Factorii Fiziologici ai Performantei Sportive

Extras din referat Cum descarc?

Universalitatea sportului, altitudinea si instabilitatea performantelor, ca si deplasarea lor continua catre limite biologice si psihice inca necunoscute omului obliga la reflexii si analize. Performanta nu izvoraste dintr-o aglomerare de fapte si intamplari, ci reprezinta un produs al efectelor determinate de actiunea concentrica a unor factori obiectivi si subiectivi. In stiinta sportului s-a facut un important pas inainte prin inventarierea si apoi masurarea acestor indicatori, recurgandu-se la diverse procedee de obiectivizare si interpretare a lor. 
Sportul de performanta constituie prin urmare, un proces pedagogic prin metodologie, un act educativ, prin principiile ce-l structureaza si prin efectele surprinse in plan comportamental, in atitudinea sportivului. 
Inventarierea indicatorilor care concura constant la obtinerea performantei sportive este o operatie deschisa intrucat observatii si introspectii profunde in aceasta problematica pot evidentia o sporire a acestora. 
S-au evidentiat 67 de indicatori, care, prin natura lor, s-au pretat la o clasificare mai putin didactica si mai mult functionala. Acesti indicatori au fost grupati dupa natura lor, in 4 categorii: conceptuali, educativi si psiho-sociali, organizatorici, economico-financiari. Selectia se include in categoria indicatorilor conceptuali, alaturi de modelul de pregatire si concurs, asistenta metodico-stiintifica si medico-sportiva, precum si sistemul de formare si perfectionare a specialistilor. 
Pe baza observatiilor, reconstituirilor, anchetelor si a datelor furnizate de literatura de specialitate se poate aprecia ca exista deja o ierarhizare valorica a acestor indicatori inclusi in modelul logic al performantei sportive. Evident, potentialul nativ este acela care ofera perspectiva inaltei performante. Sportul romanesc ofera cateva exemple: Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin. Iata de ce se considera capitala selectia in aceasta perspectiva, motiv pentru care se situeaza in pozitia I a ecuatiei performantei sportive. In literatura de specialitate se considera ca selectia, depistarea talentului sportiv, determina in proportie de 70%, destinul unui mare sportiv. Bineinteles ca fara motivatia sportivului, fara disciplina muncii sportive, fara modelul de pregatire si concurs si a sistemului de refacere, fara antrenor si baza materiala, valorile ereditare (calitatile motrice perfectibile, nivelul primar al capacitatii de efort ridicat, tipul somatic ideal etc.) n-ar mai putea fi evidentiate. 
Individualizarea, obiectivizarea si ierarhizarea indicatorilor modelului logic al performantei sportive moderne, coroborate de momentul participarii fiecaruia la procesul complex al realizarii ei impun o anumita succesiune in tratarea si analiza eficientei lor. Performanta sportiva izvoraste din trei surse principale: valoarea biologica si a performantei sportivului, cea intelectuala exprimata de specialisti si timpul. Dar cea mai importanta premisa ramane potentialul genetic, talentul depistat oportun si incadrat intr-un sistem de pregatire, desfasurat in deplina armonie cu procesul de invatamant. 
Selectia presupune o actiune ampla de natura conceptuala si organizatorica de evaluare pe diferite planuri (anamneza, diagnosticarea starii de sanatate, nivelul de crestere si dezvoltare fizica si functionala, disponibilitatea psihica etc.) a unor colectivitati de subiecti. Prin urmare cadrul organizatoric are nevoie de un ansamblu de criterii si indicatori, de fapt de un model cu care se opereaza in alegerea celor dotati pentru un anumit tip de efort sportiv. 
Selectia este un proces organizat si repetat de depistare timpurie a disponibilitatii innascute a subiectului, cu ajutorul unui complex de criterii (medicale, biologice, psiho-sociologice si motrice) pentru practicarea si specializarea lui ulterioara intr-o disciplina sau proba sportiva. 
Concretizand cele afirmate mai sus se poate stabili ca in sistemul de selectie actioneaza 5 tipuri de criterii (medico-sportive, somato-fiziologice, biochimice, psihologice si motrice) ale caror continut, norme si cerinte le voi prezenta succint in cele ce urmeaza. 
Primul criteriu, cel medico-sportiv, actioneaza in cadrul sistemului de selectie prin sintetizarea tuturor informatiilor din sfera geneticii, antropologiei, fiziologiei, biomecanicii, medicinii sportive in vederea realizarii unei selectii dirijate, obiectivizate pentru sportul de performanta. Iata un exemplu: se stie de mult ca in compozitia fibrelor musculare la om, exista fibre albe, rapide, cu echipamente enzimatice perfectionate pentru eforturile explozive, de viteza, forta-viteza si fibre rosii, lente, al caror echipament enzimatic este favorabil eforturilor de durata, precum si fibre intermediare (mixte) pentru toate acceptandu-se o conditionare genetica; iata insa ca studii bioptice recente evidentiaza posibilitatea ca, printr-un antrenament perfectionat, sa se mareasca numarul de fibre rosii pe seama celor intermediare, ceea ce modifica radical ponderea unor criterii fiziologice in selectia si orientarea sportiva. 
Selectia medico-sportiva se va realiza in trei etape: primara (initiala) urmarindu-se indicii genetici, de sanogeneza, dezvoltarea fizica si psihica, antecedente familiale, indici socio-economici, organizatorici, apoi secundara (pubertara) urmarindu-se dezvoltarea fizica si functionala, dezvoltarea psihica, capacitatea de efort, motivatia si factorii volitionari precum si factorii organizatorici, si etapa finala (de performanta) urmarindu-se indici functionali, ai capacitatii de efort, calitatile motrice, profilul psihic si rezistenta la stres, randamentul sportiv, sanogeneza. 
Criteriile somatofiziologice au o importanta deosebita in selectia sportiva, pe baza lor realizandu-se o tipologie constitutionala sportiva. Fara indoiala, insusirile initiale nu pot fi schimbate cu ajutorul exercitiilor motrice, astfel incat sa se obtina transformari datorate exclusiv unui succes sportiv. In acest caz este necesara selectia indivizilor cu masa, inaltimea si proportiile corpului corespunzatoare tipului constitutional ideal pentru o anumita disciplina sau proba sportiva. 
Parametrii fiziologici de selectie sunt determinanti in stabilirea calitatilor motrice. Astfel viteza este conditionata de activitatea sistemului nervos si de metabolismul de la nivelul muschiului care asigura energia necesara contractiilor musculare, in conditii de anaerobioza. Forta este conditionata de sistemul nervos care actioneaza indeosebi pe calea etajului cortical si de sistemul muscular, in functie de gradul incarcaturii raportate la forta izometrica maximala. Rezistenta este conditionata de factorii anatomo-functionali, factorii biochimici si de sistemul nervos. Indemanarea este conditionata de activitatea corticala, respectiv de comanda primita de muschi pe caile motorii corticale si in secundar de musculatura insasi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii Fiziologici ai Performantei Sportive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!