Efortul in jocul de fotbal

Extras din referat Cum descarc?

Fotbalul este un sport de echipa ce se disputa intre doua echipe alcatuite din 11 jucatori fiecare. La inceputul secolului 21 era jucat de peste 250 de milioane de jucatori in peste 200 de tari, ceea ce il face cel mai popular sport din lume.
Se joaca cu o minge sferica pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarba, cu cate o poarta la fiecare capat. Scopul jocului este de a inscrie goluri introducand mingea in poarta adversarului. In afara portarului, ceilalti jucatori nu se pot folosi de maini pentru a manevra mingea. Castigatorul meciului este echipa care a inscris mai multe goluri la incheierea partidei.
Originile fotbalului se afla undeva in urma cu peste 2000 de ani. In 2004, forul ce guverneaza acest sport la nivel mondial FIFA (Federation Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de nastere al fotbalului. In jurul anului 200 i.e.n. chinezii jucau un sport asemanator numit cuju. Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungandu-se la sportul practicat astazi.
In primavara anului 2001, FIFA informa ca peste 240 de milioane de oameni joaca regulat fotbal, in peste 200 de tari de pe intreg globul. Regulile sale simple si echipamentul redus si ieftin, necesar practicarii fotbalului au contribuit, fara indoiala, la cresterea popularitatii sale. In multe zone ale lumii, fotbalul naste pasiuni enorme si joaca un rol foarte important in viata fanilor, a comunitatilor locale si chiar a natiunilor; este deseori numit cel mai popular sport din lume. Este recunoscut in multe tari drept: sportul rege.
Efortul in jocul de fotbal
Efortul este rezultatul multiplelor solicitari (muscular, cardio-respiratorii, endocrine-metabolice, psihice) la care este supus organismul uman in timpul prestarii unor activitati de natura diferita. Solicitarile sunt fenomene-cauza care provoaca fenomenele-efect (reactiile organismului).
Efortul sportive este considerat a fi atat un stimul, un axcitant adecvat, cat si un factor de stress, in situatia cand acesta solicita mecanismele de adaptare ale organismului.
Capacitatea de efort fizic consta in posibilitatile sistemului muscular activ de a elibera, prin glicoliza anaeroba sau fosforilare oxidativa, energia necesara pentru producerea unui lucru mecanic cat mai mare posibil si mentinerea acesteia timp mai indelungat.
Solicitarile la care este supus organismul sportivului sunt, in general, strans legate de procesele metabolice de eliberare a energiei, care se produc sub imperiul aportului de oxigen, precum si a refluxului de autoreglare a celorlalte sisteme functionale(respirator, cardiovascular etc.).
Astfel, vorbim despre:
- solicitari aerobe - in care nevoile de oxigen sunt acoperite in timpul desfasurarii efortului;
- solicitari anaerobe - in care efortul se desfasoara in conditiile unei datorii de oxigen(datorie acoperita abia dupa terminarea efortului);
- solicitari mixte - in care momentele de solicitare aeroba sunt intercalate cu moment, mai lungi sau mai scurte, de solicitare intensa anaeroba.
Solicitarile de natura mixta sunt specific jocurilor sportive, in fotbal avand ca dominant solicitarile aerobe lactacide.
In jocul de fotbal vorbim despre un effort mixt, aerob-anaerob, in care sunt implicate cele trei procese de eliberare a energiei si anume:
- anaerob;
- anaerob alactacid;
- Aanaerob lactacid.
Ca urmare, teoretic, se pot decala cele trei surse de energie utilizabile pentru contractia musculara. De fapt, este vorba de descrierea si resinteza ATP, pentruca numai transformarea ATP si ADP+P poate elibera energia necesara contractiei muscular, iar orice alta forma de energie va trebui sa aiba ca finalitate resinteza ATP.
In jocul de fotbal, eforturile de tip anaerob alactacid si lactacid alterneaza cu momentele de refacere si intraefort, moment in care, pe baza hiperventilatiei pulmonare si a energogenezei aerobe, se plateste o fractiune mai mare sau mai mica din datoria contractata in timpul eforturilor anaerobe, in functie de nivelul mai ridicat sau mai scazut al capacitatii.
Acest joc sportive se bazeaza pe o complexitate de miscari, cu si fara minge, efectuate prin lupta directa cu adversarul, in conditii mereu schimbatoare si de colaborare cu coechipierii.
Efortul jucatorilor de fotbal este caracterizat de lipsa actiunilor ciclice, intensitatea jocului fiind submaximala, dar alternand, pe parcursul celor 90 de minute de joc, in functie de desfasurare, efortul de intensitate maximala (anaerob) cu cel de intensitate minimal (aerob).
Prin urmare, efortul este diferit cantitativ si calitativ, depinzand si de:
- valoarea adversarului (la nivel de echipa si de adversitate directa);


Fisiere in arhiva (1):

  • Efortul in jocul de fotbal.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bota, C., Fiziologia efortului fizic si sportului, Editura ANEFS, 1993
Dragnea, A., Antrenamentul sportiv. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1996
Calinescu, G., Fotbal -  teorie si metodica, Ed. Universitaria, Craiova, 2007
Marza, D., Masajul terapeutic, Editura Plumb, Bacau, 2002
Barbu, D., Tehnica jocului de fotbal, Aspecte prioritare, Ed. Universitaria, Craiova, 2008


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!