Cererea si oferta pe piata de capital

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
1. Mecanismul de formare a capitalului de piata 4
2. Institutiile pietei de capital 7
3. Instrumente specifice cererii si ofertei pietei de capital 9
3.1. Actiuni si obligatiuni specifice pietei de capital 9
3.2. Contractele futures 11
3.3. Contractele options 15
3.4. Evolutia economica a pietei de capital 17
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
Rolul pietei de capital este foarte mare in zilele noastre deoarece acesta sustine dezvoltarea economiei. Performanta acestor piete se repercuteaza asupra celorlalte piete. Dar odata cu criza. mondiala, lumea a intrat pe un trend invers, caracterizat printr-un climat ostil. Cresterea economica in majoritatea tarilor a inceput sa sufere. Tarile au inceput sa ia masuri si sa implementeze reforme structurale pe termen scurt si mediu pentru eliminarea efectelor actualei crize si pentru a le usura misiunea de evitare a unei noi crize sistemice in viitor.
In 2011 si 2012 previziunile unor specialisti care indicau o posibila stopare a procesului de globalizare nu s-au adeverit. Dimpotriva, acest ,,mega-trend economic si politic" (G. Rachman, 2010) care a caracterizat ultimii treizeci de ani se mentine, luand forme si caracteristici induse de fenomenele mondiale de astazi. 
Globalizarea poate fi privita in 2013, intr-o anumita masura, ca o cauza ,,orfana" (cum o numea recent un cunoscut om de afaceri indian), deoarece guvernele pun ca prioritate interesele nationale in fata celor internationale, cu alte cuvinte, cresterea economiei nationale versus cresterea economica globala. Vom asista la incercari repetate ale tarilor dezvoltate de a recupera pierderile de putere economica si politica. 
Elementele climatului international in dezvoltarea lor pana in momentul de fata au scos in evidenta stadiul in care ne aflam si care ne va influenta major viitorul: lumea nu mai este flat (Friedman,2005), ci curved (David Smick,2008), iar "piata libera functioneaza prin faptul ca le permite oamenilor sa aiba noroc prin incercari agresive si erori ( Nassim Taleb, 2007)".1
Piata romaneasca de capital in ultimii ani, s-a confruntat cu o serie de provocari, externe si interne, economice si politice, deopotriva. Pe de o parte climatul macro-financiar mondial, in general, si cel european, in principal, 2013 fiind un nou an de ajustare a economiei mondiale in urma valurilor Marii Recesiuni.
Am ales aceasta tema, deoarece este de actualitate in urma revenirii dupa Marea Recesiune. Astfel am abordat, mecanismul de formare am abordat mecanismul de formare al capitalului pe piata, apoi am prezentat institutiile pietei de capital, apoi am discutat despre instrumentele specifice cererii si ofertei pietei de capital.
1. Mecanismul de formare a capitalului de piata
Piata de capital este termenul general folosit pentru a desemna piata in cadrul careia sunt vandute si cumparate instrumente financiare. Aceasta piata include toate entitatile si operatiunile care sustin aceste procese.
Piata de capital din Romania include pietele de instrumente financiare si institutiile specifice acestora (ex.: societatile de servicii financiare, emitentii etc.) operatiunile (ex.: serviciile de investitii financiare, ofertele publice etc.), precum si organismele de plasament colectiv (de ex.: fondurile de investitii), stabilind un cadru adecvat de reglementare si supraveghere a investitiilor in instrumente financiare.
Piata de capital cuprinde piata primara si piata secundara. Piata primara reprezinta acel segment al pietei de capital in care sunt puse la dispozitia investitorilor noile emisiuni de instrumente financiare. Societatile comerciale, guvernul sau institutiile din sectorul public pot obtine finantare prin vanzare de noi instrumente financiare. Piata secundara reprezinta piata in care se tranzactioneaza instrumentele financiare deja emise.
Mecanismul de formare a capitalului de piata include intalnirea cererii cu oferta de capital. 
Cererea de capital defineste ansamblul nevoilor de capital ale agentilor economici la un moment dat sau intr-o anumita perioada de timp, avand in vedere si nivelul dobanzii pe care sunt dispusi sa o suporte solicitantii de capital. Piata respectiva include capitalul social pentru investitii, resursele suplimentare necesare functionarii normale a capitalului imprumutat, mijloacele necesare pentru formarea de rezerve. 
Cererea de capital este manifestata de organisme publice sau private care doresc sa identifice surse de finantare la un cost cat mai avantajos.Pe piata primara,cererea de capital provine din industriale si comerciale,institutii financiar-bancare si de asigurari, organe ale administratiei publice centrale si locale. Pe piata secundara,exponentii cererii de fonduri sunt detinatorii de titluri, persoane fizice sau juridice,care doresc transformarea acestora in lichiditati inainte ca aceasta sa produca venituri(dividende,dobanzi).


Fisiere in arhiva (1):

  • Cererea si oferta pe piata de capital.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Harwick Ph.,Langmead J.,Khan B, "Introducere in economia politica moderna" Ed. Polirom Iasi 2002
2. Dobrota N. "Economia Politica" Ed. Economica Bucuresti 2003
3. Legea nr. 297/2004 privind piata de capital
4. Note de curs, Facultatea de Stiinte Sociale si Administrative Universitatea Nicolae Titulescu 
5. http://www.tradeville.eu/futures/despre-futures
6. http://www.piata-de-capital.ro/actiuni-obligatiuni.php
7. http://www.finmentor.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!