Deficiențe fizice, abaterile de la forma normală, corpul și segmentele lui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O privire atenta a aspectului exterior al corpului semenilor din jurul nostru ne permite sa sesizam existenta unor aspecte particulare ce caracterizeaza atitudinea si forma corpului celui privit. Asa se explica faptul ca unii parinti sau cadrele de specialitate observa asupra corpului copiilor anumite ,,nereguli" sau unele forme care sunt socotite nenormale.

Orice abatere de la normal a formei corpului care tulbura cresterea si dezvoltarea armonioasa, modificand aspectul lui exterior, reducand aptitudinile individului si puterea de adaptare a organismului la conditiile de mediu, simultan cu diminuarea capacitatii de munca, se numeste deficienta fizica sau deficienta somatica. In cazuri grave, deficientele fizice il scot pe individ din mediul familial si al scolii, iar in altele creeaza complexe de inferioritate fata de semenii sanatosi.

Prima repercusiune a deficientelor fizice se rasfrange asupra corectitudinii si armoniei conformatiei fizice. In continuare ele compromit capacitatea motrica, micsorand-o, iar apoi ameninta starea de sanatate a individului, mai ales daca deficienta fizica este de natura patologica si este localizata la unul din segmentele corpului, cum ar fi toracele sau abdomenul, care formeaza cavitati in care isi au sediul organele vitale ale organismului.

Deficientele fizice se manifesta sub mai multe forme, printre care cele mai frecvente sunt: reducerea dimensiunilor corporale (hiposomie) sau exagerarea cresterii (hipersomie), dezvoltarea neproportionala a unor segmente cu intregul corp, deviatii, deformatii, lipsuri si alte defecte morfologice.

Clasificarea deficientelor fizice.

Deficientele pot fi grupate pe latura morfologica sau pe cea functionala a corpului in deficiente morfologice de structura sau functionale. In primul caz este vorba de modificari structurale ale oaselor, muschilor si articulatiilor, iar in al doilea de perturbarea capacitatii functionale a masei somatice (tonicitate musculara, stabilitate si mobilitate articulara, reflexe de postura corecta, corectitudinea deprinderilor motrice de baza si aplicativ-utilitare, forta statica sau dinamica a diferitelor segmente si altele). Din punct de vedere al ariei pe care o cuprind din suprafata corporala, deficientele fizice pot fi grupate in globale, care cuprind toate segmentele corpului, si segmentare, care sunt localizate pe o zona somatica mai restransa. Evolutia si prognosticul deficientelor fizice constituie un alt criteriu dupa care pot fi clasificate.

Din acest punct de vedere, ele pot fi stationare, fixate definitiv (neevolutive), si deficiente fizice care evolueaza. Cele neevolutive sunt greu de tratat, necesitand un timp indelungat, si, in general, prezinta un prognostic nefavorabil, in timp ce deficientele evolutive avanseaza sau regreseaza, putand fi corectate si influentate in mare masura.

Un criteriu important de clasificare a deficientelor fizice, cu semnificatie metodologica, este gradul lor de gravitate. Din acest punct de vedere, deficientele fizice pot fi grupate in: deficiente fizice de gradul I, printre care mentionam atitudinile deficiente globale si segmentare care la proba functionala specifica lor corecteaza si hipercorecteaza; deficientele fizice de gradul II, in care este evident inceputul unor modificari structurale, iar la probele functionale specifice lor corecteaza partial; deficientele fizice de gradul III, in care modificarile structurale osoase, musculare si articulare sunt avansate, segmentul in cauza fiind fixat nu poate fi redresat spre atitudinea corecta; deficientele fizice de gradul IV, caracterizate de prabusiri osoase, modificari exagerate ale formei corpului care ameninta viata individului respectiv. Primele trei grade (usoare, medii si accentuate) beneficiaza de corectare prin gimnastica medicala.

Cauzele deficientelor fizice.

Privind cauzele deficientelor fizice, mentionam existenta unei multitudini de factori care stau la baza declansarii lor. Adevaratele cauze ale deficientelor fizice sunt grupate de Adrian Ionescu in cauze: predispozante, favorizante si declansatoare. Printre cauzele predispozante, mentionam: debilitatea fizica congenitala, imaturitatea si altele. Conditiile necorespunzatoare de igiena, regimul alimentar, de asemenea corespunzator, imbracamintea stramta, dormitul pe pat prea tare sau prea moale, bolile cronice, convalescente lungi, interventii chirurgicale, debilitate fizica, defecte ale organelor de simt sunt apreciate ca fiind cauze ce favorizeaza instalarea unor deficiente fizice.

Adevaratele cauze ale deficientelor fizice sunt cauzele declansatoare. Dintre acestea, cele cu caracter functional sunt urmatoarele: lipsa autocontrolului asupra atitudinii corpului, deprinderi gresite de postura, efortul si unele deprinderi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deficiente fizice, abaterile de la forma normala, corpul si segmentele lui.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 785 cuvinte
Nr caractere:
10 098 caractere
Marime:
17.69KB (arhivat)
Publicat de:
George C.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
educatie fizica, sport, organism, corp
Predat:
Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Specializare:
Inginer Economic
Materie:
Educație Fizică
An de studiu:
I
Nota primită:
Nota 10
Sus!