Fotbalul

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Fotbalul este un sport de echipa ce se disputa intre doua echipe alcatuite din 11 jucatori fiecare. La inceputul secolului 21 era jucat de peste 250 de milioane de jucatori in peste 200 de tari, ceea ce il face cel mai popular sport din lume
Se joaca cu o minge sferica pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarba, cu cate o poarta la fiecare capat. Scopul jocului este de a inscrie goluri introducand mingea in poarta adversarului. In afara portarului, ceilalti jucatori nu se pot folosi de maini pentru a manevra mingea. Castigatorul meciului este echipa care a inscris mai multe goluri la incheierea partidei.
Originile fotbalului se afla undeva in urma cu peste 2000 de ani. In 2004, forul ce guverneaza acest sport la nivel mondial FIFA (Federation Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de nastere al fotbalului. In jurul anului 200 i.e.n. chinezii jucau un sport asemanator numitcuju. Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungandu-se la sportul practicat astazi.
In primavara anului 2001, FIFA informa ca peste 240 de milioane de oameni joaca regulat fotbal, in peste 200 de tari de pe intreg globul. Regulile sale simple si echipamentul redus si ieftin, necesar practicarii fotbalului au contribuit, fara indoiala, la cresterea popularitatii sale. In multe zone ale lumii, fotbalul naste pasiuni enorme si joaca un rol foarte important in viata fanilor, a comunitatilor locale si chiar a natiunilor; este deseori numit cel mai popular sport din lume. Este recunoscut in multe tari drept: sportul rege.
Legile jocului au fost formate in Anglia de The Football Association in 1863, unde a primit denumirea de association football, pentru a nu se confunda cu numele altor forme de fotbal ]existente in acele timpuri, printre care fotbalul american sau fotbalul australian. In aceste zone este cunoscut si sub numele de soccer, termen originar din Anglia, aparut in anii 1880 ca o abreviere Oxford "-er" a cuvantului ,,asociatie".
1 Fotbalul
1.1 Reguli generale
Fotbalul se joaca dupa un set de reguli, cunoscute sub numele de Legile Jocului. Acestea sunt dezvoltate in continuare:
Doua echipe de cate 11 jucatori fiecare incearca sa loveasca o minge rotunda (mingea de fotbal), cu scopul de a o introduce in poarta adversa. Echipa care inscrie mai multe goluri pana la finalul jocului este declarata castigatoare; daca ambele echipe au marcat acelasi numar de goluri, meciul este considerat egal. Una dintre primele reguli este interzicerea atingerii intentionate a mingii cu mana in timpul jocului (exceptie fac portarii). Singura data cand jucatorul se poate folosi de maini este atunci cand arunca de la margine (executa un aut). In rest, jucatorii se pot folosi de orice parte a corpului pentru a directiona mingea.
Jucatorii se pot apropia de poarta adversa astfel: prin dribling (alergarea cu mingea la picior); prin pasarea mingii intre coechipieri si prin sutarea acesteia spre poarta. Jucatorii adversi pot recupera mingea prin interceptarea unei pase sau prin deposedarea adversarului. Contactul fizic este limitat.
Jocul se opreste doar in momentul in care mingea paraseste cu intreaga circumferinta o linie ce marcheaza terenul (fie pe pamant, fie in aer) sau cand arbitrul fluiera. Jocul se reia prin diferite metode, analizate in continuare.
De obicei, intr-un meci disputat la un nivel profesionist se inscriu putine goluri. De exemplu, in prima divizie engleza (Premier League), in sezonul 2005-2006, s-au marcat, in medie, 2,48 de goluri pe meci.[7] In plus, 88% din jocuri s-au incheiat cu mai putin de 4 goluri marcate. Dar, doar 8% dintre partidele disputate s-au terminat fara gol marcat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fotbalul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!