Dopingul în activitatea sportivă - Dopingul în lumea ski-ului

Extras din referat Cum descarc?

Istoria dopajului
Termenul ,,dopaj" se refera la utilizarea de medicamente interzise, "droguri" sau tratamente interzise de catre sportivi cu intentia de a imbunatati performanta atletica. 
Practica dopajului de catre sportivi dateaza de secole. Cu toate acestea, recent a primit o atentie sporita datorita unei largi varietati de medicamente potentiale care imbunatatesc performanta, care sunt acum disponibile pe piata si, de asemenea, datorita cazurilor proeminente de dopaj de catre sportivii de elita, care au fost raportate in mass-media.
Ideea de imbunatatire a performantei prin terapii medicamentoase si dieta poate fi urmarita de secole pana la momentul inventarii sportului.
Persoanele alese pentru a fi sportivi au fost hranite cu diete specifice si cu anumite plante si ierburi considerate a imbunatati puterea fizica si performanta. 
In 1904, dopajul a fost remarcat pentru prima data la Jocurile Olimpice la un alergator caruia i s-a injectat stricnina pentru a ajuta la viteza si, probabil, care i-a dat puterea sa termine cursa.
Regulamente
In ciuda imbunatatirii vizibile a performantei observate la nenumarati sportivi de-a lungul mai multor secole, s-a remarcat, de asemenea, ca sportivii ar suferi adesea efecte adverse asupra sanatatii si chiar moarte prematura care pareau a fi asociate cu practicile de dopaj. 
Aceste efecte adverse si decese au condus la prima interdictie a dopajului de catre Asociatia Internationala a Federatiei de Atletism in 1928. 
Aceasta interdictie s-a dovedit a fi insuficienta, deoarece capacitatea de a testa substantele interzise era destul de limitata in acel moment.
In 1967 Comitetul International Olimpic (COI) a interzis dopajul, iar in 1999 a condus initiativa de a forma Agentia Mondiala Antidoping (WADA).
Astazi, WADA formeaza coloana vertebrala a legilor si testelor antidoping la nivel mondial si ajuta la stabilirea standardului pentru alte agentii si sporturi. Principalele activitati ale WADA includ educarea riscurilor dopajului asupra sanatatii, cercetarea stiintifica a practicilor de dopaj, dezvoltarea capacitatilor antidoping si dezvoltarea metodelor de testare pentru detectarea dopajului.
Conform Codului mondial antidoping, care a fost stabilit de WADA in 2008, o substanta sau un tratament constituie doping daca indeplineste doua dintre urmatoarele trei criterii:
-  Imbunatateste performanta
-  Prezinta un risc pentru sanatatea sportivului
-  Este contrar spiritului sportului
Acest cod consta dintr-o lista publicata anual de substante interzise si metode de tratament pe care sportivii nu au voie sa le foloseasca. Pot fi aplicate diverse sanctiuni impotriva sportivilor despre care se constata ca incalca Codul antidoping. Multi sportivi gasiti in incalcarea codului au suferit anterior pedepse, de la eliminarea medaliilor olimpice sau a titlurilor sportive la interdictii pe viata de la viitoarele competitii in sport.
Metode si obiective ale dopajului
Obiectivele practicilor de dopaj se incadreaza de obicei in patru mari categorii. Acestea sunt: substante care maresc masa musculara, substante care scad timpul de recuperare, substante care maresc energia si/sau rezistenta si substante care mascheaza prezenta altor medicamente. Cateva exemple de substante si metode utilizate in dopaj sunt mentionate in cele ce urmeaza.
1. Medicamentele anabolizante (Steroizi anabolizanti)
Steroizii anabolizanti au fost raspanditi in sporturile profesionale de cand au fost folositi pentru prima data in anii 1950 la ridicatori de greutati. 
Au fost utilizate pe scara larga in sporturile bazate pe forta, cum ar fi ridicarea greutatilor, fotbalul, baseball-ul si multe alte sporturi. Steroizii anabolizanti sunt in mod tipic derivati sintetici ai testosteronului.
Scopul utilizarii lor in dopaj este de a creste masa musculara si greutatea corporala. Aceste medicamente pot fi administrate oral sau prin injectie si multe forme diferite sunt adesea luate simultan pentru a maximiza efectele dorite. 
Utilizatorii iau adesea aceste medicamente pentru efectele lor dorite, cum ar fi cresterea fortei si dimensiunii musculare, cu toate acestea, multe efecte adverse majore si minore asupra sanatatii sunt legate de utilizarea lor. 
Efectele relativ minore asupra sanatatii, cum ar fi infectiile pielii, acneea, ginecomastia ireversibila (dezvoltarea masculina a tesutului mamar) si contractia testiculara sunt bine descrise cu utilizarea steroizilor anabolizanti. In plus, efectele severe si care pot pune viata in pericol, cum ar fi psihoze, sangerari in jurul ficatului, risc crescut de atac de cord si moarte subita au fost asociate cu utilizarea steroizilor anabolizanti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dopingul in activitatea sportiva - Dopingul in lumea ski-ului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://www.acmt.net/cgi/page.cgi/_zine.html/Ask_A_Toxicologist/What_is_doping_and_why_do_athletes_do_this_
https://uk.reuters.com/article/us-oly-dop-day1/substances-and-methods-used-in-doping-idUSBRE86R0DA20120728
https://www.bbc.com/news/world-europe-47415803


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!