Istoria Culturii Fizice in Aspect General a Culturii Mondiale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Istoria si contemporanitatea miscarilor olimpice si sportive.
2. Infiintarea Jocurilor Olimpice
3. Miscarea sportiva studenteasca. Universiadele. 
4. Organizarea si petrecerea jocurilor sportive contemporane.


Extras din referat Cum descarc?

1. Istoria si contemporanitatea miscarilor olimpice si sportive:
Jocurile olimpice
"Fericit acel care a cucerit gloria.
Laurii victoriei, impodobindu-i fruntea,
El arata multimii, care il sarbatoreste;
Drept rasplata, el va gusta bucuriile gloriei,
Muzele ii vor aseza o cununa pe frunte
Si un cintec nemuritor se va adauga la maretia triumfului,
La frumusetea tineretii: numele invingatorului"
(Imnul Olimpic pe versuri de Pindar) 
Citius, altius, fortius - mai repede, mai sus, mai puternic - aceste cuvinte, care formeaza deviza olimpica, cuprind in ele o parte din nazuinta permanenta a omului spre perfectiune, cuprind in ele lupta milenara a omului impotriva spatiului si a timpului pe care a cautat sa le invinga cu propriile sale posibilitati. Marii sportive ai lumii au realizat performante de-a dreptul uimitoare, negind intotdeauna limitele stabilite de diferiti specialistisi dind dovada tariei capacitatilor biologie ale fiintei umane. Citius, altius, fortius depaseste astazi cadrul olimpic, aceasta deviza are o valoare general umana care insufleteste, nu o data la 4 ani, ci in permanenta pe sportivii tuturor tarilor lumii in stabilirea celor mai inalte performante. De aceea cuvintele citius, altius , fortius apar astazi ca un refren al unui imn inchinat frumosului, eternei tinereti, ideilor nobile de infratire umana si pace.
Marii sportive ai lumii s-au bucurat intotdeauna de popularitate in rindul maselor, iar numele lor a dainuit uneori chiar peste milenii. Si astazi ne minuneaza puterea lui Milon din Crotona de sase ori coronat la Jocurile Olimpice antice, si astazi cunoastem numele primului invingator - Coroebelus - la Jocurile Olimpice desfasurate in anul 776 i.e.n.
Mai aproape de zilele noastre numele campionilor sau recordmanilor olimpici, mondiali si europeni, sau al altor sportivi ai lumii, circula pe toate meridianele globului. Cine nu a auzit de Nurmi, Yatopek, Kut, Eusebio, Pelle, Sailer, Schollander, Joe Louis, Yukio Endo etc?
Jocurile Olimpice (JO) aveau loc din patru in patru ani si durau cinci zile, incepand din prima saptamana cu luna plina dupa solstitiul de vara. Intervalul dintre doua editii ale jocurilor se numea Olimpiada. Jocurile se celebrau in onoarea lui Zeus. In cei 1 172 de ani au avut loc 293 de editii. In anul 394, printr-un edict al imparatului roman Teodosiu I, jocurile sunt desfiintate. In anul 426, Teodosiu al II-lea ordona distrugerea edificiilor din Olympia. 
Jocurile Olimpice antice se desfasurau in Olympia, locul sacru devenit simbolul vietii grecesti. In centrul ei a fost ridicat maretul templu al lui Zeus, patronul jocurilor, iar in interior, statuia zeului, opera marelui sculptor al antichitatii, Phidias, devenita una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Zeus era considerat mai mare peste toti zeii din Olimp, fiind reprezentat cu o coroana din frunze de maslin (sau stejar), tinand in mana un sceptru, iar la picioare avand un vultur. El era fiu al Geei si al lui Cronos, zeu al cerului, al ploii si al tunetului, apoi al dreptatii si al ordinii sociale stabilite. Alaturi de temple se afla maslinul sacru, sadit de Hercules, din ramurile caruia se impleteau cununile invingatorilor, simbolul victoriei supreme. In jurul templului s-au ridicat constructiile palestrelor, gimnaziului, stadionului, hipodromului, a edificiilor administrative, altare si statui inchinate zeilor si eroilor jocurilor. Numele invingatorilor, incepand cu prima editie a jocurilor, erau inscrise in Tabelele de onoare, Olimpiada ce urma purtandu-le numele. Altarul zeitei Hera a ramas locul in care, si azi, dupa un ritual neschimbat, se aprinde de la soare flacara olimpica. Intreg complexul arhitectural, deosebit de maret, a fost intregit prin plantatii de arbori, porticuri si fantani cu bazine. In timpul jocurilor veneau aici in pelerinaj peste 40 000 de vizitatori de pe tot intinsul Eladei. 
Jocurile Olimpice antice durau cinci zile, dintre care prima si ultima erau consacrate ceremoniilor religioase si premierii; celelalte erau rezervate concursurilor propriu-zise. In prima zi avea loc procesiunea concurentilor si depunerea juramantului in templul lui Zeus, in jurul rugului de sacrificiu, in fata senatului elenilor. A doua zi se tragea la sorti ordinea in care atletii intrau in concurs si incepeau intrecerile. In programul jocurilor figurau urmatoarele intreceri: alergarea, pugilatul, pancratiul, cursele de care in hipodrom si pentatlonul. A doua zi incepeau jocurile propriu-zise pe stadion si pe hipodrom.Pe stadion se desfasurau alergari, concursuri de forta ,lupta, box si pentatlonul.La lupte participantii se ungeau cu ulei pentru a fi mai greu de imobilizat.La box isi inveleau miinile in piele impletita care avea prinse din loc in loc lame de plumb ceea ce facea din acest sport unul foarte periculos.La pentatlon se cuprindea lupta, alergarea,saritura in lungime si aruncarea discului si a sulitei.Pe hipodrom aveau loc curse de cai.Se desfasurau in toate cele patru zile.Cursele de care erau intre vehicule cu doua roti si doi cai si intre care cu patru roti si cu doi cai sau patru cai. La incoronare a jocurilor, invingatorului acestei probe complexe decernindu-i-se cel mai valoros premiu. Ultima zi era a triumfatorilor.Cei care se intorceau de la o lupta importanta pentru tara lor defilau incarcati cu arme stralucitoare in timp ce poporul ii aclama.
Nu numai pentru Zeus se faceau jocuri ci si pentru ATENA in orasul Kekrops .Semanau cu jocurile olimpice, in prima parte cuprinzind curse de alergare ,intreceri de car si lupte, si se deosebeau prin zilele dedicate concursurilor de poezie si muzica fiindca Atena simboliza forta gindirii si perfectiunii in arte si de la ea venisera catre oameni tainele stiintelor.
Probele propuse erau urmatoarele: proba de 100 m garduri, proba de aruncare a sulitei, proba de canotaj, proba de triplu salt, proba de saritura la inaltime, proba de saritura in inaltime, proba de aruncare a ciocanului, proba de inot, proba de slalom nautic, proba de aruncare a greutatii, proba de tir cu arcul, proba de 400 m, proba de ciclism viteza, proba de 100 m. La olimpiada pot participa de la 2 la 8 jucatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Culturii Fizice in Aspect General a Culturii Mondiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!