Excelența motrică în baschet

Extras din referat

Baschetul este un sport care necesita o multitudine de calitati fizice de baza din partea individului, calitati care se interpatrund intre ele, realizand un joc cu caracter complex. Efortul in baschet este de intensitate maximala, care alterneaza cu perioade scurte de efort submaximal.
Calitatile fizice in baschet fac parte din calitatile fizice combinate (notiune noua in teoria sportului modern): indemanare in regim de viteza, viteza in regim de forta si rezistenta. Un jucator de baschet trebuie sa aiba indemanare in regim de viteza, bazata pe forta atat a musculaturii centurii scapulare, cat si a musculaturii trenului inferior. Calitatea fizica, forta, se impune din ce in ce mai mult la jocuri, iar la baschet, viteza se desfasoara im regim de forta (pentru aruncarile la cos, pentru detenta, combativitate in aparare).
Calitatile psihice sunt, de asemenea, pe primul plan: inteligenta, creativitate, spontaneitate, viteza de reactie si de executie, stabilitatea emotionala , atentia distributiva, capacitatea de analiza si decizie rapida.
Datorita ritmului de joc, cu angrenari rapide in efort si reveniri scurte, jucatorilor de baschet li se cere o capacitate anaeroba si aeroba foarte buna, chiar excelente. Solicitarea sistemului cardiovascular si respirator este foarte mare.
In baschet, marea performanta se obtine mai greu, dupa un stagiu de pregatire de la 8 10 ani, iar procesul de instruire incepe relativ precoce (prin minibaschet), la 7 9 ani, avand de depasit perioada controversata a pubertatii.
INDICII DE SELECTIE
Selectia primara se face la varsta de 7 9 ani si cuprinde grupe de copii 
Depistarea unor elemente talentate trebuie facuta cat mai repede si orientarea spre o pregatire metodica timpurie. Cunoscand particularitatile varstei este bine ca in selectie sa operam cu urmatorii indici: - stare de sanatate foarte buna, cu depistarea in antecedente a suferintelor la nastere, a hepatopatiilor si nefropatiilor, a reumatismului acut, a ectopiilor testiculare, herniilor, epilepsiei, sechelelor de poliomelita, manifestarilor tuberculoase, etc.; dezvoltarea fizica buna, copii inalti sau foarte inalti, cu echilibru ponderal, cu bagaj motric cat mai complet, fara deficiente fizice mai mari de gradul I si fara antecedente heredocolaterale (atentie la talia parintilor).
Anamneza personala urmareste indeosebi tonusul neuropsihic, inteligenta, psihomotricitatea, bagajul motric natural, indemanarea, motivatia.
Vor fi preferati copiii mai dinamici, cu temperament vioi, spirit de observatie, ambitiosi, cu capacitate de intuitie. Perioada de practicare a minibaschetului este o perioada de urmarire in timp a evolutiei copilului in procesul de instruire, care reclama o colaborare stransa intre medicul sportiv si psiholog. De asemenea, se recomanda pastrarea legaturii cu parintii copiilor pentru orientarea spre o motivatie serioasa in pregatirea pentru acest sport frumos, dar dificil.
Selectia secundara are loc la 12 14 ani si foloseste indicii: - talia inalta si foarte inalta (la 14 15 ani baietii trebuie sa aiba 1,85 1,88 metri fundasii, 1,90 1,96 metri extremele, iar pivotii peste 2 metri; fetele pornesc de la 1,65 metri, pentru pivoti, cautand sa depaseasca 1,85 metri); - reactivitatea psihomotrica buna si foarte buna; - capacitate aeroba buna; - coordonarea motrica (indemanare) buna si foarte buna, test Purdue Pagboard pentru mana dreapta 16 puncte/30 secunde, mana stanga 15 puncte /30 secunde, ambele maini peste 25 puncte/30 secunde, la asamblaj peste 35 puncte/1 minut; - inteligenta generala buna, testul I cu peste 110 puncte; - diametrele longitudinal palmar (20 21 centimetri) si transversal mari (24 25 centimetri), mobilitate articulara foarte buna; se vor ajuta copiii cu platfus sau se vor da indicatii pentru efectuarea exercitiilor corrective; - stare de sanatate foarte buna, se va evalua pubertatea si rezervele de crestere (radiografia cartilajelor de crestere), gradul de maturitate sexuala, depistarea eventualelor semen de gigantism patologic (adenom hipofizar), acuitatea vizuala, mobilitatea articulatiilor radiocarpiene (flexia si extensia la 90?), - anvergura mare (+6 8 centimetri peste talie); - capacitate vitala buna (4000 5000 mililitri); - atentia distributive buna, test Praga, 57 puncte in 16 minute.
Toate testele efectuate se vor interpreta integral, facandu-se o apreciere globala, de sinteza, in care se va tine seama de transformarile importante ce vor avea loc in anii urmatori.
Selectia finala se adreseaza, in general, sportivilor care au trecut prin celelalte etape de selectie si se vor lua in consideratie acei parametric care mai pot fi influentati prin antrenament, dupa cum urmeaza: - tale foarte inalta (nu mai poate fi influentata); - capacitatea aeroba si anaeroba foarte bune si excelente; - reactivitatea psihomotorie foarte buna; inteligenta generala buna; - coordonarea motrica foarte buna; - starea de sanatate buna.
Interpretarea acestor indicii trebuie facuta tot integrat, global. Uneori preferam un jucator cu calitati psihice deosebite (combativ, indemanatic, darz, rezistent la stress, ambitios, etc.) chiar daca are o talie medie in locul unuia cu talie foarte mare, dar deficitar la calitatile psihice. Selectia finala se face in cadrul jaloanelor descries, insa numai verificarea jucatorilor in situatii de joc pot fi decisive. De fapt, acesta reprezinta adevaratul criteriu de selectie, care evidentiaza talentul.


Fisiere in arhiva (1):

 • Excelenta Motrica in Baschet.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!