Baschetul în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Initiativa libera nu este decat o meditatie intre functiunea care defineste pe fiecare echipier ca individ comun si echipa. Daca initiativa individuala ar lua-o inaintea acestei organizari colective si ar tinde se se afirme pentru ea insasi, spiritul de echipa ar fi pierdut"

J.P. Sartre

Baschet-ul este unul dintre cele mai raspandite jocuri sportive din lume

De la New York in Londra, in Paris sau in Tokio. Din Sarajevo in Buenos Aires sau in Los Angeles. Din Bucuresti in Roma sau in Moscova. Din Rucker Park si celelalte playground-uri americane la terenurile din campiile prafuite ale Africii. Din "Studentesc-ul" bucurestean la terenurile din supersofisticatele arene americane. Oriunde in lume unde exista o minge si un obiect care are forma de inel, se poate juca baschet.

Istoric

Jocuri cu mingea, asemanatoare baschetului pe care-l cunoastem noi astazi, au fost practicate cu multe secole in urma in diferite zone ale lumii.Vechile populatii incase, maia si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele iar indienii din America plasau un fel de cos in trunchiuri de copac.

In anul 1891, un tanar asistent de la colegiul Spring-field, din statul Massachusetts, SUA, pe numele sau James A. Naismith, incercand sa faca mai variate lectiile de educatie fizica ale studentilor, cu un continut mai atractiv si mai dinamic, fara conditii materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi si a inlocuit poarta cu un cos suspendat pe un perete. Astfel a luat nastere sportul caruia i s-a spus apoi baschet ball (basket = cos, ball = minge).

La inceput echipele erau alcatuite din cate 50 de jucatori, apoi numarul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucatori pe teren. Jocul se raspandeste in Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). In 1932 se constituie Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.) si din 1935 se disputa campionatele europene (la care a participat si tara noastra). Este de mentionat ca baschetul a fost primul joc pe echipe in care au aparut fetele pe terenurile sportive.

Baschetul in Romania :

Jocul de baschet se raspandeste in Europa la inceputul secolului XX, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904, de la St. Louis. In 1932 se constituie Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.). Romania s-a aflat printre cele 8 tari membre fondatoare ale forului mondial alaturi de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elvetia si Portugalia. Din 1935 se disputa campionatele europene (la care a participat si tara noastra).

La noi in tara, primele demonstratii de baschet au fost efectuate in 1920.. , in anul 1922 apare si primul si unicul teren regulamentar din Bucuresti, care a fost amenajat in curtea Liceului Mihai

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baschetul in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 348 cuvinte
Nr caractere:
11 804 caractere
Marime:
67.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
sport, baschet
Predat:
la facultate
Materie:
Educație Fizică
Sus!