea proprie de teren, trecerea liniei de centru era interzisa. Doua inele mari de piatra erau cioplite vertical in peretii ambelor tribune, la o anumita inaltime. Adversarii se straduiau sa nimereasca cu mingea in inelul celeilalte echipe. Mingea putea fi lovita cu cotul, genunchiul sau cu laba piciorului. Ceremonia dupa incheierea jocului era teribila--capitanul celor invinsi era executat.
,,Revitalizarea" baschetului a inceput in 1891, fiind provocata de situatia care s-a creat intr-o serie de colegii din Springfield (statul Massachusetts, S.U.A.). Elevii au inceput sa piarda interesul pentru exercitiile de dezvoltare generala la activitatile desfasurate in sala sportiva. Toamna ei jucau fotbal american, iar primavara practicau atletismul si base-ballul. Iarna, in sala sportiva, activitatile se limitau doar la gimnastica si marsaluire. S-a facut necesar un joc mai interesant si captivant pentru a se completa ,,bresa" de iarna la cultura fizica.
La un seminar de psihologie doctorul Luther Helsi Goolik a propus, pentru a inviora lectiile de gimnastica, sa se elaboreze un joc, care sa fie interesant si accesibil de insusit si care sa poata fi desfasurat in incapere. In curind James Naismith, unul dintre participantii la seminar, a fost numit pedagog de anatomie intr-o clasa care ,,se saturase" de gimnastica si marsaluire. Sportiv bine instruit si multilateral dezvoltat, Naismith a fost invitat in calitate de profesor de educatie fizica. Plus la aceasta, el era instructor la canotaj, lupte, inot, box, capitan al echipei de fotbal. 
Naismith a incercat sa reanimeze in aceasta scoala fotbalul american si cel european, dar nu i-a iesit nimic, deoarece aceste jocuri nu sunt potrivite pentru incaperi. Atunci el a tras concluzia ca e necesara o recombinare a particularitatilor jocurilor cunoscute pentru a crea un joc nou. El a ales mingea mare, care poate fi aruncata si prinsa cu usurinta. Alergarea cu o minge ca la fotbal sau rugby in conditii de sala prezinta primejdia de traumatisme, aici fiind mai potrivita deplasarea cu lovirea mingii de podea sau aruncarea ei in orice directie.
A fost nevoie sa se determine scopul acestor aruncari--poarta sau tinta. Tinta verticala nu este indicata, deoarece sporeste eventualitatea ciocnirilor dintre jucatori la atac. Aici Naismith si-a amintit de jocul practicat in anii de studentie la Universitatea Montreal--la recreatii studentii aruncau mingea intr-o lada sau un cos pe podea. In afara de atacanti erau si aparatori, care incercau sa impiedice nimerirea la cos. In aceste conditii era foarte greu a executa aruncari reusite. Si aici a venit ideea: cosul trebuie fixat in pozitie orizontala inalta. In aceste conditii apararea devine mai dificila, dar si aruncarile la cos necesita precizie si indeminare deosebita. Astfel a aparut noul joc, numit baschetball sau baschet (din engeza basket-cos, ball-minge).
Ceva mai tirziu Naismith a elaborat 13 puncte de reguli de joc care, intr-o anumita masura, sint valabile pina in prezent:
,,Portile reprezinta doua cosuri cu diametrul 38 cm si adincimea 38 cm, care se fixeaza la inaltimea de aproximativ 3 m. Aruncarile la cos se pot efectua respectind urmatoarele reguli: 
1. Mingea poate fi aruncata in orice directie cu o mina sau cu ambele.
2. Mingea poate fi respinsa in orice directie cu o mina sau cu ambele (dar nu cu pumnul).
3. Nu se permite alergarea cu mingea in miini. Ea trebuie aruncata din locul de priza sau interceptare. O mica abatere se admite pentru jucatorii ce prind mingea alergind cu viteza mare si incearca sa se opreasca.
4. Mingea se tine cu miinile. Nu se permite ,,utilizarea" antebratelor, umerilor, altor parti ale corpului in timpul prizei.
5. Nu se permite izbirea adversarului cu umarul, retinerea lui, impingerea, lovirea cu mina, a-i pune piedici. Prima incalcare a acestei reguli se numeste fault, pentru a doua jucatorul este exclus din joc fara drept de inlocuire.
6. Drept fault se considera lovirea mingii cu pumnul, precum si incalcarea regulilor 3,4 si 5.
7. Daca echipa ,,primeste" trei faulturi la rind, celei adversare i se inscrie cos marcat.
8. Cos valabil se considera cazul cind mingea este expediata de pe teren in cos si ramine in el. Aparatorii n-au dreptul sa atinga sau sa izbeasca cosul. Daca mingea se opreste pe marginea cosului si aparatorii il misca, aceasta se considera cos valabil.
9. Daca mingea iese de pe teren, ea e repusa in joc de cel care a atins-o primul. In caz de litigiu arbitrul stabileste fault.
10. Arbitrul principal urmareste jocul, fixeaza incalcarile de reguli si informeaza arbitrul in teren despre cazurile de totalizare a trei falturi la rind. El este in drept sa descalifice jucatorii conform punctului 5.
11. Arbitrul in teren urmareste mingea in joc pe teren, realizeaza cronometrarea. De asemenea consemneaza cosurile valabile si tine scorul meciului.
12. Timpul de joc este compus din doua reprize a cite 15 minute, cu o pauza de 5 minute intre reprize.
13. Echipa care a executat mai multe aruncari reusite in timpul stabilit iese invingatoare. In caz de egalitate meciul poate continua, la intelegere, pina la primul cos valabil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoricul Baschetului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!